Opstaan, eten, douchen, bus, werk, eten, werk, bus, boodschappen, bus, eten, mails, poetsen, tandenpoetsen, slapen. Zo zag mijn dag eruit. Ik ben net afgestudeerd en heb een tijdje fulltime gewerkt. Een hele overgang van ongebonde “luie” student naar loyale werknemer die iedere dag van 9-5 paraat hoort te staan.
Beviel me dat? Mwa, vrije tijd werd ineens wel erg schaars. Voor mij was het maar tijdelijk, want ik ben nu nog half student en werk ik parttime, maar vrijwel niemand zal eraan ontkomen “het werkende leven”. Over een jaar ziet mijn leven er waarschijnlijk ook zo uit.
Het zette me aan het denken: hoe kan je ondanks je fulltime baan wel tijd voor jezelf, voor leuke dingen en voor de écht belangrijke dingen overhouden?
Ik kwam ergens achter… Sommige dingen (lees: dingen die je moet doen en dingen die niets van bovenstaande zijn; niet belangrijk, niet leuk en niet voor jezelf) kostte me veel meer tijd dan me lief is. Vandaar dat ik de komende weken tips met jullie ga delen over hoe je meer tijd over kunt houden voor de dingen die er echt toe doen.
De hamvraag: hoe hou ik meer tijd over voor dingen die ik echt belangrijk vind?
Tijd besparen – tip #1
Boodschappen doen, ik heb er absoluut geen hekel aan (ben een foodie hè),
maaaaaar als je optelt hoeveel tijd het je kost… Dit viel me tegen. Bij ons zit de supermarkt om de hoek, daarom ging ik eigenlijk iedere dag “even snel” langs de supermarkt.
Één keer per week langs de supermarkt?!
Deze week heb ik geprobeerd maar één keer langs de supermarkt te gaan en in één keer alles te kopen voor de hele week. Ik hoefde na werk niet nog snel langs de supermarkt, wat me meer rust gaf. Het beviel me dus goed, alleen moet je wel voorkomen dat je niets vergeet: want dan is er natuurlijk wel paniek! Scheelt het echt minder tijd? Voor mijn gevoel wel, alleen je moet van tevoren wel weten wat je moet kopen. Ik maakte daarom een boodschappenlijstje aan de hand van een twee kookboeken. In deze kookboeken staan weekmenu’s. Ik pikte er alles uit wat ik lekker vond en verving de gerechten die ik niet lekker vond voor eigen recepten of een gerecht uit een ander kookboek. Voilà mijn boodschappenlijstje was klaar. Minder tijdrovend dan dat je zelf alle gerechten moet bedenken/opzoeken en bovendien zijn de gerechten in de kookboeken qua ingrediënten op elkaar afgestemd. Dit betekent: een minder grote kassabon én minder voedselverspilling.
Mijn tip van deze week:
Doe één keer in de week boodschappen door middel van een weekmenu.
Ha Bo
Slimme tip, want als je niet uitkijkt zit je inderdaad meer in een supermarkt dan dat de bedoeling is!!
Ook niet goed voor je portemonnee.
Pap Mam