Biryani met Kip uit Hyderabadi

Zoals jullie in mijn post over Bhel Puri al konden lezen, is er een wereld voor me open gegaan als het gaat om Indiaas eten. Ik heb een nieuwe culinaire wereld ontdekt: India! Daardoor heb ik mijn “spicy” grens meerdere malen verlegd!

De eerste keer dat ik eten uit India proefde sprongen de tranen in mijn ogen en greep ik direct naar m’n glas water. Ondanks dat heb ik ontzettend genoten van het gerecht: Biryani. Ik besloot niet te rusten voordat ik het recept in handen had en hier is het! Ik snap nu waarom mijn huisbaas graag “westers” eten wil leren maken wat snel klaar is.. Want dit recept vraagt meer tijd en geduld van je dan de recepten die ik normaal op m’n blog plaats. Dat wordt voor mij nog een hele opgave, want ik ben enorm ongeduldig! (zeker als ik honger heb!)

Maargoed, het is het zeker waard. Ik heb respect voor de hoeveelheid kruiden ze gebruiken, wat het écht lekker maakt. Naast Biryani heb ik ook mijn eerste bezoek gebracht aan een Indiaas restaurant!

IMG_9407 Indian food
 DSCN1875 IMG_9408

Nawaab was de naam van het restaurantje wat bij ons om de hoek in Amager zit. We genoten van een Indiaas buffet voor 89 DKK per persoon. En natuurlijk een flinke kan water!

IMG_9409 DSCN1874 DSCN1872 IMG_9410

Mijn nieuwe ontdekkingen hier waren de butter chicken met naanbrood en de samosa, heeeerlijk! Natuurlijk blustte ik stiekem de hitte uit mijn mond door af en toe een druifje of een stukje meloen weg te werken, wat eigenlijk als toetje diende. Maargoed, voor degene die niet naar India, of een Indiaas restaurant willen: we halen India naar onze eigen keuken met dit recept voor Biryani! Thanks for the recipe, K!

Biryani - Chez Bo

Biryani met Kip uit Hyderabadi

 Hoofdgerecht
3 personen
Koken voor gevorderden
Indian – Spicy

Ingrediënten:

 • 500 gram kip (zonder bot, anders 800 gram met bot)
 • 2 eetlepels knoflookgemberpasta (kun je ook zelf maken*,maar kopen is makkelijker)
  Je vindt de gemberpasta en de knoflookpasta bij bijvoorbeeld AH.
 • Olie of boter
 • Groene pepers
 • Verse munt
 • Koriander
 • Limoensap / verse limoen
 • 1 pakje National Chicken Biriyana Masala / Sindh Biriyana Masala / Bombay Biriyana Masala
  Te koop in kleine toko’s. Of een andere uit de supermarkt (bv. Kurma)
 • Yoghurt
 • Gedroogde uitjes / gebakken ui
 • 3 mokken Basmati rijst
 • Zout
 • Keukenmachine of vijzel
 • 2 kookpannen met sowieso 1 deksel
 • 1 grote & diepe koekenpan met deksel

*Knoflookgember pasta zelf maken? 
Meng 4 gehakte tenen knoflook, met 6 kleine geschilde en gehakte gemberwortels en 1 eetlepel olijfolie en maak dit fijn in de keukenmachine. Je kunt het in de vriezer bewaren of in de koelkast voor ongeveer 3 dagen. Komen blijft makkelijker!

Zo ga je aan de slag

Voorbereiding – 2 uur
Stap 1:
Week de Basmati rijst in water met 1 eetlepel zout voor ongeveer 2 uur.
Stap 2: Maak de groene pepers schoon, snijd ze in stukjes en stamp ze fijn met de vijzel of maak ze fijn met de keukenmachine.
Stap 3: Voeg de verse munt en koriander toe en maak fijn tot een pasta.
Stap 4: Bewaar de koriandermuntpasta tot stap 3 van de bereiding.

Bereiding – circa 2 uur
Stap 1:
Verwarm wat olie in een kookpan en voeg 2 eetlepels knoflookgemberpasta toe. Roer een minuut door elkaar.
Stap 2: Snij de kip in stukjes. Voeg de kip toe in de kookpan en mix goed met de knoflookgemberpasta. Laat staan op laag vuur voor 10 minuten.
Stap 3:
Voeg de koriandermuntpasta toe mix het goed en laat weer op laag vuur staan voor 10 minuten.
Stap 4: Voeg 1 pakje National Chicken Biriyana Masala / Sindh Biriyana Masala of Bombay Biriyana Masala toe en roer goed door elkaar.
Stap 5:
Voeg 2 eetlepels limoensap toe.
Stap 6: Voeg 2 eetlepels yoghurt toe en roer goed door elkaar.
Stap 7: Doe de deksel op de pan en kook het geheel op een laag vuurtje voor 20 minuten.
Stap 8: Begin nu met het koken en voorbereiden van de rijst. Giet de geweekte rijst af met een vergiet, vang het water op in een kookpan en zet de pan op het vuur.
Stap 9: Wacht totdat het water kookt en voeg dan de rijst toe.
Stap 10: Voeg gedroogde uien toe aan de kip en roer goed door, laat het 10 minuten op een laagvuurtje staan met wederom de deksel erop.
Stap 11: Pak in de tussentijd een grote bakpan, waarin je lagen van rijst en kip kunt maken.
Stap 12:
Zodra de rijst gekookt is, doe je een laag rijst in de grote bakpan, daarna de kip uit de kookpan en een klein laagje gedroogde uien. Herhaal dit totdat je 2 of 3 lagen hebt gemaakt. Doe de deksel op de grote kookpan en laat staan op een laag vuurtje voor 5 tot 8 minuten.
Stap 13: Mix de rijst en de kip heel zachtjes door elkaar, zonder de rijstkorrels te breken. Laat het nogmaals 5 minuten op een laag vuurtje garen.
Stap 14: Maak de ui salade. Snij de ui in ringen, knijp de limoen verder uit over de uienringen en maak af met peper en zout.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.