Het verschil taco’s en tortilla’s, fajitas en burrito’s

Ik ben altijd in verwarring als ik het heb over: taco’s, tortilla’s, wraps, fajita’s en burrito’s.. Wat is nu het verschil?
Om voor eens en voor altijd misverstanden te voorkomen, kookblunders te verhelpen en onze culinaire kennis weer iets wat te vergroten, besloot ik om er een blogpost aan te wijden.

Ik ben gek op gevulde wraps, tortilla’s of taco’s hoe je het ook maar mag noemen. Laatst toen ik in een stop maakte in Copenhagen Streetfood was het daarom ook niet meer dan normaal om even een kijkje te nemen bij het Mexicaanse standje. Wat ik daar aantrof waren taco’s van ongeveer 10 cm in doorsnede, terwijl ik zelf altijd wraps maak van ruim 20 cm in doorsnede. Mijn hoofd kon er niet meer bij en ik besloot daarom dat het tijd was voor actie. Actie in de vorm van: research. Waar heb ik het nu precies over als ik het het heb over burrito’s, fajita’s, taco’s, tortilla’s of wraps? En komen ze echt uit Mexico?

School zou dit onderzoek waarschijnlijk never nooit goedkeuren, want ik gebruikte hun grootste aartsvijand: Wikipedia. Maar goed, dat besloot ik op deze regenachtige avond in Kopenhagen maar voor lief te nemen.

koken & tafelen algemeen

Tortilla - Chez Bo
Het verschil

Taco’s en Tortilla’s, Fajitas en Burrito’s

1. Taco’s

De taco is een kleine, gevouwen tortilla vervaardigd uit maïs- of tarwebloem. De taco is een typisch Mexicaans gerecht dat uit het vuistje wordt gegeten. Omtrent taco´s bestaat een groot misverstand: iedereen denkt namelijk dat taco´s hard zijn. Natuurlijk kun je in de supermarkt harde taco´s kopen, maar dat zijn Amerikaanse taco´s, een soort chips. (Extra bron: Troskompas.)

 

Bron afbeelding: Vanielje.nl

2. Tortilla’s
De conclusie die ik kan trekken is dat een taco een tortilla is. Er schijnen verschillende tortilla’s te bestaan. We hebben het dan over de Mexicaanse Tortilla en de Spaanse tortilla. De mexicaanse tortilla wordt traditioneel gemaakt van maïsmeel, maar ook in deze branche vindt innovatie plaats en daarom bestaat er nu ook een tarwemeeltortilla. Per streek in Mexico verschilt het basisingrediënt, bloem wordt gebruikt bij de Noord-Mexicaanse tortilla en maïs bij de Zuid-Mexicaanse tortilla.
Mijn verwarring in Streetfood Copenhagen was niet voor niks, want heb lijkt dat Tortilla’s in grootte variëren van 6 tot meer dan 30 cm, afhankelijk van het gebied van het land en het gerecht waar het voor bedoeld is. Om even op de Spaanse tortilla terug te komen, dat is een dikke omelet van ei, aardappel en olijfolie, ookwel tortilla de patatas genoemd.

Burrito
Bron afbeelding: Latortillafactory.com

3. Burrito’s
Ook Burrito’s bestaan op hun beurt wederom uit een tortilla, dit keer wel van tarwebloem. Dit keer wordt de tortilla dichtgevouwen, zodat de vulling van kip, vlees of bonen binnenin zit.

4. Fajitas
Wederom een gerecht uit de Mexicaanse keuken. De belangrijkste ingrediënten zijn rundvlees en/of kippenvlees, uien en Jalapeno’s met daarbij bijvoorbeeld Mexicaanse tortilla, guacamole, salsa, kaas, sla en tomaat. Nadere specificaties over het opvouwen of oprollen van de tortilla worden niet gegeven. 

Tijdens mijn zoektocht kwam ik nog een vijfde en zesde term tegen, om het nog even ingewikkelder te maken!

Afbeeldingsresultaat voor Enchilada
Bron: howsweateats.com

5. Enchilada

Wederom afkomstig van Mexico en wederom is de basis een tortilla, dit keer van maïsmeel. De tortilla wordt opgerold en vaak gevuld met vlees, kaas en geserveerd met guacamole of salsa-saus. Hij wordt bereid in de oven.


Bron: Taste.com

6. Quesadilla

Dit zijn een soort van Mexicaanse tosti’s, wederom gemaakt van maïs- en bloemtortilla’s. Dit keer opgevouwd en gegrild.


Conclusie


De tortilla is de basis van zowel een burrito als een taco, als de Enchilada en de Quesadilla.
Echter of er sprake is van een enchilada, taco, buritto, fajita of quesadilla wordt met name bepaald door de ingrediëntkeuze (maïsmeel of tarwemeel), de bereidingswijze (ovenbereid of gegrild) en de presentatiewijze (gevouwen/dubbelgeslagen, dan wel opgerold)

Kortom: wraps, het woord dat ik nog niet heb genoemd of uitgelegd zal wel het vernederlandste woord zijn, voor al het bovenstaande, om het allemaal gewoon wat makkelijker te maken. 😉 Bovendien blijf ik lekker de tortilla’s voor Nederlandse doeleinden gebruiken, zoals deze heerlijke partywraps met zalm! Smakelijk!

Partywraps met zalm - Chez Bo

 

8 thoughts on “Het verschil taco’s en tortilla’s, fajitas en burrito’s

  1. Dan hebben we naast de Zuid-Amerikaanse keuken ook nog eens de Griekse en Turkse variaties.
    De pita gyros, gevouwen als een burrito, en de Turkse lamahcun. Laatst genoemde is tegenstellender wijs weer een opgerolde pizza…
    Kortom, verwarrend maar alles komt goed als je een heerlijke hap neemt van je traktatie.

    1. Dag Richie,

      Helemaal gelijk! Ik hou van een goede pita gyros, ook de opgerolde dürüm-döner. Zoals je zegt: alles komt goed als je een hapje neemt. Mhh heerlijk!

  2. Wrap is engels woord voor inpakken…. in deze context dus ook bruikbaar voor dubbelvouwen of oprollen. Verder leuke post die mijn vragen beantwoordde, bedankt

    1. Dag Vincent,

      Dankjewel voor je reactie! Goeie tip, die zal ik meenemen in mijn post. Geen dank, ik vind het verschil na het schrijven van deze post nog steeds lastig haha!

      Groetjes,
      Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.