Rome: 5x tips voor een foodie

Alle wegen leiden naar Rome, dat geloof ik graag als ik zie hoeveel wegen Rome eigenlijk heeft. In februari bezochten mijn vriend en ik deze gigantische stad in Italië. We vertoefden er maar liefst 9 dagen, maar hadden bij terugkomst nog steeds niet het gevoel alles gezien te hebben. Ondanks dat we veel tijd hadden om alle beroemde bezienswaardigheden te bezoeken, hadden ook wij soms het gevoel: waar moet ik beginnen?! Er is zoveel te zien, te doen en vooral: te proeven! Voor dat laatste heb ik bij deze een soort van mini-gids geschreven, omdat je niets wilt missen als je uiteindelijk in Rome bent gearriveerd. Dit zijn mijn leukste foodie-ervaringen in deze culinaire must-see.

1. Pizza (workshop?!)
Als je dan toch in Rome bent, dan kun je het ook maar beter goed doen. Vandaar dat wij een pizza-workshop hebben gevolgd. Het was serieus de lekkerste pizza die ik ooit heb gegeten. En niet omdat ik hem helemaal zelf had gemaakt! (dat was trouwens ook niet, want uiteindelijk werd het deeg dat je zelf had gemaakt omgeruild, omdat het deeg 48 uur moet rijzen).

Wij volgde de pizzaworkshop van Eat and Walk Italy, zij hebben ook andere workshops bijvoorbeeld pasta. Je krijgt waar voor je geld, want naast het feit dat we zelf onze pizza mochten maken: het deeg en de topping, mochten we de pizza ook opeten onder het genot van een wijntje en limoncello.

2. Foodieheaven: Trastevere
Probeer in deze buurt je hotel, guesthouse of hostel te boeken. Maar serieus, niet proberen in deze buurt te boeken maar gewoon doen. Waarom? Dit is de leukste en gezelligste wijk van Rome wat betreft restaurants. Je loopt heel leuk door de kleine smalle straatjes en waar je maar kijkt heb je eetgelegenheden. Waar wij zijn geweest en welke we aan kunnen raden:
Ristorante Carlo Menta
Tonnarello
Trastevere betekent trouwens “over de rivier”.

3. (Culinaire) fietstocht (ook met Nederlandse gids!)
Ik had niet verwacht dat ik hier zo enthousiast over zou zijn. We hebben een fietstocht gedaan met: Bici en Baci met een Nederlandse gids. Ondanks dat we al allerlei rondleidingen en tours hadden gedaan was dit een enorme toevoeging. Deze fietstocht was niet puur op culinair gebied gericht maar ging langs de hoogtepunten van Rome. De Nederlandse gids wist het mooi te vertellen en voegde heel veel toe aan de beleving en geschiedenis van Rome. Soms zijn het alleen maar stenen en dan spreekt het mooie verhaal van de gids (in het Nederlands!) toch enorm tot je verbeelding. Een aanrader.

4. Espresso
De koffiecultuur in Rome verbaasde me. De beste tip die ik je hierin mee kan geven is: wil je een goedkoop bakkie doen? Kies dan voor een kopje koffie aan de bar, dit kost ongeveer 1-2 euro. Wanneer je gaat zitten betaal je al gauw 3 of 4 euro. De Italianen nemen ’s ochtends op weg naar werk snel even een pauze om een espresso achterover te tikken. Een bekende koffiebar die we bezochten was: La Casa del Caffe Tazza d’Oro.

Deze zit naast het Pantheon en hier kun je ook je eigen bonen kopen als souvenir. Nog twee tips: ten eerste: wanneer je caffè besteld kun je er donder op zeggen dat je een espresso krijgt. Wil je dit niet? Bestel dan een americano of een lungo. De tweede tip: je moet eerst je koffie betalen bij de kassa en daarna krijg je een bonnetje mee, deze lever je vervolgens in voor de koffie. Beetje lullig als je in de rij hebt gestaan en niet wist dat je eerst een bonnetje moest kopen! Zonder bonnetje, geen koffie 😊

5. Gelato
Bovenstaand bonnetjes systeem geldt ook voor het halen van ijs. Je moet eerst langs de kassa, betalen en daarna kun je je ijsje kiezen. Er zit veel verschil tussen de ijssalons in Italië, een hele fancy ijssalon is Venchi . Eerlijk gezegd vond ik daar qua ijs niet zoveel verschil tussen zitten, als je het vergelijkt met andere ijsjes die we in Rome hebben gegeten.

One thought on “Rome: 5x tips voor een foodie

  1. Wat leuk allemaal!!! en Italiaans eten ik ben er dol op vooral als het echt vers is.
    Ben nog nooit in Rome geweest, maar hoop daar ooit eens te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.