Na een weekendje kletsen, sightseeing en natuurlijk eten met m’n vriendinnetje dat studeert in Edinburgh,
zag je vast wel op Instagram, Facebook of Twitter (ik heb al een aantal foodspots gedeeld)…
….ben ik weer terug in Kopenhagen. (Thanks Sjors, was leuk!)
Met heeel leuk nieuws! Een paar weken geleden ben ik benaderd door Sensor, het magazine van de HAN, voor een interview. En het resultaat van dat interview staat nu in Sensor nummertje 7! Je kunt hem hier lezen!
Verder ben ik al enorm in de kerststemming, ookal is het bij jullie natuurlijk nog tijd voor sinterklaas!
Het is alweer 1 december en daarmee begint voor mij het aftellen tot kerst. Ik heb al flink wat ideeën voor kerstdiners opgedaan, waar ik jullie de komende tijd mee zal verblijden! Mijn lievelings toetje met zowel kerst als sinterklaas is: Tiramisu! En dan wel zelfgemaakte tiramisu van ons mam. Wat ik zo fijn vind aan deze tiramisu is dat je hem eigenlijk niet kan verpesten. Je serveert hem namelijk in een mooie schaal of schaaltjes, waardoor je geen kerststress hoef te hebben of de tiramisu wel genoeg opstijft. Bovendien vind ik hem heerlijk!
Homemade (stressvrije) tiramisu
Voor circa 4 pesonen
Geserveerd in een mooie schaal of coupes.
Daardoor “kerststress” vrij!
Benodigdheden
Mooie schaal naar keuze. Mag rechthoekig, rond, vierkant zijn maakt niet uit,
maar wel het liefst van glas dan zie je daagjes van de tiramisu het best.
Handmixer
Kleine zeef
Koffiemok
Grote mengkom
Ingrediënten
1 pak lange vingers circa 200 gram (meestal zijn dit 2 verpakkingen à 100 gram in één).
1 pakje Monchou.
Tip: In plaats van Monchou kun je ook: een bakje roomkaas naturel of opgeklopte crème fraîche gebruiken.
1 grote mok sterke koffie met 2 theelepels suiker (Dit mag oploskoffie zijn!)
1 eetlepel suiker voor de slagroom
1 pakje slagroom à 200 gram
1 liter vanillevla
beetje cacao poeder
Amaretto circa 100 ml (ligt aan de sterkte die je wilt, blijven proeven dus!)
Tip: Je kunt ook een ander koffielikeurtje gebruiken in plaats van amaretto, bijvoorbeeld likeur 43!
Werkwijze
Stap 1: Klop de slagroom samen met één eetlepel slagroom met de mixer stijf in de mixkom.
Stap 2: Voeg 1 liter vanille vla bij de slagroom en roer dit goed door met een lepel (niet met de mixer want dan mix je de slagroom tot boter).
Stap 3: Meng daarna de Monchou door het mengsel.
Tip: Is de Monchou te hard leg hem dan 20 sec. in een vuurvast schaaltje in de magnetron om hem zachter te laten worden.
Stap 4: Maak een grote mok hete koffie met suiker en voeg er 100 ml Amaretto of koffielikeur bij
Stap 5: Roer dit koffiemengsel goed door elkaar.
Stap 6: Leg de lange vingers op de bodem van de schaal/schaaltjes.
Stap 7: Besprenkel de lange vingers met het koffielikeurmengsel. Besprenkel totdat de lange vingers goed doorweekt zijn, maar gebruik nog niet alles als je meerdere lagen wilt maken! (zie stap 9)
Stap 8: Giet vervolgens een gedeelte van het slagroom/vanille mengsel over de lange vingers heen. (wederom niet alles, als je meerdere lagen wilt bouwen.)
Het ligt natuurlijk aan de schaal die je gebruikt, of je meerdere lagen lange vingers kunt maken. Als je schaal groot genoeg is dan is dit wel erg lekker.
Stap 9: Bouw daarna weer een laagje lange vingers op het slagroom / vanille mengsel. Besprenkel dit weer met het koffie / likeurmengsel. Daarna weer een laagje slagroom/vanille mengsel. Het maakt niet uit hoeveel lagen je maakt, maar zorg dat je afsluit met een slagroom/vanille mengsel. Wij maken er meestal 2 van lange vingers, 2 van het slagroom mengsel.
Stap 10: Bepoeder de pudding voor het opdienen met cacao. Zeef de cacao voor een enorm mooi effect.
Kerstdecoratietip: Knip in een kartonnetje een kerstboom en hou dit boven de tiramisu, voordat je de cacao eroverheen strooit. Of gebruik een vork net zoals hier op de foto’s.
Sinterkaastip: Vervang de lange vingers met likeur voor pepernoten! Mhhhhhzz!
Bewaartip: Bewaar minimaal 2 uur in koelkast voor opdienen. Langer maakt niet uit. Waarom? Dan stijft de pudding wat op en trekt de likeur extra goed in de lange vingers. (wat het extra lekker maakt!)