Uitdaging: Plastic Tasjes Challenge!

Naamloos

Kun jij een maand zonder plastic tasjes?

Het is even stil geweest, druk als ik was met van alles en nog wat. Ik ben druk bezig met mijn goede voornemens van 2015. Zo heb ik me ingeschreven voor de Marikenloop.  Ook ben ik afgelopen weekend een nachtje weg geweest met een paar vriendinnen die ik al eeeuwen niet meer had gesproken! Hierover ga ik ook zeker een keer schrijven!

Maar nu, een leuk berichtje in de rubriek: Conversation over coffee. Ik wil het vandaag graag met jullie hebben over het milieu. Hè bah het milieu sahaaai. Ja, dat vond ik vroeger ook altijd. Maar ik word ook ouder en steeds meer dingen vallen me op. Zo ook hoe bizar veel plastic tasjes we eigenlijk gebruiken! Dit heb ik onder ogen gezien door Greenpeace. Zij hebben namelijk een Plastic Tasjes Challenge in het leven geroepen op Facebook. Hier doe ik al een paar dagen met plezier aan mee.

Ik zag op Facebook dat één van mijn vrienden aan de challenge van Greenpeace meedoet en ik dacht: ik kan niet achterblijven en bovendien.. dat kan niet zo moeilijk zijn toch..?!

Moh, dat valt vies tegen! Ik doe mijn boterhammen altijd in plasticzakjes, nu dus in mijn oude vertrouwde broodtrommel. Ook met boodschappen doen, grijp ik regelmatig mis op plasticzakjes, bijvoorbeeld vandaag nog bij het fruit! Gelukkig had Jumbo ook papieren zakken. Ook bij het winkelen zaterdag, voor je het weet heeft de verkoopster je schoenen (die al in een doos zitten!) in een plasticzak gepropt.. Toen ik zei dat ik geen plasticzak hoefde en of ze de schoenen er aub uit wilde halen toen keek ze me toch best raar aan..
Ik hoor je denken, waarom dan al die moeite?

Aldus Greenpeace: “In de Noordzee zwerven duizenden kilo’s afval – zoals plastic tasjes- rond. Als iedereen in Nederland één maand geen plastic tasjes aanneemt en gebruikt scheelt dat al snel tonnen plastic afval. Volgens de Europese Commissie gebruiken Nederlanders gemiddeld 71 plastic tasjes per jaar, dus 8,875 per maand”

Bizar, dat wist ik niet! We gaan er dus voor. Wie iets doet moet het goed doen en zodoende heb ik ook afscheid genomen van mijn plastic flesje! Hallo mister glassbottle!

11036843_10152624013711467_6016453883014000184_n

De spelregels
Onder plastic tasjes wordt het volgende verstaan:
– tasjes waarin je je fruit of groente kan verpakken bij de schappen in supermarkten
– De gratis tassen die je aangeboden krijgt bij de kassa: let op- dit geldt ook bij het afhalen van eten!
– Plastic tassen (vaak net iets steviger) die je kan kopen bij de kassa.
– Andere tassen van gerycled plastic.
Verder..
– Producten in plastic verpakking: Dit is een grijs gebied, gebruik je gezond verstand. Als je het product ook zonder verpakking kan kopen – groente vind je vaak ook los in de schappen – kies daarvoor. Als je geen andere keuze hebt dan plastic tasjes: neem een foto, laat het ons zien. Dit is iets waar je tegenaan loopt, en misschien hebben meer mensen datzelfde probleem. En als je een goed alternatief hebt: deel hem vooral!- Vuilniszakken: We snappen dat het in sommige gemeenten het verrekte lastig – zoniet onmogelijk – wordt om van je afval af te komen zonder deze in vuilniszakken te stoppen. Dus die mag je gebruiken. Maar als je een goed alternatief hebt- delen!

Ik zou zeggen doe allemaal mee met de challenge en merk hoe moeilijk het eigenlijk is! Doe je het niet voor het milieu? Doe het dan voor de lol, of voor jezelf! Kan jij een maand zonder plastic tasjes? Probeer het uit met de Plastic Tasjes Challenge! Like de facebookpagina als je meedoet! Ik ben erg benieuwd of het jullie lukt!

Liefs, Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.