Stagegesprek bij F&L Publishing Group

foto

Altijd spannend: een Sollicitatiegesprek

Woensdagmiddag was het moment van de waarheid: mijn stagegesprek bij F&L Publishing Group, de uitgeverij van mijn favoriete kooktijdschrift Foodies. Met een rood hoofd stapte ik het (voor mij op dat moment) immens grote kantoorpand binnen en vroeg bij de receptie naar de personen waar ik het gesprek mee had. Natuurlijk 10 minuten te vroeg, zoals ik altijd ben, dus ik kreeg wat thee aangeboden. Honderden gedachten kruisten mijn pad: “Ik kan nog terug”, “Ik wil dit zo graag”, “Er is geen stageplek die beter bij me past..”, “Wat als het hem niet wordt..” etc. etc.

Het begon allemaal een paar weken geleden. Op zoek naar een stageplek.. Iets wat bij je past.. Wat past dan bij je? Tot dat het idee naar boven kwam: een Foodtijdschrift! Natuurlijk, iets met eten, of vrije tijd! Algauw had ik 8 bedrijven een mailtje gestuurd, mooie motivatiebrief erin, door verschillende mensen gecontroleerd. CV erin, door mijn Studieloopbaanbegeleider na laten kijken. Helemaal top.. Helaas mailde maar 2 bedrijven me terug.. Tja nee, ze zochten echt een Communicatie student in plaats van een Small Business Student..

Maar toen!! Toen kwam het mailtje van mijn Nummer 1: Ik mocht op Sollicitatiegesprek komen.. Tja en toen begon het eigenlijk pas..

5 Tips om je stagegesprek te “overleven”

Tip 1: Bereid je goed voor
Wat ik heb gedaan is op de Linked-in profielen gekeken van de mensen waar ik het gesprek mee had. Dan weet je wie je voor je hebt. Ook heb ik een aantal vragen bedacht die ze mij zouden kunnen stellen. Waarom wil je deze plek? Wat zijn je zwakke/sterke kanten? Waarom zouden we voor jou moeten kiezen? Wat verwacht je van de stage? Natuurlijk zijn er altijd vragen, die je niet weet, maar je kunt je maar beter goed voorbereiden voordat je dadelijk helemaal met je mond vol tanden staat..

Tip 2: Kleed je professioneel maar toch makkelijk aan
De eerste indruk is de belangrijkste hoor je wel eens zeggen. Ja hier geloof ik wel in, daarom: doe wat netjes of in ieder geval iets verzorgds aan. Geen vieze nagels, deo op, maar overdrijf hier niet mee natuurlijk. Té is nooit goed. Ik voel mezelf altijd fijn in een donker jasje (voor eventuele zenuw-oksels) en niet te hogen hakken, waarop in makkelijk kan blijven staan (en niet omval als mijn knietjes knikken van de zenuwen). Doe iets aan waarin je, je zelfverzekerd voelt en waarin je jezelf kunt zijn. En het belangrijkste: SMILE!

Tip 3: Kom op tijd
Die bussen van tegenwoordig.. je kunt er niks van op aan.. En het maakt niet echt een professionele indruk als je te laat komt. In het verleden heb ik eens gehad dat ik op sollicitatiegesprek moest en het gebouw niet kon vinden.. Ik liep met mijn uitgeprinte route beschrijvinkje te zoeken en te zoeken.. Ik had geen telefoonnummer om te melden dat ik verdwaald was.. Uiteindelijk na een uur zoeken (en al een half uur te laat te zijn en niemand kunnen bereiken…) begon het te regenen en ben ik omgedraaid en gaan winkelen..
Kortom: Ga van tevoren al stiekem even kijken waar het is, of ga met de TomTom. Zorg dat je altijd een bus eerder pakt en dat je (voor nood), iemand van het bedrijf kunt bellen om te melden dat je iets later bent. De gouden tip natuurlijk: Vertrek op tijd, zodat je niet hoeft te haasten en te stressen.

Tip 4: Ben jezelf en ben eerlijk
Ik moet eerlijk zeggen dat ik woensdag wel even moest slikken bij sommige vragen.. Ik wist er gewoon geen antwoord op. Ben op dit soort momenten gewoon eerlijk en zeg: “phoe moelijke vraag.. ik weet daar zo snel even geen antwoord op..” Ook bij vragen waar je liever een ander antwoord op had willen geven, kun je het beste gewoon eerlijk zijn! Want eerlijkheid duurt het langst, toch? Ze vroegen mij bijvoorbeeld: “Kun je goed omgaan met Excel?” Dit kan ik helemaal niet, maar ik had natuurlijk liever gezegd dat ik hier een professional in was. Toch zei ik: “Nee, daar heb ik helemaal geen kaas van gegeten, maar ik sta wel open om dit te leren want dit kan ook van past komen in de toekomst.” Klaar, mooi antwoord en je bent eerlijk geweest.

Tip 5: Stress niet, het zijn ook maar mensen
Wat kan er nu gebeuren? Uit je broek scheuren? Niet uit je woorden komen.. Tja, weetje we zijn allemaal mensen. Ben je heel zenuwachtig? Benoem dan (hoe moeilijk het ook is) gewoon je gevoelens: “Ik vind het wel spannend hoor om hier te zijn.” En word je niet aangenomen? Ik denk altijd maar zo: er zijn ergere dingen. Bovendien ze weten niet wat ze missen! 😉

JAAAAAAAAAAAAAAAAAA, ik ben aangenomen!!

Ten slotte zal ik jullie het verlossende antwoord geven op de vraag: Ben ik wel of niet aangenomen? JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, ik ben aangenomen! Gisteren kreeg ik het verlossende telefoontje en sprong ik een gat in de lucht. Op dit moment moet ik nog allemaal papieren regelen en goedkeuring krijgen van school.. Dus fingers crossed, want het is echt dé plek die ik wil!

F&L Publishing geeft de volgende bladen uit: Cupcake Heaven, Foodies, Gezond eten, Koken & Genieten, La Cucina Italiana en Paul’s Bakery. Maar ook: Photo Digital, Computer Easy, Auto Review, Healthy You, Android Magazine en nog een paar meer.

Ga hier naar de site van F&L Publishing

Nog een hele hele hele fijne vrijdag en geniet alvast van je weekend!
Liefs, Bo

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.