Ontdek Lithouwen: 5 things I like about Vilnius.

Vilnius, veel mensen zijn er nog nooit geweest. Het is toch iets anders dan Rome, Barcelona of Lissabon, waar de reguliere stedentripjes meestal naartoe gaan. Ik kan je zeggen, ik dacht ook: Vilnius, wat is daar nu te beleven? Geloof me, de stad heeft mijn verwachtingen overtroffen. (zelfs nu het er nog rond het vriespunt is en er soms een klein vlokje sneuw valt!) 

Ik had nog nooit gehoord van “Vilnius”, de hoofstad van Lithouwen, voordat mijn vriend besloot er te gaan studeren. Mijn verwachtingen over mijn verblijf in Vilnius waren er dus eigenlijk ook niet. Research had ik ook niet gedaan. De eerste dag bleek al dat ik in een prachtstad terecht was gekomen; mijn vriend had wat mij betreft een goede keus gemaakt om hier te gaan studeren. Ik wil jullie ook enthousiasmeren over Vilnius, vandaar deze post: 10 dingen die ik leuk vind aan Vilnius! Uiteraard zijn tips voor sightseeing, eten en transport hierbij inbegrepen!

Ontdek Lithouwen: 5 things I like about Vilnius

1. Spectaculaire kerken
Het eerste wat me opviel in Lithouwen zijn de vele kerken. Het ging zo: als toerist weet je natuurlijk niet precies hoe of wat. Dit was bij mij ook zo, ik pakte de bus naar het centrum en kreeg instructies: “Als je bij de mooie Kathedraal uitstapt, dan ben je in het midden van Vilnius centrum”. Zo gezegd zo gedaan, dacht ik.
Ik stapte uit bij een kathedraal, maakte wat fotootjes van buiten en van binnen en dacht nog “wat een mooie kathedraal.” Ik besloot de straat uit te lopen.. En ja hoor: daar stond nog een kathedraal!
Op dat moment sloeg de twijfel toe: ‘Was dit wel het centrum? Was dit wel de goede “mooie’ kathedraal?”.
Vijf kathedralen en kerken verder kwam ik dan eindelijk bij dé kathedraal, de bekende kathedraal waar Vilnius om bekend staat. Mijn eerste middag in Vilnius heb ik ervaren als een ware “kerkentocht”, gevolgd door een “kroegentocht” in de avond. Tot zover dus Vilnius, de stad der kerken. Ik was direct onder de indruk!

Kerk Vilnius - www.zo-ofzo.nl Kathedraal Vilnius - www.zo-ofzo.nl
Kerk Vilnius - www.zo-ofzo.nl IMG_1842Kerk Vilnius - www.zo-ofzo.nl Kerk Vilnius - www.zo-ofzo.nl

2. Combinatie gebouw & natuur
Vilnius, is een grote stad (duhh, het is de hoofdstad van Lithouwen), maar wel met veel natuur. De stad is omringd door bossen en bergen en ook midden in de stad zijn een aantal plekken waar de natuur spreekt. De Vilnius rivier ook wel Vilnelé loopt bijvoorbeeld dwars door de stad heen. Het was winter toen ik Vilnius bezocht, dus de natuur lag er wat triest bij, maar toch deed het me iets. De natuur in de stad is een voorbode van de rest van het land. De aanraders: wandelen door Bernardine park en de berg met Gediminastoren beklimmen.

 Vilnius rivier - www.zo-ofzo.nl Gediminastoren - www.zo-ofzo.nl
Bernardine park - www.zo-ofzo.nl

3. Andere taal: Lithouws
Wat me erg opviel is dat de mensen in Lithouwen niet zo’n geweldige Engelse skills hebben. Het eerste land waar ik me eigenlijk écht een buitenlander voelde. Kaarten waren in het Lithouws, mensen spreken je aan in het Lithouws en ook winkelmedewerkers spreken nauwelijks Engels. Het kan natuurlijk zijn dat ik net pech heb gehad, maar voor mij was het echt een hele nieuwe ervaring dat mensen je niet verstaan als je Engels praat en wanneer de mensen Engels tegen je praten dat het met zo’n zwaar accent is dat je er zelf eigenlijk niks van kunt maken.

Zo stond ik bij een caféetje en bestelde ik op de gok een: “karališka laté”. Ik mijn ogen zou ik iets krijgen in de vorm van een latte met caramel. Het meisje achter de kassa vroeg: “wil je er slagroom op?”. Dus ik zei: ‘nee dankje.’ Ze herhaalde de zin en ik zei weer: “nee dankjewel, geen slagroom”. Ze vertelde me dat een ‘karališka laté’ met slagroom was, dus ik vertelde haar dat ik deze ‘karališka laté’ graag zonder slagroom wilde. Het meisje achter de kassa werd nogal boos, nadat ik dat had gezegd.. Waardoor ik stamelend uitbracht: ‘oke, dan doe maar een gewone latté, ZONDER slagroom.’Verbijsterd over het feit dat ik geen caramel in mijn latte zou krijgen* , staarde ik het meisje aan die wat tegen mijn achterbuurman zei. Dacht ik… Ze had het blijkbaar tegen mij. Echter verstond ik,ook de derde keer dat ze het herhaalde, niet wat ze vroeg. Ze bleek (in het Engels) te vragen of ik Braziliaanse of Colombiaanse bonen wilde. Toen ik het uiteindelijk door had en zei dat dat het me niks uitmaakten, werd met mijn zucht mijn latte gemaakt. Ze zal wel gedacht hebben: “daar hebben we er weer één hoor, typisch gevalletje toerist.” Toen ik eindelijk mijn latte had en rustig op mijn plek zat, realiseerde ik me dat ik de wificode nog niet had gevraagd en er stond toch echt dat er “gratis wifi” was. Ik besloot me niet te laten kennen en vroeg naar de: “Wifikodas” in half Engels en half Lithouws (alles met -as erachter). Ze snapte me, ik kreeg de code en dronk rustig mijn latte op. Nog steeds weet ik niet of ze mijn laatste actie op prijs heeft gesteld of dat ze voor de tweede keer dacht: “daar hebben we er weer één hoor, zo’n toerist.”

* achteraf blijkt ‘karališka laté’, zoiets te zijn als een “kings latte” en dus inderdaad latte met slagroom.. HAHA!

Het was dus op de gok bestellen. Later kwam ik achter een betere strategie. Eerst raden wat het zou kunnen zijn en dan vervolgens vragen “Is dit..?” Raad eens wat een omeletas is? En wat denk je van greipfrutai, citrinos, kivi en ananasas? Best een alleraardigst taaltje, dacht ik zo, dat Lithouws!

Lithouwen menukaart - www.zo-ofzo.nl
Litouwse menukaart (kun jij er wat van maken? de Engelse versie staat hieronder!)
Engelse menukaart in Vilnius - www.zo-ofzo.nl
De oplossing: een Engelse menukaart!

 4. Goedkoop transport
In Kopenhagen betaalde je 5 euro voor een enkeltje airport – city, maar hier in Vilnius kon ik mezelf als student zijnde onbeperkt verplaatsen met de bus voor €0,70 per dag of €2,70 voor 3 dagen. (zie foto) Je buspas kun je kopen bij één van de kiosks bij de busstations. Je kunt er ook voor kiezen om iedere keer als je instapt €1,- te betalen aan de chauffeur. Die lage prijs, dat was nog eens luxe! Nouja luxe.. De bussen lijken op oude afgeschreven bussen uit Nederland, maar ze doen het nog goed, rijden regelmatig én op tijd. Met de app: “Trafi”, kun je je route bepalen, het is zeg maar de Lithouwse OV-app!

Kaart

5. Lekker en anders eten
Naast het goedkope transport is het eten en drinken in Lithouwen ook geweldig goedkoop! (foodie heaven!!).
Om even een concreet voorbeeld te noemen: uit eten op 160 meter hoogte in een chique restaurant voor circa 20 euro per persoon, 2 gangen inclusief entree voor de toren (van €6,-.) Zo betaalde je in dit restaurant voor een hoofdgerecht circa €10.-. In een normaal, niet over de top chique restaurant, is dit circa €8,- en voor een pizza tussen de €4,- en €6,-. In de bekende koffieketens van Lithouwen, bijvoorbeeld Coffee Inn, betaal je ongeveer hetzelfde als in Nederland voor een koffie. Het voordeel van deze tentjes is dat ze op iedere hoek van de straat zitten én dat ze een kaart in het Engels hebben! Later meer over typisch Lithouws voedsel en gewoontes. Eens kijken of ik wat lekkere Lithouwse gerechten hier in Nederland uit kan proberen en kan delen op mijn blog met jullie! Ik heb al één gerecht in gedachten. Zijn jullie al nieuwsgierig?

IMG_1886 IMG_1773

In Mei ga ik nog een keer terug om mijn vriend te bezoeken, hopelijk is het dan wat mooier weer en heb ik dan nog meer foodie/reisinspiratie. Wil je meer informatie over Vilnius, hou dan mijn blog in de gaten of mail me op: chez-bo@outlook.com. Ik praat graag over mijn reiservaringen en geef graag tips! Tot snel.

2 thoughts on “Ontdek Lithouwen: 5 things I like about Vilnius.

 1. hey Bo,
  Je maakt heel veel mee op deze manier. Weer prachtig omschreven vol passie. Hoop dat Robert het daar goed naar de zin heeft/krijgt.
  Hoelang blijft hij weg?
  Heel anders als samen naar Kopenhagen vertrekken en samen blijven.
  Houd je blog zeker in de gaten en blijf genieten met volle teugen van je mooie schrijfwerk doe ik ook.
  lieve groet, Corry

  1. Dag Corry,
   Dankjewel dankjewel. Dat zal wel goed komen denk ik,
   hij heeft al wat vrienden gemaakt en het is er erg gezellig!
   Hij komt eind juni terug naar Nederland.
   Ja klopt, het is zeker even wennen. Dankjewel,
   ik ga er de komende tijd wat intensiever mee aan de gang!
   Dus er zullen veel blogposts volgen.

   Groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.