World Fairtrade week!

Een begin van een nieuwe week vandaag, maar eigenlijk begon deze “nieuwe” week 7 mei al! Het is namelijk World Fairtrade week van 7 mei tot en met 15 mei 2016! Ik vroeg mezelf af wat er dan allemaal staat te gebeuren in de wereld als het “Fairtrade week” is. Ik ging op onderzoek uit: lees je mee?

Worldwide Fairtrade Week

Wat is Fairtrade nu eigenlijk?

Ik denk dat we er allemaal wel van gehoord hebben, maar doe je er ook echt iets mee? Weet je eigenlijk wel echt wat het betekent en inhoudt? Toen ik er zelf over na ging denken, kwam ik tot de conclusie dat ik een vaag idee heb van wat fairtrade nu eigenlijk inhoudt. Het woord zegt het natuurlijk wel al: eerlijke handel, zodat de producenten in ontwikkelingslanden ook een schappelijk leefbaar loon ontvangen.

Het is voor mij zo vanzelfsprekend dat ik het goedkoopste product in de schap pak. Slecht eigenlijk, of niet?
Ik voel mezelf nu ineens heel erg egoïstisch, misschien zijn alle producten die ik de afgelopen tijd heb ingeladen wel onder slechte omstandigheden geproduceerd… Ik wil zelf toch ook “fair” betaald worden voor de arbeid die ik lever?

Het is gewoon allemaal zo normaal dat ik de dingen die ik in mijn mandje stop, in mijn mandje stop. Snap je?
Ik sta er eigenlijk gewoon niet bij stil hoe die dingen worden geproduceerd en of dit wel allemaal eerlijk gebeurd. Zeker iets om over na te denken. Hoe ga jij om met dit soort issues? Sta jij er wel bij stil?

Ode aan Fairtrade producten

Na mijn zoektocht op internet heb ik diep respect gekregen voor Fairtrade merken zoals Ben & Jerry’s, Max Havelaar en Cote d’Or die de bewustwording van een eerlijk productieproces wél stimuleren. Overigens moet ik zeggen dat ik steeds meer Fairtrade producten tegenkom, ook bij de discounters zoals Lidl en Aldi. De wereld is goed bezig, al denk ik dat het altijd beter kan. Wat is jouw favoriete Fairtrade product dat ik écht een keer moet proberen?

World Fairtrade Challenge

Dit vind ik leuk, misschien komt het omdat ik van koffie hou.. Maar hoe goed is het bedacht om een grote koffiepauze te houden om zo Fairtrade onder de aandacht te brengen. Well done, Ik ga zeker aan de “World Fairtrade challenge” mee doen en laten zien dat ik Fairtrade koffieboeren steun. Vrijdag vertrek ik met een paar vriendinnen een nachtje naar Groningen en Zaterdag zal ik ze overtuigen om met mij een lekker kopje Groningse Fairtrade koffie te drinken.

Mijn Favoriete Fairtrade recept

Ten slotte nog: Mijn favoriete Faitrade recept van de Faitrade site “Maaltijdsalade met Teriyaki Zalm”.
Alle credits gaan naar Fairtrade! Ook de foto is van hun site.

fairtrade-maaltijdsalade-met-teriyaki zalm-570x_normal

Ingrediënten
1 schaaltje (100 g) sugarsnaps, afgehaald
halve krop ijsbergsla
halve komkommer
1 avocado
2 el olijfolie
1 limoen, helft geperst en helft in partjes
4 kleine zalmfilets
1 schaaltje (100 g) zeekraal
2 bosuitjes, in ringen
meergranen crackers

En van Fair Trade Original:
half flesje Woksaus Teriyaki
molen Zeezoutmix Chili-peper

Bereidingswijze
Kook de sugarsnaps in enkele minuten beetgaar in een laagje water en spoel ze af onder koud water.
Snijd de sla in repen, spoel in een vergiet af met koud water en laat het uitlekken.
Halveer de komkommer over de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd de komkommer daarna in plakjes.
Halveer de avocado, verwijder de pit en schil en snijd het vruchtvlees in plakjes. Besprenkel het met een beetje limoensap.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de zalmfilets aan beide zijden goudbruin. Voeg de Teriyaki woksaus toe en leg de zeekraal om de moten heen in de pan. Leg een deksel op de pan en verwarm het nog 1-2 minuten, zodat de zalm van binnen een beetje glazig blijft.
Verdeel de sla, sugarsnaps, komkommer en avocado over 4 borden. Neem de zeekraal en de zalm uit de pan en leg het bovenop de salade.
Maal naar smaak zeezout boven de zalm en garneer met wat bosui en een partje limoen. Besprenkel de salade met het overige limoensap en serveer met meergranen crackers.

Zo, ik ben weer een stukje bewuster geworden over wat ik iedere dag in mijn winkelmandje gooi. Ik ben erg benieuwd hoe jullie tegen Faitrade aankijken? Ondanks dat ik er zelf heel positief tegenover sta, heb ik ook wat kritiek en tegenstanders voorbij zien komen op het internet. Dus ik ben erg benieuwd 🙂 Laat hierachter gerust een berichtje achter. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.