Homemade: Van aardappel tot aardappelkroket

omslagfoto

Homemade: Van aardappel tot aardappelkroketje

Thuis maakt mijn moeder alles zelf, maar dan ook écht alles. Van sausjes tot hutspot, van gehaktballen tot soep. Van haar kan én wil ik nog veel leren als het om koken en bakken gaat. Oude receptenboekjes, die ze al jarenlang gebruikt, worden uit de kast gehaald en de makkelijkste, maar ook de lekkerste gerechten worden binnen een mum van tijd bereid. Dat ik erbij sta te kijken van: oooh, gaat dat zo.. normaal haal ik dat uit een pakje.. maar dit is zoveel lekkerder. Mijn inspiratie voor mijn nieuwe rubriek lag eigenlijk dus al wat langer op de loer.. maar waarom introduceer ik hem dan juist nu?

Ik werd een paar dagen geleden door mijn vader geattendeerd op een artikel over: Yvette van Boven, schrijfster van o.a. de kookboek serie Homemade, veel recepten voor de Volkskrant, Libelle en RED magazine schrijft en bedenkt ze ook. Ik was (én ben) nog steeds onder de indruk. Zoals Yvette eten omschrijft, maakt en bedenkt, zo hoort eten te zijn: puur, niet uit pakjes en zakjes. Een groot voorbeeld is ze voor mij! Zoals ze zelf zegt: wat voor haar vanzelfsprekend was, bleek ineens een wereldwijde trend. Ik vind deze trend geweldig en doe er graag aan mee! Zo ontstond mijn nieuwe categorie: Homemade, vernoemd naar het boek van Yvette van Boven, maar toch ook een beetje naar de letterlijke vertaling van het woord zelf: Huisgemaakt.

Klik hier om het artikel te lezen.
Klik hier als je meer wilt weten over Yvette van Boven.
Klik hier als je meer wilt weten over de kookboeken Homemade.

Het eerste recept is van mijn moeder. Zo maak je van een normale aardappel een lekkere aardappelkroketje.. Dit heb je nodig:
– 500 gram kruimige aardappelen
– 50 ml melk
– 75 gram smeerkaas
– Peper & Zout
– Stamper
– 1 ei
– Paneermeel
Tip: Je kunt ook beschuit verkruimelen als je geen paneermeel in huis hebt.
– Frietvet en een pan/frituurpan

Stap 1: Aardappel puree maken

IMG_6040 IMG_6043
Stap 1.1: Schil de aardappelen. Kook de aardappelen gaar en giet ze af. (ongeveer 20 minuten)

IMG_6059
Stap 1.2: Stamp de aardappelen fijn met een stamper.
IMG_6060
Stap 1.3: Voeg de melk, de smeerkaas, het zout & het peper toe. Begin met 50 ml melk, zodat de gestampte aardappelen in een dikke puree veranderen. Voeg nog wat meer melk toe als je de puree te dik vindt, maar let op! Maak de puree zeker niet té dun!!
Stap 1.4: Laat de aardappel puree zeker 2 uur koud worden in de koelkast.

Stap 2: Kroketjes of ballen draaien & paneren
Stap 2.1: Rol van de pureemassa balletjes of langwerpige kroketjes. Maak ze zo groot jij wilt!

IMG_6091
Stap 2.2: Klop het ei los. Doe de paneermeel (of het verkruimelde beschuit) in een diepe bord.

IMG_6092 IMG_6093
Stap 2.3: Haal de kroketjes eerst door het losgeklopt ei en daarna door het paneermeel.
Stap 2.4: Doe bovenstaande 2 keer. Dus rol het kroketje nogmaals door het ei en de paneermeel. Dan krijg je de best geparneerde aardappelkroketjes!

Stap 3: Bruin bakken
Stap 3.1: Bak de kroketjes bruin in de frituurpan, Ze zijn erg snel bruin, bak ze daarom het liefst op een lage stand.
Tip: Je kunt de kroketjes ook invriezen, laat ze wel helemaal ontdooien voordat je ze bakt, anders barsten ze open en is de binnenkant nog bevroren!

IMG_6208

Veel kookplezier en ik zie jullie morgen weer! Jaajaa, tot nu toe is het gelukt! Iedere dag een blogpost, dat was een goed voornemen.. Morgen gaan we wat meer op de gezonde tour, zodat ik mijn andere voornemen(s) ook waar kan maken! Benieuwd? Houd morgen dan mijn blog in de gaten!

Liefs, Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.