Pilaf met perzik, witte rijst en kip.
Pilaf of Pilav, tja wat een naam.. die heb ik ook niet bedacht. Als ik Wikipedia moet geloven is het een gerecht uit het Midden-Oosten, of Turkije, in ieder geval geeft het een buitenlands tintje aan je avondeten!
Je hebt nodig:
– 1 blik perziken
– een scheut ketjap
– 1 grote kipfilet (+ olie om de kip in te bakken)
– 2 teentjes knoflook
– 1 blikje tomatenpuree
– 1 mespuntje sambal
– 1 grote mok rijst
– 2 kleine uitjes
– 1 Bakje verse champignons
– Wok
– Koekenpan
– Gasfornuis
Zo maak je het:
Stap 1: Bak de kip in z’n geheel kort aan, een minuut of tien. Hierdoor kun je hem daarna makkelijker in stukjes snijden.
Stap 2: Pel ondertussen de ui en de knoflook en snijd ze beide in kleine stukjes. Snijd ook de champignons in schijfjes. Bak de ui, de champignons en de knoflook met een klein beetje olie in de wok, totdat de ui glazig wordt.
Tip: Wil je voorkomen dat de champignons inkrimpen tijdens het bakken? Kook de champignons dan van tevoren 3 à 4 minuten op hoog vuur. Wil je voorkomen dat ze verkleuren/bruin gaan kijken? Voeg dan tijdens het koken een scheutje citroensap toe.
Stap 3: Haal de kipfilet uit de pan en snijd deze in stukjes. Doe ze terug in de zelfde pan en laat ze ongeveer nog 15 minuten sudderen. Voeg af en toe een scheutje ketjap bij, voor de smaak.
Stap 4: Snijd de perziken uit blik in stukjes en voeg ze met sap en al toe aan de ui, champignons en knoflook in de wok toe. Roer hier de inhoud van het blikje tomatenpuree doorheen, plus een mespuntje sambal.
Tip: Zet van tevoren (tussen stap 4 en stap 5 dus ongeveer) de waterkoker met water aan, dan hoef je niet te wachten totdat het water voor de rijst gekookt is.
Stap 5: Roer de inhoud van de wok in z’n geheel goed door elkaar en voeg de gebakken kipblokjes toe.
Stap 6: Kook ondertussen de rijst, in 10 minuten gaar. Giet vervolgens de rijst af in een zeef en doe terug in dezelfde pan. Laat deze pan met deksel nog 10 minuten staan.
Stap 7: Roer de rijst om en serveer de wok en de pan met rijst apart, of voeg de inhoud van de wok bij de rijst, zodat je maar één pan op tafel hebt.
Tip: Zet de wok met de kipblokjes etc. uit tijdens het koken en stoven van de rijst, anders wordt dit mengsel te droog. Zodra de rijst klaar is, verwarm je het geheel even kort op hoog vuur, zodat je alles tegelijkertijd én warm op tafel kunt zetten.
Mijn moeder heeft me dit leren maken, toen ik op kamers ging. Een lekker licht gerechtje voor als ik ’s avonds ga sporten. Wat heeft jouw moeder je leren maken?
Liefs, Bo