Deens dagboek #3 Integreren in Denemarken

In dit verslag lees je mijn struggles met het “integreren in Denemarken”, oftewel het integreren in een omgeving met allerlei verschillende culturen. Ook lees je hoe leuk het eigenlijk is om met veel verschillende nationaliteiten in aanraking te komen. Natuurlijk bevat dit bericht ook weer het nodige foodnieuws! Enjoy!

BTW: Wil je ook mijn Deens dagboek 1 & 2 lezen? Klik dan hier.

Deens dagboek #3 – 31 augustus t/m 20 september

Aan de slag

Mijn introductie zit er alweer een week op, ik ben zelfs al ongeveer 3 weken bezig met school op dit moment.
Dat was een hele omschakeling zeg! Van heel veel vrije tijd naar alleen het weekend. Dat was even wennen. Vandaar dat ik ook heb besloten om ongeveer om de 2 of 3 weken een nieuw Deens Dagboek te plaatsen, dat ligt een beetje aan de drukte op school. Want tja, ik heb maar 3 dagen school.. Maar de andere 2 dagen bestaan uit het oplossen van cases met verschillende business groepjes. lees: Internationale businessgroepjes, wat het een stuk lastiger maakt! Cultuurverschillen, communicatieproblemen, noem maar op. Alles wat in normale projectgroepen, bedrijven en teams ook mis kan gaan, gaat in een groep met verschillende culturen (portugees, deens, hongaars en ik als nederlandse) veel sneller mis. Niet vooruitkomen met een opdracht, volledig langs elkaar heen praten. Ik heb er nu al ervaring mee. Maar wat gelukkig wel zo is: als ik terug kom zullen mijn “teamplayer” skills én mijn Engelse vaardigheid dusdanig zijn verbeterd, en daar gaat het toch om!

Verschillende culturen geeft natuurlijk niet alleen maar communicatieproblemen, het is ook erg leuk in een internationale klas! We hebben erg veel nationaliteiten: Deens (ofcourse), Turks, Hongaars, Slovaaks, Tjechs, Pools, Belgisch, Zweeds, Colombiaans, Portugees, Estlands en Nederlands. Mijn klas bestaat uit 38 personen, waarvan 2 personen exchange students zijn, oftewel studenten voor 1 semester/een half jaar. De rest doet de volledige opleiding in Denemarken.

CPH klas

All Around the Globe Dinner

Samen met de Belgische exchange studente, tot nu toe eigenlijk wel mijn beste maatje in deze klas, ben ik naar een “All around the globe dinner” geweest speciaal voor alle exchange studenten van alle opleidingen. Dit was voor mij natuurlijk geweldig! Ik maakte voor deze gelegenheid mijn “beroemde” stroopwafelcupcakes. Je vindt het recept hier in mijn bericht over 24 cupcakes, 8 smaken en slechts 1 beslag. Hieronder zien jullie een klein foto verslagje en natuurlijk een poging tot het formuleren van de namen van alle internationale gerechten.

Spanje: Pisto Machego, Pella & Tortilla de Pitata
Duitsland: Kaisermann dessert
Denemarken: Kanel stegl, Polsehorn, frikadeller, kartoffel salat & Drommelkage
Finland: Lantulaatikko (iets met Kerstmis)
Portugal: Tarte Pastel de nats
Nederland: Wentelteefjes en Stroopwafel cupcakes
En nog veeeel meer lekkersss!

IMG_9167 IMG_9175IMG_9173 IMG_9163IMG_9155 IMG_9170

“Lesje leren omgaan met teleurstellingen”.

Van iets heel leuks gaan we naar het omgaan met teleurstellingen, wat natuurlijk wat minder leuk is.. want ook mijn tijd in Kopenhagen kent ups- en downs natuurlijk! Voordat je dit verhaaltje leest moet je weten dat ik geen Deense telefoon heb hier, dus ook geen Deens nummer, geen internet noem maar op. Soms is het daarom pionieren geblazen, wat al meerdere keren heeft geleid tot kleine probleempjes en teleurstellingen. (waar ik achteraf wel om kan lachen..)

De eerste teleurstelling vond plaats op de zondag na mijn introductie. Ik had een paar hele leuke meiden leren kennen tijdens de introductie, “potentiële” vriendinnen. Na de introductie spraken we af om op zondagochtend naar een “Loppemarket”, oftewel een rommelmarktje te gaan. We zouden om half 12 verzamelen bij de rommelmarkt. Zoals afgesproken stond ik stipt 11:30 uur op de plek van bestemming (voor mij ongeveer 3 kwartier fietsen). Het was een grote rommelmarkt en daarom erg druk. Ik besloot eerst een rondje te lopen om te kijken of ik het groepje meiden ergens zag. Ik kon ze niet vinden en belde daarom het enige meisje waarvan ik het telefoonnummer had. Conclusie: ze hadden zich verslapen, waren de vorige avond uit geweest en kwamen dus niet meer. Daar stond ik dan.. In m’n eentje, na 45 minuten te hebben gefietst, voor een stomme rommelmarkt. Op dat moment voelde ik me diep ongelukkig, maar tja wat doe je dan? Huilen? Nah, daar is mijn tijd in Kopenhagen te kort voor. Ik besloot in m’n eentje een rondje te lopen over de rommelmarkt en mezelf te trakteren op iets leuks. Ik vond twee enorm mooie boeken in het Deens voor samen 3 euro. Ik was weer helemaal opgevrolijkt en fietste voldaan terug naar huis, niet meer denkend aan de potentiële vrienden die niet op waren komen dagen. Hierbij moet ik wel zeggen dat ze daarna hun excuses hebben aangeboden, dus zo erg is het allemaal niet, er zijn ergere dingen! Het was wel weer een mooi verhaal voor op m’n blog!

DSCN1453 DSCN1455DSCN1454 IMG_9006

Het weer in Kopenhagen

Verder zijn er natuurlijk niet alleen teleurstellingen, tot nu toe is het grootste gedeelte geluksmoment, zoals het hoort! Tot nu toe mogen we van geluk spreken als we kijken naar het weer. Het weer is hier nog steeds prachtig (nu ik dit schrijf is het ondertussen alweer 28 september) maar nog steeds is het super zonnig en het meeste van de tijd droog. Iedereen zegt hier dan ook dat we moeten genieten van het laatste beetje zonlicht dat Denemarken ons te bieden heeft, want hierna zal het vaak gaan regenen en heel snel donker worden in de avond! Dit resulteert in het vaak naar het park gaan, sightseeing en een lekkere picknick hier en daar. Ik sta verstelt hoe “groen” Kopenhagen eigenlijk is met haar verschillende parken over heel de stad. Kongens Have, Botanisk Have en Fælledparken zijn een plaatje om te bezoeken! Het heeft natuurlijk ook een andere kant: het laten liggen van schoolwerk “want dat komt allemaal wel later”. Dus op dit moment is het vooral nog genieten, ik noem het maar de overgang van vakantie naar school.. Zodra het gaat regenen ga ik aan de bak (en dat is hopelijk op tijd, af en toe maak ik me daar toch een klein beetje zorgen over want de tijd gaat zo snel!)

DSCN1129 PARKDSCN1487 DSCN1130

Fietsen 2.0

Ik kon het niet laten om een stukje te filmen op de fiets. Later kwam ik er pas achter, dat ik hiervoor  enorm gestraft had kunnen worden! Kijk je mee wat ik nu weer bijna aan mij fiets had hangen?

 

 

2 thoughts on “Deens dagboek #3 Integreren in Denemarken

 1. Ha die Bo!
  Allereerst nogmaals van harte proficiat!
  We hopen dat je het in Kopenhagen gezellig hebt gevierd, dat je 21 werd……belangrijk moment!
  Verder echt mooi om te lezen, je ups en je downs, want dat is het leven!
  Wij denken dat je super goed bezig bent!
  Heel veel liefs, voor jullie beiden,
  Willemien en Wil.

 2. Hallo Bo.
  Wat een leuk leuk leuk fiets – filmpje, met grappige teksten en een gezellig gitaar zang muziekje erbij.
  Geluk gehad geen boete. Jeetje 200 euro. Maar goed dat je niet gesnapt bent.
  En ja ups en downs hoort bij het leven, maar je hebt het goed opgelost.

  Dikke pakkerds trotse mam en pap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.