Homemade: Hutspot, eten wat de (stamp)pot schaft

Omslag foto

Homemade: Hutspot, eten wat de (stamp)pot schaft

Winters weer en kou betekent voor mij winterse kost! Wat ik écht bij de winter vind horen, is stamppotten en dan vooral de “gouwe ouwe“, als ik ze zo mag noemen. Hutspot, Boerenkool, Rodekoolstamp, Slastamp, Andijviestamppot.. Je hebt er zoveel.. Laten we maar bij mijn lievelingsstamppot beginnen: Hutspot, oftewel wortelstamp, peenstamp of hutsepot. 

Dit heb je nodig:
– 1 zak winterwortelen à ongeveer 1 kilo
– Ongeveer 600 gram aardappelen
– 2 middelgrote uien
– klontje boter van ongeveer 20 gram
– scheutje melk
– 2 eetlepels suiker
– Zout & Peper
– Grote pan
– Gasfornuis
– Stamper
– Water
– Vergiet
– Kaasschaaf

Zo maak je het:

IMG_5935
Stap 1: Maak de wortels schoon en snijd de wortels in stukjes.
Tip: Gebruik hiervoor een kaasschaaf, dan gaat het super makkelijk.
Stap 2: Was de wortels, doe ze in een pan met water. Het water moet ruim boven de wortels uitkomen. Breng de wortels aan de kook op het fornuis. Laat het water 15 minuten goed koken/borrelen, ga ondertussen verder met stap 3.

IMG_5936 IMG_5937
Stap 3: Snijd de ui in grove stukken en was en schil de aardappelen.
Tip: Snijd de aardappelen door de midden, dan zijn ze eerder gaar en je ziet of ze niet rot zijn van binnen.

IMG_5938
Stap 4: Gooi na 15 minuten koken de aardappelen en de ui bij de wortels.
Tip: Zorg voor voldoende water in de pan, zodat het geheel niet droog kookt.

Stap 5: Laat de wortelen, uisnippers en aardappelen nog ongeveer 20 minuten koken. Controleer met een vork na 20 minuten of alles gaar is.
Tip: Als je goed in de aardappelen en de wortels kunt prikken met de vork is het gaar.
Stap 6: Giet het geheel af in een vergiet en doe alles terug in de pan.

IMG_5948 IMG_5950
Stap 7: Voeg de twee eetlepels suiker, een snufje zout en een snufje peper toe. Stamp het geheel met een stamper tot een lekkere stamppot. Lekker stampenn!
Stap 8: Zet de pan met de stamppot terug op het vuur, voeg een klontje boter  (ongeveer 20 gram) en een scheutje melk toe. Verwarm het geheel op een laag vuurtje (dit is alleen om de boter te laten smelten, zet het vuur niet te hoog want dan brandt het aan!)
Stap 9: Roer tenslotte alles nog eens goed door elkaar.
Stap 10: Proef de stamppot en voeg nog naar eigen inzicht eventueel wat suiker, zout of peper toe.

IMG_5951

Deze oranjekleurige stamppot kan gegeten worden met bijvoorbeeld hachee, uitgebakken spek of rookworst. Lekker stampenn! Nog even een stukje geschiedenis over hutspot en daarna kunnen we aanvallen. 

“Voor de geschiedenis van hutspot gaan we terug naar de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 werden de Spaanse troepen gedwongen hun beleg van de stad Leiden te staken. De Prins van Oranje had de dijken van Holland laten doorsteken en bovendien naderde de Geuzenvloot. In de haast om weg te komen, lieten de Spanjaarden hun kamp voor wat het was inclusief het eten dat op dat moment werd klaargemaakt. Dit eten werd door de uitgehongerde Leidse bevolking gretig soldaat gemaakt en bestond uit fijngestampte wortelen, uien en pastinaken: hutspot. In de loop der jaren is de pastinaak vervangen door de welbekende aardappel. De traditie wil dat Leidenaren, en met hen veel andere Nederlanders, op 3 oktober hutspot eten om het ontzet te herdenken.” (Bron: Dutch Pot)

Oke grapjee, laat je hutspot niet koud worden. Succes met het recept! Smakelijk eten!
Liefs, Bo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.