de Eetmeter van het Voedingscentrum

OMSLAGFOTO 1

Weet wat je eet met de Eetmeter van het Voedingscentrum

Het is vandaag weer maandag.. en zoals ik iedere maandag zeg: Nu ga ik weer gezond eten en minder snoepen. Ja Bo, natuurlijk.. Altijd hou ik het één daggie vol en dinsdagavond zit ik weer aan een dikke vette chocolademuffin. Genieten doe ik er zeker van.. 🙂 maar ik merk gewoon dat sommige kleren wat strakker gaan zitten.. En daarbij komt dat de zomer, en daarmee de strakkehempjes en bikini tijd, nadert.. Aangezien ik vorige week uit een broek ben gescheurd kan ik het niet meer ontkennen, ik ben een paar kilootjes aangekomen.. Misschien is het waar: studenten die op kamers gaan komen aan.

Nu ik tot deze conclusie ben gekomen, zat ik te denken: waar ligt het dan aan? Ik sport toch genoeg, eet toch genoeg groente en fruit? Jahaa, ik snoep gewoon te veel. Als ik achter mijn bureau zit op stage dan roept de la met mijn dropvoorraad verleidelijk: Open me, open me. Aan het einde van de dag, wanneer ik hem dan voor de zoveelste keer open denk ik, hè f*ck nee.. hij is alweer bijna leeg.. (Excuus voor mijn taalgebruik) Een kwestie van controle en onbewust eten dus.. Wat ga ik hieraan doen!? Juist, eens kijken wat ik echt naar binnen prop op een dag.. Wellicht ga ik dan ook meer genieten van mijn eten, want nu stop ik alles wat ik kan vinden naar binnen en smaakt zelfs een eigen gemaakte appelflap normaal..

Een handig hulpmiddel om bewuster te worden wat je eet is de eetmeter van Voedingscentrum. Een handige app helpt je om in kaart te brengen wat je allemaal binnenkrijgt aan vitaminen, voedingsstoffen en calorieën. Je kunt je gemakkelijk en kosteloos aanmelden via deze link: https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/

Erg handig als je nu écht wilt weten wat je binnenkrijgt en geen zin hebt om alle verpakkingen te gaan lezen. Je vult iedere dag in wat je eet en de app rekent uit of je genoeg of juist teveel van iets binnen krijgt. Je kunt van 27 voedingsstoffen uit laten rekenen of je ze genoeg binnen krijg! 27!! Ik wist niet eens dat er 27 voedingsstoffen waren haha! Hieronder zien jullie mijn eetmeter van vandaag tot nu toe.

Eetmeter

Tip: Stel via de site (dit kan niet via de app helaas) in welke voedingsstoffen je in jouw grafiek wilt zien. Dit doe je door in te loggen op je account via je computer -> Hoofdmenu bovenin: adviezen -> Rechtermenu: voedingsstoffen -> “Je kunt over 27 voedingsstoffen advies krijgen. Mis je er een paar?Voeg ze hier toe aan je overzicht.”

Je ziet dus dat ik te weinig vitamine B12 binnen heb gekregen, dit kan kloppen want ik heb vandaag geen vlees gegeten. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten. Natuurlijk is dit helemaal geen probleem als dit één dag zo is, maar als je altijd een tekort hebt aan B12 dan kan dit natuurlijk gevolgen hebben. (Denk aan bloedarmoede.)

Als je dit dus een paar weken doet, zie je welke voedingsstoffen je over het algemeen teveel of te weinig binnenkrijgt! Leuk om je voedingspatroon zo te variëren dat je ook een keer andere producten eet waarin die vitamines, mineralen of voedingsstoffen wél of niet aanwezig zijn.

De eetmeter heeft nog zoveel meer mogelijkheden. Het is zowel een handige app voor mensen die gezond willen eten, willen aankomen, willen afvallen. Of voor mensen die bewust willen weten wat ze binnen krijgen en mensen die meer willen weten over de ingrediënten van eten. Kies ik gezond of niet?

Naamloos

Kortom: Leuk om een keertje mee te werken, mits je niet overdrijft natuurlijk! 🙂 Het kost best veel tijd om alles bij te houden, een obsessie moet het zeker niet worden! Mijn voornemens voor morgen: Mijn vitamine C gehalte bijwerken door het eten van een sinaasappeltje, Vitamine B12 door het drinken van een glas melk en Jodium door het eten van meer brood. Nog één tip: Eten moeten we allemaal, blijf ervan genieten!

Liefs, Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.