Vakantie: All-in of zelf koken?

Ieder jaar is het weer een klassiek vakantiedilemma: All-in of zelf koken? Als foodie zijnde is dit een nog groter dilemma, omdat je vakantie valt of staat met goed eten en drinken. Waar ga jij dit jaar voor?

Als je me al wat langer kent dan weet je waarschijnlijk van me, dat ik vroeger altijd ging kamperen met m’n ouders. Hoppakee, terug naar de natuur, tentje mee en zelf koken op een gaspitje. Natuurlijk verbleven we ook wel eens in een vakantiehuisje of een stacaravan, maar we kookten bijna altijd zelf. De skottelbraai, mijn vaders favoriete 1-potige ronde BBQ, stond standaard op de bagagelijst.

TIP: 10 kampeertips vind je hier!

Naar mate ik ouder werd, maakte ik kennis met andere vakanties. Hotels en resorts met het welbekende All-inclusive concept. Ik was tot dusver nooit overtuigd, totdat ik met mijn vriend in Turkije op vakantie ging. Ik zat in een drukke stageperiode en we besloten voor het eerst in de meivakantie totaal voor all-in te gaan. Het lijkt net pokeren, hè 😉

Met een gelukje vonden we een aanbieding voor een all-in resort 15 km van Kusadasi, de prijs was geweldig. Dit gaf de doorslag! Mijn eerste “ik kom niet van het resort af en eigenlijk ook niet van mijn strandbedje af”- vakantie, was begonnen. Ik was hier helemaal niet het type voor: ik ben wit, (na mijn vakantie dus rood), ik kan niet stilzitten (laat staan stilliggen) en ik ben gek op zelf koken. Toch nam ik de proef op de som, kijk maar hoe mijn vakantie verliep.

Ben jij ooit in de buurt van Kusadasi geweest?

Vakantie: All-in of zelf koken?

 All-In vakantie
Palm Wings Resort
Kusadasi, Turkije

All-in Kusadasi - www.zo-ofzo.nl
All-in Kusadasi - www.zo-ofzo.nl Cat cake - www.zo-ofzo.nl

Geweldig buffet
Wat ik erg leuk vond aan All-in was dat ik allemaal nieuwe dingen kon uitproberen. Bijvoorbeeld de typisch Turkse Gözleme en de Turkse thee. Het eten was in ons resort erg goed, heel veel variatie en niet alleen van dat standaard Europese eten zoals pizza etc. Iedere dag was er weer wat anders te krijgen en ik hoefde niet te kiezen, maar kon alles nemen wat ik wilde. (Oh yeah!)

Buffet - www.zo-ofzo.nl Gözleme - www.zo-ofzo.nlTonijn - www.zo-ofzo.nl

Teveel eten
Wat ik wat minder vond aan het All-in concept is dat je sowieso teveel eet, want je wilt alles proberen en waar voor je geld. Nog een nadeel voor mij was (misschien hebben andere mensen dat wat minder), dat ik het gevoel had dat ik lag te wachten op het eten. Je gaat ’s ochtends ontbijten , om vervolgens uit te kijken naar de lunch, en daarna naar het diner. Rond 16:00u was er nog een middag snackbar en rond 18:00 nog thee met cakejes. Je bent dus eigenlijk heel de dag aan het eten & drinken.

Breakfast - www.zo-ofzo.nl Breakfast - www.zo-ofzo.nl
All-inn buiten eten - www.zo-ofzo.nl Food kunst - www.zo-ofzo.nl

Chillen in de zon
Wat deed ik verder dan eten? Genieten van de zon, van het uitzicht van ons balkon, van het strand, het zwembad, boeken lezen, af en toe meedoen met het beachvolley ballen, chillen, chillen en nog eens chillen. Hieronder zie je het uitzicht vanaf ons balkon. Ons resort lag pal aan de zee, de zonsondergang was prachtig.

Uitzicht - www.zo-ofzo.nl
zonsondergang - www.zo-ofzo.nl Palmbomen - www.zo-ofzo.nl
Uitzicht - www.zo-ofzo.nl

Happy hour
Natuurlijk zat er bij dit hotel ook een happy hour, maar omdat we all-in hadden konden we eigenlijk de hele dag drankjes drinken. Wat best wel fijn was met het hete weer. Ik vond het heerlijk om zo rond een uur of 4 een cocktailtje te drinken aan het strand of op het dakterras.

Cocktail - www.zo-ofzo.nl Dineren in de zon - www.zo-ofzo.nl
Zwembad - www.zo-ofzo.nl

Cocktails on the beach - www.zo-ofzo.nl Strand Kusadasi - www.zo-ofzo.nl

All-in, foodie hemel of foodie hel, wat denk jij?

Het lijkt allemaal zo ideaal All-in, maar is het wat je wilt? Ik denk zeker dat ik het nog een keer ga doen, Er is ook zeker wat voor te zeggen: alles eten en drinken wat je wilt, zelf niet hoeven koken. Als het doel van je vakantie is: relaxen, chillen en niks doen, dan raad ik het zeker aan. Dit was wat ik toen wel even kon gebruiken; ik ervaarde voor het eerst: totale rust en ontspanning. Ik ben er nog niet zo over uit of dit ook daadwerkelijk mijn ideale vakantie is. Ik zou het zeker niet ieder jaar willen, dat staat vast.

Bij mijn ideale vakantie horen drie dingen: lekker eten, cultuur snuiven en de nodige verrassingselementen. Nu zit het met criteria 1 natuurlijk wel goed. Het cultuur snuiven was minder dan bij mijn voorgaande vakanties, maar we zijn wel een paar dagtripjes wezen maken. Het laatste criteria: het verrassingselement. Bijvoorbeeld dat je in de namiddag in een onbekend stadje loopt en dan ter plekke beslist in welk restaurantje je gaat eten of dat je ’s middags sporadisch besluit te gaan picknicken. Dat mistte ik wel een beetje.. Een “ritme” staat met het all-in concept eigenlijk al helemaal vast: ontbijt, lunch, diner, slapen. Na een week was ik het wel weer zat..
Mijn doel van op vakantie gaan is vaak: “loskomen uit het vaste stramien van school, werk, sociale verplichtingen etc.”, met all-in zou ik me vervolgens in een zelfde soort riedeltje storten, slechts met wat andere elementen. Tja…

Wat denken jullie dat ik dit jaar ga doen?

Ik zal het jullie vertellen: ik ga dit jaar op surfvakantie in Portugal. Het is niet helemaal All-in, maar wel bijna. Ontbijt, lunch en diner hebben we bijgeboekt, drinken is exclusief. Zo zie je maar weer, dat een all-in vakantie dus blijkbaar niet een klassieke “ik kom niet meer van mijn strandbedje af” vakantie hoeft te zijn. Een vooroordeel wat ik altijd al had. Ik ben erachter gekomen dat het niet aan het All-in concept ligt hoe we onze vakantie indelen, maar aan wie we zijn en wat we in een vakantie zoeken. Ieder zo z’n ding!

Zijn jullie er al uit wat het dit jaar wordt? All-in of niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.