We hebben allemaal zoveel voornemens, maar er wordt bijna niks waargemaakt. Dat vind ik altijd jammer..
Ik doe er natuurlijk net zo goed aan mee, haha. Want ook als ik kijk naar mijn goede voornemens van vorig jaar, heb ik er weinig van gebakken. Ik denk dat ik er 5 van de 10 voornemens helemaal heb vervuld. Nu moet ik zeggen dat 10 voornemens ook wel erg veel is. Quest stelt dat 82% van de Nederlanders denkt hun goede voornemens waar te maken, echter slechts 1 op de 4 maakt ze daadwerkelijk waar.
Vandaar dat ik dit jaar maar slechts aan één goedevoornemen doe:
minder eten verspillen en weggooien.
Mijn goede voornemen: minder eten weggooien
Als ik hoor hoeveel eten er wordt verspild ieder jaar, dan gaan mijn haren overeind staan. Ik zet het even op een rijtje. (Bron: Rijksoverheid)
– 14% van de boodschappen belandt ongebruikt in de vuilnisbak.
– dit is ruim €150.- per jaar per persoon.
– dit is ongeveer 50 kilo per persoon per jaar.
– dit kost heel veel geld én energie
Sommige mensen hebben niet eens eten en wij gooien het klakkeloos weg. Ik heb vanuit huis meegekregen dat eten “hergebruikt” kan worden, we gooien thuis dus ook bijna niks weg. Alles wordt verwerkt in een nieuwe maaltijd, lunch of snack. Je bespaart hier bovendien ook nog heel veel geld mee! In 2016 is mijn streven om helemaal niks weg te gooien en álles her te gebruiken.. Maar of dit ook gaat lukken? We zullen zien.
Hieronder beschrijf ik hoe ik het aan ga pakken, doe jij mee? Samen gaan we de voedselverspilling tegen!
Hoe gaan we dit voornemen waarmaken?
Tip 1. Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten!
Ik gooi vaak iets weg omdat het “per ongeluk” over de datum is.. Dan kom ik er later achter dat de melk, het vlees of crème fraîche over de datum is. Ik heb dan per ongeluk een andere pak yoghurt open gemaakt, of gewoon niet gezien dat er nog een oudere achter stond.. Zonde zonde!
Wat ik altijd doe is de koelkast & kast vullen in de vorm van FIFO. First in First out, wat je dus doet is wat je het eerste hebt gekocht als eerste opmaken (en dus ook vooraan zetten)! En het werkt, zodra ik zie dat de melk bijna op moet, bak ik bijvoorbeeld pannenkoeken! 🙂 Goh, leuk hè, hebben die Management & Organisatie lessen van de middelbare school toch nog nut!
Tip 2. Recycle met regelmaat!
Zodoende komen we bij de tweede tip, want wat doe je met dingen die bijna over de datum zijn? Wat doe je met leftovers van de avond ervoor? Weggooien?! Nee, nooit. Mijn vriend heeft mijn recycle drang ervaren, ik maak van over de datum bananen een heerlijk bananenbrood en ook de stronkjes van de broccoli worden verwerkt in een broccoli soep. Van overgebleven aardappelen maak ik bijvoorbeeld een aardappelsalade. Van oud brood bak ik wentelteefjes of maak ik croutons. Ga zo maar door. Kortom: Ik gooi niks weg, totdat het écht niet meer kan qua houdbaarheidsdatum of versheid van de producten.
Tip 3. Bewaar met beleid!
En wanneer kan het nou dan écht niet meer? Wat kunnen we bewaren en hergebruiken en wat niet? Dat vind ik altijd lastig, want ik wil graag alles invriezen, bewaren of de volgende dag nog op eten.. Maar blijkbaar zitten daar risico’s aan, echter zijn de meningen van wetenschappers over deze risico’s weer verdeeld. Mag je spinazie nu wel of niet opwarmen? Na het lezen van verschillende artikelen van bijvoorbeeld Mens en Gezondheid.infonu.nl en msn.com weet ik het niet meer. (lees verder bij tip 4).
Tip 4. Kook en koop met mate!
Mijn conclusie is daarom (lees mijn verwarring bij tip 3) dat we moeten opwarmen en bewaren met beleid.
Het beste is dus eigenlijk om met mate in te kopen en te koken. Hoeveel eet ik nu echt op?
Conclusie: Vanaf nu ga ik alles bewaren met beleid. Ik ga letten op de houdbaarheidsdatum, ingrediënten recyclen en bovenal het belangrijkste: koken en inkopen met mate.
Tot slot vond ik dit schema van Nudge heel heel erg handig! Trouwens ook een heel interessant artikel om te lezen! Hieronder vind je de “te-downloaden” versie van het schema, zodat je het schema ook zelf uit kunt printen en af kunt vingen. Ik zou zeggen: hang hem op de koelkast, en doe ook mee met de challenge!
Klik hier om het schema te downloaden “30 dagen zonder voedselverspilling“.
Bron: Nudge.nl
Bron omslagfoto: verseoogst.nl
Echt het beste voornemen dat ik heb gelezen! Ik schrik ook best wel van die cijfers eigenlijk: 14% wordt weggegooid? Dat is écht veel! Zelf ben ik heel strikt in dit soort dingen, al jaren, en gooi ik echt nooit iets weg, tenzij het écht niet meer kan. Maar dat is bijna nooit. Mijn vriends is nóg strikter en ik krijg echt een opmerking als hij merkt dat er fruit ligt dat nu wel echt opgegeten moet worden. Wij kopen met name wat we nodig hebben. Invriezen doen we ook bijna nooit, alles komt gewoon op. Nogmaals: supergoed voornemen, hoop dat er meer mensen volgen!
Dag Sabine,
Wat een leuke reactie! Dankjewel.
Ja ik had hetzelfde, ik wist dat er veel weg werd gegooid.. maar zóóveel..
Dat had ik niet gedacht.. Eigenlijk kun je met kleine dingen al een groot verschil maken!
Wat leuk om te horen dat jullie daar ook zo strikt in zijn en dat je vriend ook zo fanatiek is!
Ik hoop ook zeker dat er meer mensen volgen 🙂 Samen maken we een verschil.
Gelukkig nieuwjaar en het beste voor 2016!:)
Hey Bo en Robert,
Allereerst n Gezond, Gelukkig en Gezellig 2016!!
Goede voornemens ja wie heeft ze niet? !
Iedereen wel maar die jij noemt zijn wel hele goeie want wat wordt er toch veel weggegooid.
Een mooi lijstje waarvan ook ik nog wat kan leren.
Fijn dat ik je nog gesproken heb maar voor ik er erg in had waren jullie weer weg. Nog eventjes en dan is Reek/Nijmegen weer je thuishaven.
Geniet er nog van en we zien/horen ons. deze week nog n receptje sturen.
Lieve groetjes Corry xx
Ha corry! Danku! Dat klopt, de week is voorbij gevlogen! Klopt nog 20 dagen om precies te zijn, dus echt nog maar heel kort! Dankjewel, heel graag, vind ik altijd leuk een receptje erbij!
Goed bezig!!!!
Er wordt inderdaad veel weggegooid. Eigenlijk zou een houdbaarheidsdatum verboden moeten worden!!!
Je reuk en smaak weten heel goed wat niet meer “goed” zou zijn. Zelfs onze ogen spelen een rol, kijk naar de kleur, dan zie je ook al snel genoeg of iets niet meer fris is.
Maar Bo heeeel goed bezig, en je kunt van restjes inderdaad heerlijk gerechten maken. Spreek uit ervaring.
Dikke zoenen van Pap en Mam geniet nog een paar weekjes in Danmark.