Lunchen met Pauline en Bolletje in Stadstuin Amsterdam

Joepie, ik was zó blij toen ik een mailtje ontving van Pauline van Uit Paulines Keuken! Jullie weten vast nog wel dat ik mee deed aan een actie: bedenk een variatie op Bolletje beschuit (spelt en haver, rogge). Mijn variatie: beschuitje met zelfgemaakte champignonragout werd samen met nog 9 andere variaties uitgekozen. Oh lucky me! “pretogen” Ik mocht gaan lunchen in Mijn Stadstuin in Amsterdam samen met Pauline en nog 9 andere gegadigden vorige week woensdag. Hier een klein (foto) verslagje van mijn bevindingen! 

Stadstuin Amsterdam - Chez Bo  Traktor - Chez Bo

Stadstuin Amsterdam - Chez Bo  Zonnebloem - Chez Bo

Mijn Stadstuin – Amsterdam – Rondleiding

Apart om zo dicht bij de stad zoveel groen te ervaren. Af en toe komt er een vliegtuig voorbij en wordt de rust even verstoord, maar daarna liggen de moestuinen er weer bij zoals vanouds. Hier, bij Mijn Stadstuin, kun je je eigen moestuintje huren. Voor de luie moestuinder zijn er “tuinbutlers” die af en toe je tuin komen onderhouden. Want zoals Robin van Asperen, één van de ondernemers en oprichters van de stadstuin, aan ons uitlegt is het lastig om zonder ervaring je eigen moestuin te beginnen. Het gros van de mensen haakt af na 1 jaar en dat is jammer, want eten uit eigen tuin geeft erg veel voldoening. Behalve als het niet lukt natuurlijk (eigen ervaring: tomaten blijven groen, opgevreten aardbeien en wortelen die niet eens uitkomen.). Vandaar dat experts je bij dit concept een handje helpen. Het is jammer dat ik hier niet in de buurt woon, anders had ik zeker overwogen om een tuintje te huren.

Robin van Asperen - Chez Bo  Sla - Chez Bo

Fruittuin van West – Fruit plukken – Stiekem frambozen eten

Onze volgende stop is bij de Fruittuin van West, de buurman van Mijn Stadstuin. Één van de initiatiefneemster, Lisan, geeft ons een rondleiding. Ze vertelt ons over de 20 verschillende soorten fruit die hier groeien, van bessen tot frambozen en van appels tot peren. Het leuke eraan is dat je zelf je eigen fruit mag plukken. Uitje met de kinderen? Deze tuin is kidsproof, pluk je fruit (stiekem snoepen mag!) geef het alleen wel even door als je je zelfgeplukte fruit af gaat rekenen bij de kassa. Dat was precies wat wij mochten doen! Frambozen plukken (lees; Lekkerste frambozen ooit!) één in mijn mond, één in mijn kartonnen doosje (een doosje net zoals bij de noodles take away, heel schattig!) Naderhand kregen we nog een rondleiding door het nieuwe proeflokaal en de nieuwe biologische winkel.

De kipjes op de foto hieronder, daar zit trouwens ook een leuk verhaal achter! De kippen zorgen voor mest rondom de appelbomen, ze worden van tijd tot tijd op een ander stuk losgelaten, waardoor heel de grond bemest blijft!

Fruittuin van West - Chez Bo Appels - Chez Bo
Kippen - Chez Bo Frambozen - Chez Bo
Frambozen in Bakje - Chez Bo Peterselie - Chez Bo

Robin’s tip’s:

Kruiden uit een potje: Supermarkten weten precies hoeveel voeding een kruid nodig heeft en doen daarom ook precies die hoeveelheid in het potje. Het is mogelijk om je gekochte potje kruiden een nieuw leven te geven door het direct uit het potje te halen, de wortels los te trekken en het potje opnieuw in een grotere pot met aarde te planten. Dan is de kans groot dat je kruiden zoals basilicum, munt en peterselie opnieuw gaan groeien

Geef je planten een boost met brandnetels: Mochten je kruiden uit pot een boost nodig hebben, probeer dan deze tip. Pluk brandnetels en leg ze in een emmer met water. Laat deze emmer een week staan. Roer het iedere dag even door, je creëert zo je eigen biologische mest, wat kan dienen als laatste redmiddel voor je kruiden uit pot. 

Frambozen plukken - Chez Bo  Lunch Tafel - Chez Bo

 Lunch tussen de zonnebloemen – Bolletje beschuitjes – Goodiebag

Last but not least, de lunch waarom het eigenlijk allemaal draaide! De nieuwe producten van Bolletje mochten getest worden. 🙂 Bolletje beschuit Spelt, Haver Rogge en de nieuwe Bolletje Haver Knäckebröd en Spelt Knäckebröd (primeurr!) Heerlijk! Mijn favoriet: Spelt Knäckebröd, binnenkort in de winkel! De Bolletje producten werden aangevuld met lekkere producten van lokale producenten zoals, loeigoeie crème fraiche, Hollandse Honing en heerlijke verse tomaatjes en sla uit de tuin. Pauline maakte geïmproviseerde pizzabeschuitjes voor ons die werden verwarmd in een zelf (door de Stadstuin) gefabriceerde pizzaoven. Gezellig was het! Lekker kletsen met de mensen om je heen onder het genot van een glaasje appelsap van eigen appels (Fruit tuin van West). Culinaire verhalen kwamen naar boven en ik heb met een paar inspirerende mensen gepraat die deze lunch helemaal compleet maakten. Met een volle buik, veel culinaire inspiratie én met een goodiebag van Bolletje heb ik mijn weg uiteindelijk weer gevonden naar het op dat moment zonnige Brabant. Bedankt iedereen voor deze leuke middag! 

  Pizza beschuitjes - Chez Bo Bolletje spelt - Chez Bo
  Beschuitjes - Chez Bo Goodiebag - Chez Bo

Uit Pauline's Keuken - Chez Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.