Handig: Vertaling van veelvoorkomende Engelse bak- en kooktermen

Woordenboek

Een lijst van A tot Z met de vertaling van Engelse Kook- en Baktermen!

Heel vaak vind ik leuke recepten op Pinterest of via google en dan zijn ze in het Engels.. Ik ben gek op Engelse baksels en volg ook een aantal Amerikaanse foodblogs zoals Bakerella. Maar soms heb ik struggles met de termen en woorden die ze gebruiken..

Woorden als egg yolk, cinnamon en confectioners’ Sugar komen dan wel eens voorbij. Ook hebben de Engelsen andere maten, zoals ounce, pinch of cup zie ik regelmatig in English Recipes staan.. Voor mij een bron van ergernis, want steeds weer vertaal ik de woorden en ben ik in het volgende recept alweer vergeten wat ze ook alweer betekenden..

Daarom zie hier:  The English Baking & Cooking Translation List!
Met dank aan: http://www.mijnwoordenboek.nl, van Dale en Googlevertaler

A
All Purpose Flour: (Patent) oftewel, bloem zonder toevoegingen.
Almound Flour: Amandelbloem/meel.

B
Baking Soda: Zuiveringszout, natriumcarbonaat of maagzout.
Brown Sugar: Bruine suiker, oftewel bruine basterdsuiker. (zie ook Caster Sugar)
Buttermilk: Karnemelk

C
Caster Sugar: Bastard suiker oftewel, hele fijne suiker.
Cinnamon: Kaneel
Confectioners’ Sugar: Poedersuiker
Cream Cheese: Roomkaas

D
Dash: Scheutje bv. with a dash of wiskey, met een scheutje wiskey.

E
Egg Yolk: Ei geel (zie ook Yolk)

F

G
Ginger: Gember

H
Heavy Cream: Dikke slagroom

I
Icing Sugar: Poedersuiker

J, K, L, M, N

O
Oz: staat voor ounce; In Groot-Brittannië is dit ongeveer 28,35 gram en in de USA is dit 29,35 gram.
Hierbij kwam ik een mooi spreekwoord tegen zeg, wat betekent: ’n klein beetje praktijk is evenveel waard als veel theorie.

“An ounce of practice is worth a pound of theory”

P
Pinch: heel klein beetje / snufje
Pouring Cream: Lichte room

Q, R

S
Self-rising Flour: Zelfrijzend bakmeel

T
Tsp: staat voor Teaspoon; theelepel ongeveer 5 gram
Tbsp: staat voor Tablespoon; oftewel een eetlepel ongeveer 15 ml

U, V

W
Whipping/whipped Cream:  Slagroom

X

Y
Yolk: Eidooier (zie ook Eggyolk)

Z

Aanvullingen zijn welkom, ik wil deze lijst zo compleet mogelijk krijgen!
Wil je dat ik een woord voor je vertaal? Of heb jij een betere vertaling? Let me know!

Liefs, Bo

3 thoughts on “Handig: Vertaling van veelvoorkomende Engelse bak- en kooktermen

  1. Dag Henk, bedankt voor je bericht. Om heel eerlijk te zijn had ik er zelf ook nog nooit van gehoord. Ik denk dat het een vrij nieuwe trend in Nederland is die pas overgewaaid is. Ik verwijs je graag naar Culy, een platform dat vaak voorop gaat met dit soort foodtrends. De directe link naar het artikel over pulled oats: https://www.culy.nl/inspiratie/koken-bakken/pulled-oats/. Volgens deze website is het een mix van haver, tuinbonen en erwten. Die worden vermalen, gekneed en gebakken met wat koolzaadolie en zout. Je kunt ze kopen bij de Albert heijn en zijn blijkbaar een goede vleesvervanger. Iets wat ik snel uit ga proberen! Ik ben benieuwd in welk recept je deze pulled oats tegenkwam. Hopelijk is je vraag zo voldoende beantwoord. Groet, Bo

  2. Ik heb een Amerikaans recept via facebook van “all dat u dream about food”. Het is een recept voor een cake ( keto angel food cake ). In het recept staan 2 ingrediënten die ik niet vertaald krijg naar het Nederlands : swerve granular. Het is iets korrelige, ik denk dan suikervervanger. En : powdered swerve sweetener.
    Heb jij hier een antwoord op?

    1. Beste Nathalie, Bedankt voor je vraag. Ik heb zelf nog nooit met swerve granular of powdered swerve sweetener gewerkt. Ik heb wat onderzoek gedaan en het lijkt inderdaad een natuurlijke suikervervanger uit groente en fruit. Op de website fruugo.nl lijkt het erop alsof ze een witte variant met grove koorrel hebben (Granular), een bruine variant en een poedersuiker variant hebben (confectioners). Die laatste zou dan wellicht powdered swerve sweetener kunnen zijn. Helaas kan ik je niet verder helpen, sorry. Groet, Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.