Wat eet je in Salzburg?

In juni 2020 zijn we met de auto richting Oostenrijk gereden. Onze eerste stop was Salzburg. Deze stad wordt door veel mensen geassocieerd met Mozart en de Sound of Music. Er zijn veel bezienswaardigheden en je kunt er prachtig wandelen. Ook kun je er heerlijk eten. In deze blogpost deel ik wat wij gegeten hebben in Salzburg. Zoals jullie gewend zijn: lokale specialiteiten, want vakantie is voor ons letterlijk cultuur PROEVEN.

Wat eet je in Salzburg?

Op de eerste avond schoven we aan bij Urbankeller (Schallmooser Hauptstraße 50, Salzburg) , een schattig restaurant aan de voet van de Gaisberg. Het restaurant lag dicht bij ons hotel, iets buiten het centrum. In de “gastgarten” zit je heerlijk rustig buiten en als je geluk hebt is er ook nog live muziek (het programma staat op hun website).

Wienerschnitzel & Kasnocken

Wij aten die avond 1. Wiener Schnitzel van varkensvlees met klassieke peterselie aardappelen en veenbessen en 2. Kasnocken met salade (vega). Wienerschnitzel ken je waarschijnlijk wel, kasnocken vraagt wellicht wat meer uitleg. Kasnocken is een lokale specialiteit in Salzburgerland. Het is een soort verse pasta (genaamd spätzle) met verschillende soorten kaas en in dit geval geroosterde uienringen. Het stinkt echt als een malle (naar kaas), maar het is oh zo lekker en enorm machtig.

Bosna (broodje braadworst)

Bosna is één van de langste rivieren van Bosnië en Herzegovina, daarnaast is het ook een broodje met braadworst. Een fastfoodgerecht dat lijkt op een hotdog, bekend in heel Oostenrijk. Vaak gegrild en op een wit broodje, met mosterd, ketchup en/of uien (soms kun je dit zelf kiezen). De worst is wat pittig gekruid. Wij vonden het erg lekker. In Salzburg bestel je deze lokale snack bij bijvoorbeeld Balkan Grill Walter (Getreidegasse 33, Salzburg) of bij Salzburger Grill Imbiss (Wiener-Philharmoniker-Gasse 2A, Salzburg). Allebei in het centrum dichtbij het geboortehuis van Mozart.

Bier & comfortfood

Je kunt Salzburg niet verlaten zonder een Oostenrijks biertje te proeven. In de stad zijn nog veel brouwerijen aanwezig. De website Salzburg.info biedt een mooie gratis wandelroute langs een aantal brouwerijen van ongeveer 4,5 km (dit is wel exclusief de Stiegl brouwerij, want die ligt buiten het centrum). Je kunt de route hier openen via Google maps.

De brouwerijen waar je langs komt, waarvan wij er ook twee bezochten:
Gablerbräu – Wappenstüberl
Münchnerhof – de eerste brouwerij in Salzburg
Sternbräu – Leuke Biergarten
“Das Stieglein an der Gstätten”
Augustiner Bräu Salzburg
Stiegl-Brauwelt
Stieglkeller – AANRADER: Mooi uitzicht!
Waagplatz – the “städtische Trinkstube”

Biergarten Sternbräu

Er zijn veel “biergartens” in de stad waar je heerlijk even weg kunt van de stadse drukte. Wij bezochten de Biergarten van Sternbräu (Getreidegasse 36b, 5020 Salzburg), deze ligt in het centrum. Hier schenken ze ook bier van de andere brouwerijen. Onze favoriet: Edelweiss Hofbräu Weizenbier.

Kies bij je biertje bij voorkeur ook typisch Oostenrijks comfort food en je beleving is compleet! Wij gingen voor de Fiakergulasch von der Rinderwade mit Semmelknödel, Würstel und Gurkerl (zie foto). Een gewaagde keus, je moet er van houden.

Stieglkeller: de Salzburg Nockerl

Ga bij voorkeur in de avond, net voor zonsondergang naar de Stieglkeller (Festungsgasse 10). Dit mooie terras biedt een prachtig uitzicht. Een ideale plek voor een toetje (of biertje). Een beroemd toetje uit Salzburg zijn de Salzburger Nockerl, deze is hier verkrijgbaar (en dat is niet overal zo!). Het is een zoete gevulde Soufflé, die inzakt wanneer je hem niet vers bereidt. Vandaar dat je er op moet rekenen 20 minuten te moeten wachten. Bereid je in die tijd voor… het is een een enorm groot en machtig dessert (om te delen dus ideaal!). Het lijken net drie bergen, wat bewust zo is gemaakt. Deze symboliseren namelijk: De Mönchsberg, de Kapuzinerberg en de Gaisberg (de bergen rondom Salzburg). Het toetje is dus bij de Stieglkeller te bestellen (vanaf 3 personen en kost dan 18,00 euro). Ben je niet met drie en wil je toch een lekker toetje, probeer dan de Kaiserschmarren (zie foto), een Apfelstrüdel of neem een Mozart Kugel voor bij de koffie. Ook op andere plekken verkrijgbaar (bijvoorbeeld in Wenen, meer over Wenen lees je hier).

One thought on “Wat eet je in Salzburg?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.