Oh the weather outside is frightful
But the aardappelgratin is so delightful…
Iedereen wordt gek van me geloof ik, want ik ben al op en top kerst. (Al ongeveer een maand)
Ik zing de hele dag mee met kerstliedjes (natuurlijk verkeerde songteksten, as usual),
ik heb al meerdere malen een pre-kerstdinner gemaakt
en ben al meerdere malen op kerstcadeaujacht geweest.
Ik weet niet of het komt omdat ze hier Sinterklaas niet vieren,
omdat heel de stad al in kerstversiering is gehuld
of omdat het zo ontzettend lekker weer is (ahum kouw, wind, regen af en toe zelfs (natte) sneeuw)..
Kerst: Een geweldig groot gehalte aan voorpret!
Het maakt me eigenlijk niks uit, want zo geniet ik dubbel zoveel en zolang van kerst..
Dat noemen ze een groot gehalte aan voorpret! Ik ben bijvoorbeeld ook al bezig met het maken van afspeellijsten met kerstmuziek (die ik dus de hele dag meerdere malen afspeel en meezing).
Ben je benieuwd? Neem dan een kijkje op mijn Youtube kanaal.
Ik heb deze week niet veel tijd om te bloggen helaas.. Mijn Deens examen zit er aan te komen (oooooh jippie!) en het laatste project van dit semester moet deze week ingeleverd worden (oooooh no..) dus ik post nu maar even snel een makkelijk aardappel bijgerecht! Lekker simpel, misschien niet zo mooi gefotografeerd. Sorry! Mijn huisbaas is niet zo’n enorme servies liefhebber (en dus wordt alles in deze mooie groene ovenschaal gemaakt, maar dan ook echt alles!) Maargoed, het gaat om de smaak zullen we maar zeggen! En die is zeker delicious <3
Inspiratie kwam dit keer van Lidl.
Bijgerecht: Aardappelgratin met crème fraîche
2 personen
Goed voor te bereiden
Circa 30 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
350 gram aardappelen*
* of een zak met voorgekookte aardappelschijfjes
1 ei
75 ml crème fraîche
60 ml melk
1 teentje knoflook
Circa 50 gram geraspte kaas
Peper en zout
Oven
Ovenschaal / cocottes
Knoflookpers*
Schaaltje + vork
Lepel of spatel
Als je geen kant-en-klare aardappelschijfjes gebruikt:
Gasfornuis
Kookpan
* Je kunt de knoflook natuurlijk ook heel erg fijn snijden als je geen knoflookpers in je bezit hebt.
Zo ga je aan de slag
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: Schil de aardappelen en snij in schijfjes, kook de aardappelschijfjes ongeveer 7 minuten in ruim water.
Tip: Heb je niet zoveel tijd? Je kunt ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken!
Stap 3: Klop ondertussen het ei los in een schaaltje.
Stap 4: Pel en pers het knoflookteentje, doe dit bij het ei.
Stap 5: Voeg de melk en de crème fraîche toe. Roer goed door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe.
Stap 6: Giet de aardappelschijfjes af en voeg aan het mengsel toe. Roer goed door elkaar.
Stap 7: Giet in kleine ovenschaaltjes of één grote ovenschaal en druk vervolgens goed aan met de achterkant van een lepel of spatel.
Stap 8: Strooi de geraspte kaas over het aardappel mengsel.
Stap 9: Bak in 30 minuten goudbruin in het midden van de oven op 180 graden.
Stap 10: Serveer de aardappelgratin direct.
Serveertip: In plaats van de grote ovenschaal die ik gebruikte (die het kersteffect misschien wat weghaalt!) kun je ook kleine schattige pannetjes gebruiken. Ookwel cocottes genaamd! Ze zijn in alle kleuren en maten verkrijgbaar (bijvoorbeeld hier), dus passen altijd bij je kerstdecoratie!
Ha Bo.
Ja, dat is enorm lekker!!! en dan in kleine pannetjes ideeeeeee!!!! voor de kerst.
Van een aardappel kun je zoveel lekkere gerechten maken.
Dikke kus mam pap