Heeee foodlovers, ik heb leuk nieuws! Ik ga meedoen met een actie van de blog Uit Paulines Keuken.
Pauline werkt samen met bolletje (je weet wel die van: “Ik wil Bolletje”. Met de actie roept ze foodies (zoals jij en ik) op om een leuk ontbijt- of lunchrecept te bedenken met Bolletje Granen Variatie Beschuit. De winnaars mogen letterlijk: een beschuitje met Pauline gaan eten. Toen ik dat zag kon ik mijn geluk niet op! Weet je waarom? Ik had nog geen uur geleden nog een beschuitje met zelfgemaakte champignonragout voor me liggen! Dit recept is afkomstig van mijn moeder en ik ben er verzot op. Ik stond erop dat ze het me nog een keer zou leren maken. Goh, toeval bestaat niet zeggen ze toch? Juist, dit was hét moment om een kooklesje bij mijn moeder te volgen en het recept met jullie en Pauline te delen!
Ken jij de blog Uit Paulines Keuken eigenlijk? Wel leuk om te vertellen hoe ik Pauline en haar blog heb leren kennen. Zoals jullie misschien weten heb ik stage gelopen bij F&L Publishing Group. Tijdens mijn stage heb ik een onderzoek gedaan naar bloggen, vloggen en de samenwerking met een uitgeverij als F&L Publishing Group. Bij dat onderzoek mocht ik een aantal bekende bloggers interviewen, waaronder Pauline van Uit Paulines Keuken! Hartstikke leuk was dat, Pauline is super aardig. Sinds ons gesprek ben ik fan van haar blog. Neem jij ook een kijkje? Ze heeft erg lekkere recepten op haar blog staan. Over recepten gesproken, terug naar mijn nieuwe recept:
Een beschuitje met zelfgemaakte champignonragout
Bereidingstijd: circa 40 minuten
Recept voor 4 personen
Dit heb je nodig voor de champignonragout:
– 150 gram boter
– 4 eetlepels bloem (zie ook “zo ga je aan de slag)
– 1 ui
– 1 liter water (zie ook “zo ga je aan de slag”)
– 1 bouillonblokje (zie ook “zo ga je aan de slag”)
– 1 bakje verse champignons à 300 gram
– peper en zout
– beschuitjes of pasteitjes om de ragout in te doen.
– Optioneel: 4 eetlepels kookroom of koffiemelk circa 60 ml (wel aan te raden)
– Optioneel: verse bieslook (wel aan te raden)
Tip: De verse champignons kunnen ook vervangen worden door champignons uit pot of blik, deze hoeven niet gekookt te worden. Maak dan wel de bouillon om de ragout af te maken, gebruik hiervoor niet het sap van de champignons dit wordt vaak minder lekker.
– Waterkoker
– 1 kookpan, 1 steelpan, 1 koekenpan
– Snijplank + mes
– Maatbeker of litermaat voor de bouillon
Zo ga je aan de slag;
Stap 1: Vul de waterkoker met 1 liter water voor de bouillon.
Tip: Heb je geen waterkoker gebruik dan gewoon een steelpannetje en laat het water koken.
Stap 2: Snij de ui en champignons in kleine stukjes.
Stap 3: Giet 1 liter kokend water uit de waterkoker in de steelpan en voeg 1 bouillonblokje toe. Roer goed door tot het bouillonblokje opgelost is.
Tip: Heb je bouillon getrokken van rundvlees dan kun je die bouillon ook gebruiken i.p.v. het water met het bouillonblokje.
Stap 4: Kook de gesneden champignons ongeveer 10 minuten in de bouillon. Bewaar de bouillon waar de champignons in gekookt zijn.
Tip: Voeg bij het gebruik van verse champignons een scheutje citroensap toe om het bruin worden van de champignons tegen te gaan.
Stap 5: Bak de gesneden uitjes in de koekenpan, gebruik hierbij een klein beetje van de boter, zodat de uitjes niet aanbakken.
Stap 6: Pak de kookpan erbij, laat hierin de 150 gram boter op een laag vuurtje smelten. Zorg dat de boter niet aanbrandt.
Tip: Heb geduld bij het smelten van de boter, zet het vuur niet hoger, want dan wordt de boter te bruin.
Stap 7: Voeg, nadat de boter geheel gesmolten is, lepel voor lepel de bloem toe. Het is heel belangrijk dat je goed blijft roeren.
Stap 8: Wanneer de bloem in de boter is opgenomen voeg je met een litermaat de hete bouillon toe waarin de champignons zijn gekookt. Doe dit in scheutjes en blijf heel goed roeren! Laat het geheel zachtjes pruttelen. Het vuur mag af en toe wat hoger om het proces te versnellen en de roux te laten koken en indikken, maar blijf goed roeren.
Stap 9: Wanneer de roux goed op dikte is voeg je de gebakken uitjes en de gekookte champignons toe.
Stap 10: Maak de ragout op smaak met peper en zout en voeg eventueel geknipte verse bieslook en 4 eetlepels kookroom of koffiemelk toe.
Let op: Wanneer de ragout te dun is voeg dan géén bloem toe, want dan gaat het klonteren. Je zou dan eventueel een mok kunnen pakken met wat melk en een halve eetlepel maizena. Roer dit even goed door elkaar en voeg dit scheutsgewijs toe aan de ragout, Let op: dit dikt snel in, dus doe het echt beetje voor beetje.
Wanneer de ragout te dik is, kun je wat meer hete bouillon toevoegen.
Dit recept is een recept wat vaak op gevoel wordt gemaakt, eigen inzicht met betrekking tot de dikte van de ragout is daarom ook gewenst. De ragout heeft vrijwel altijd dezelfde smaak, alleen de dikte kan per keer verschillen. De ene vindt de ragout dik lekkerder en de andere vindt dunnere ragout lekkerder.
Lekker als lunch op een beschuitje, maar ook als avondeten in een pasteitje.
Kan als voorgerecht en als hoofdgerecht!
Wil je tijd besparen?
– Gebruik de waterkoker om water te koken.
– Gebruik ingeblikte champignons, deze hoef je niet te koken.
Er gaat niks boven ragout zelf maken, ook al duurt het nu eenmaal even..
Goed werk heeft tijd nodig. Hoe maak jij je ragout?
Liefs, Bo
Hoi Bo,
Ik heb je tips van de waterkoker en kookroom gebruikt en vanavond het recept gemaakt met zout en peper uit de molen.
Ben er nu van aan het eten op een paar boterhammen. Is heerlijk op m’n brood trouwens!
Heb de rest in de koelkast gezet.
Morgen even pasteitjes halen en dan vul ik die met de ragout.
Dit ga ik in ieder geval vaker maken 😉
Dag Kath,
Wat een leuke reactie! Smakelijk nog.
Ik ga dit compliment aan mijn moeder doorsturen, het originele recept komt van haar.
Ik vind het leuk dat je er zo tevreden over bent. 🙂
Groetjes,
Bo