Zelfgemaakte vegetarische koude schotel

Het is weer tijd voor een nieuw zelfgemaakt recept van mijn moeder: zelfgemaakte vegetarische koude schotel. Mijn vertrek naar Denemarken, Kopenhagen, voor een half jaar komt steeds dichterbij en daarbij ook het besef dat ik dadelijk iedere dag zélf moet gaan zorgen voor het avondeten… Toen ik me hiervan bewust werd heb ik mijn moeder lief aangekeken en heeft ze een aantal recepten voor me opgeschreven, waaronder deze zelfgemaakte vegetarische koude schotel. Ze vond het super leuk om te doen en vandaar dat ze nu eigenlijk mijn partner in crime is geworden, wat betreft deze foodblog. Zij bedenkt en maakt veel van de recepten, ik zet ze online. Er zullen dus veel “homemade” recepten bij komen, startend met deze!

Zelfgemaakte traditionele koude schotel - Chez Bo

Recept zelfgemaakte vegetarische koude schotel

 Recept voor circa 4 personen
Kan eerder gemaakt worden

Dit heb je nodig:

– 10 à 12 middelgrote aardappelen
– 4 eetlepels Remia frietsaus*
Remia heeft een wat zuurdere smaak, ideaal voor onder de koude schotel. 
– 1 eetlepel zilveruitjes in zoetzuur
– 1 zoete appel
– 1 kleine halve rauwe ui
– 1 klein potje doperwten à 300 gram
– 20 kleine blokjes jonge kaas
– 4 eieren
– snufje zout & peper

Voor de garnering eventueel:
Tomaten, augurken, sla, paprikapoeder, asperges (zie foto)

Verder:
– Grote kookpan
Stamper

Zo ga je aan de slag

Stap 1: Schil, was en snij de aardappelen.
Tip: Snij de aardappelen in 4, dan zijn ze sneller gaar en kun je checken of ze niet rot zijn van binnen.
Stap 2: Doe de aardappelen in een pan met hoog water, kook ze in 20 à 25 minuten gaar.
Tip: Prik af en toe met een vork in een aardappel om te zien of hij gaar is.
Stap 3: Kook de 4 eieren in kokend water voor ongeveer 10 minuten. Zet ze daarna in koud water om af te koelen.
Stap 4: Schil ondertussen de appel en snij deze in blokjes.
Stap 5: Snij de halve ui heel fijn.
Stap 6: Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de stamper.

Gouden Tip: Na stap 6 de stamper niet meer gebruiken, maar alles roeren met een lepel!

Stap 7: Voeg daarna de Remia frietsaus toe met het snufje zout en peper. Roer de aardappelen en de saus door elkaar met een lepel! Gebruik hierbij géén stamper maar een lepel, anders wordt de koude schotel snot.
Stap 8: Giet de doperwten af en roer deze onder de smeuïge aardappelmassa door.
Stap 9: Voeg de blokjes kaas, appel, uitjes in zoetzuur en de gesnipperde rauwe ui toe. Roer alles goed door elkaar.
Stap 10: Proef of de koude schotel op smaak is, voeg eventueel wat zout toe. De koude schotel is het lekkerste wanneer hij een hele nacht in de koelkast heeft gestaan, zodat alle goed ingetrokken is.

Tip: Bewaar de koude schotel afgedekt met een natte theedoek in de koelkast om uitdrogen te voorkomen.

Garneertips:

Onder het mom van garneren kun je leren, oftewel oefening baart kunst.
– Bedek de ondergrond met blaadjes sla.
– Maak kleine koude schotelbolletjes met een ijsschep.
– Versier de koude schotel met allerlei lekkere koude groente: tomaten, uitjes, asperges. Leef je uit!
– Een mooie schaal doet wonderen.
– Bestrijk de koude schotel met wat frietsaus om een glad effect te creëren.

Eet smakelijk!

Zelfgemaakte traditionele koude schotel - Chez Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.