Deens Dagboek #2 – dagtripjes rondom Kopenhagen

Deens dagboek #2 22 augustus t/m 30 augustus 2015

MØns Klint

Het is alweer ruim 3 weken geleden dat we aankwamen in Kopenhagen en ruim 2 weken geleden dat ik jullie de eerste update gaf: “mijn eerste indruk van Kopenhagen”. Ondertussen is er alweer veel gebeurd en is het weer tijd om jullie een klein beetje bij te praten! Mijn ouders zijn langs geweest om de rest van de inboedel te brengen en natuurlijk Kopenhagen en omgeving te bezichtigen. Na een lange tocht van bijna een hele dag kwam de auto aan met alle volgepropte hutkoffers met hagelslag, pindakaas, drop en stroopwafels. Natuurlijk was ik hartstikke blij dat mijn ouders de reis en de oversteek wilden maken. Na een nachtje rust besloten we de volgende dag MØns Klint te bezoeken, op aanrader van onze verhuurder. Het was schitterend (niet zo mooi als op de foto’s op Google, maar nog steeds wel de moeite waard.) Een enorme wandeltocht door de bossen over de witte cliffs van het eiland MØn, gevolgd door een enorm aantal trappen naar beneden en een wandeling over het strandje aan de voet van de witte cliffs. Hieronder zien jullie een paar fotootjes, als je in de buurt bent, zou ik er zeker even naartoe gaan!

DSCN1209 DSCN1161
DSCN1177

DSCN1178 DSCN1187

Valle Dalle

’s Avonds na de wandeling, kwamen we uitgehongerd terug bij het appartement en vervolgden we onze reis richting een restaurantje, gelegen in Amager, genaamd: Valle Dalle. Het is een restaurantketen die op meerdere plekken in Kopenhagen zit, waaronder ook midden in het centrum. Het voordeel van dit restaurant is dat je goed kan eten voor een redelijke prijs. Zo kost het buffet (zie foto’s) 115 kronen wat iets meer dan 15 euro is. En als je op zaterdag, zondag, maandag of dinsdag gaat kun je gebruik maken van 50% korting op al de gerechten van de menukaart (à la carte!). In het deens: “Lørdag, søndag, mandag og tirsdag fra kl. 16.00 – 22.00 kører vi med et fast tilbud, hvor der er ½ pris på al mad og dessert fra vores menukort (ikke buffet). Vores velkendte halv pris tilbud gælder på alle fem caféer.” Dat is dus lekker & goedkoop uiteten in Kopenhagen, wat eigenlijk op maar heel weinig plekken kan!

DSCN1217  DSCN1214 DSCN1215 Dalle Valle

Fietsen in Kopenhagen 1.0

Op maandag ging onze koers uit naar Kopenhagen City. Mijn ouders hadden een fiets gehuurd en ik had mijn fiets van thuis sinds zondag in mijn bezit (heerlijk gevoel om weer te kunnen fietsen in plaats van lopen.) Toch was het ook voor ons Hollanders een hele nieuwe ervaring om op de fiets Kopenhagen te verkennen! Fietsers die met 20 km per uur voorbij vliegen, files voor het stoplicht en moeders met wagentjes voorop hun fiets met drielingen erin die ons Hollanders booskijkend inhaalden… Kortom: Chaos, chaos, chaos als je nog nooit in een stad hebt gefietst. Ondertussen heb ik fietsles op school gehad en weet ik de ins- en outs van de Deense fietswereld, maar de eerste keer heb ik mijn ogen uitgekeken! Helaas zat het weer niet zo mee, maar toch hebben we een aantal mooie dingen gezien, die ik nog niet ga verklappen maar bewaar voor mijn blogpost met alle sightseeing hoogtepunten van Kopenhagen.

Slot Frederiksborg

Na een dagje drukte in de stad besloten we dinsdag de stad te ontvluchten. En dit was een enorm goed plan, want wat een mooi kasteel bevindt zich net buiten Kopenhagen in HillerØd. Het Slot Frederiksborg is zowel buiten als binnen adembenemend en voor nog geen 60 kronen heb je toegang tot heel het slot met z’n meer dan 70 kamers! (zonder korting 75 kronen, dus circa 10 euro) Als je de stad wilt ontvluchten is dit een must see, zelf had ik nog nooit zo’n mooi kasteel gezien en het is je geld dus dubbel en dwars waard om er ook even (ruim 2 uur binnen geweest) naar binnen te gaan. Het is circa 40 km van Kopenhagen af.

DSCN1298 DSCN1308DSCN1330 DSCN1387 DSCN1358  DSCN1374

Nova

Woensdagavond was de laatste avond voordat mijn ouders weer verder op doorreis gingen naar Noord-Duitsland, vandaar dat we lekker uiteten gingen bij Nova. Dit is echt een aanrader, midden in de stad, heel veel keus (lees: Steaks, Mexicaans, pizza’s, burgers en pasta’s.) en een prima prijs. (Met uitzondering van de cocktails)

IMG_8961 IMG_8958
IMG_8954 IMG_8964IMG_8960  IMG_8965

Introductie Tweedaagse

Donderdag en vrijdag had ik introductie op school. Dit betekende voor mij een flinke fietstocht, want de introductie vond plaats op een andere campus in Lyngby (15 km vanaf mijn appartement). Ik besloot, omdat het toch maar twee dagen betrof, met de fiets te gaan. Het was immers 4×6=24 euro met de metro. Omdat ik erg slecht ben in wegen, straten en geografie in het algemeen besloot ik woensdagochtend alvast een keer op en neer te fietsen. Het was een hele workout maar toch zou ik (nog steeds) met de fiets gaan. Niks kon me hiervan weerhouden. Gezond en geldbesparend! Donderdagochtend, 06:30 de wekker en 07.15 zat ik op mijn fiets. Wat ik jullie nog niet heb verteld is dat mijn telefoon die ochtend vastgelopen was na het afgaan van de wekker… Geen Googlemaps, geen routeplanner, geen landkaart… Niks had ik wat enigszins houvast bood.. En dus fietste ik na 20 minuten hartstikke verkeerd en wist ik niet meer waar ik was. Ik besloot een aantal keren de weg te vragen maar niemand leek me te verstaan. Do you know where lyngby is? Lyngby, is it that way? Nee, niemand kon het verstaan of wist waar het was.. Dus ik besloot naar het centraal station te vragen en zo ben ik uiteindelijk toch met de trein en metro naar Lyngby gegaan. Hier werd mij verteld dat je het uitspreekt als lungbuu en niet als lingbie.. Vandaar dat niemand me verstond. Gelukkig begon de introductie met zoete Deense broodjes heerlijk! (Ze blijken trouwens uit Oostenrijk te komen, werd ook tijdens de introductie verteld!) dit kwam ik nog meer te weten over Denemarken:

 • Population Denmark: 5,5 mill. inhabitants
 • Capital: Copenhagen (1,2 mill.)
 • Oldest kingdom in the world
 • 406 islands (largest island is Zealand)
 • 7300 km coastline
 • The highest ‘mountain’ is 173 meters
 • Denmark is one of the world’s happiest countries J (UN)
 • Vikings never wore helmets with horns
 • Danish pastries aren’t really Danish
 • Danes are mad enough to go swimming in the sea all year round
 • Danes are loopy about liquorice
 • Copenhagen has the world’s two oldest amusement parks (Bakken, 1583 and Tivoli, 1843)

IMG_9066[1] IMG_8991[1]

Vrijdag werd afgesloten met de “Fridaybar” waar ik Somersby cider dronk, geproduceerd door het merk Carlsberg. Vanaf nu is dat mijn favo drankje hier! Het weekend gebruikte ik om uit te rusten en over de dagen die volgden zal ik jullie snel weer meer vertellen! Dit was het namelijk weer voor nu! Doeii doeii! Farvel (in het Deens)

10 thoughts on “Deens Dagboek #2 – dagtripjes rondom Kopenhagen

 1. Hallo lieve dochter, Zo dat klinkt.

  Wat leuk om dit te lezen en wat een mooie foto’s, ik kreeg het gevoel alsof we weer in Kopenhagen waren.
  Leuk verslag!!!!! we wachten natuurlijk op het derde verslag!!!!

  Doe de groetjes daar en kusjes van ons Pap Mam en Snoesje

 2. hoi hoi daar ginds in Danmark,

  Weer een leuk verhaal. Mooie foto’s van de natuur met pa en ma en dat kasteel prachtig!!
  Hier vliegt de tijd hoe is het bij jullie?
  wat fijn dat je de fiets daar hebt maar balen als je telefoon het begeeft juist dan wanneer je deze nodig hebt.
  Hier alles z’n gangetje. Met het huis van Jiske en Tomas schiet het al op. Ze willen er voor de verjaardag van Jiske inzitten. (25okt)
  Zal even wennen zijn als ze weg is maar gelukkig dichtbij.
  Nou doei doei maar weer en tot de volgende x. liefs Corry en natuurlijk groetjes van de rest hier.

 3. Hoi Bo en Robert.
  Wat een geweldig verslag weer!
  Ook hele mooie foto,s.
  Jullie hebben het goed naar de zin,zo te horen en te zien.
  Ik blijf jullie volgen want das hartstikke leuk,
  Dikke vette kus en de groetjes daar.

 4. Ha die Bo,
  Geweldig! Mooie ervaringen in een mooi land. Mooie foto’s en heerlijk eten zo te zien.
  Super!
  Veel succes en geniet er van dit te kunnen doen. Groetjes aan Robert.
  Liefs, Willemien en Wil.

  1. Ha Wil en Willemien.
   Een beetje een late reactie! Super leuk dat jullie reageren op m’n blog.
   Ik ben bezig aan de volgende post met nog meer fotootjes en verhaaltjes!
   We genieten iedere dag 🙂
   Liefs, Bo & Robert

 5. Hoi Bo en Robert.

  Geweldig om de foto’s te kunnen zien met de ervaringen. Wat leuk allemaal en ik zie ook dat ik nog veel van je kookkunsten kan leren. Ik heb al verschillende toetjes gezien die ik nog ga maken.
  Voor vandaag: : LANG ZAL JE LEVEN LANG ZAL JE LEVEN. GEFELICITEERD Bo en véle fijne jaren erbij en een fijne dag.

  Lieve groetjes May en Maria

  1. Hee May en Maria,
   Wat leuk een berichtje via mijn blog! haha wat leuk en lekker! Succes met de toetjes.
   Dankjewel voor de felicitaties en ook super bedankt voor jullie lieve kaartje 🙂
   Groetjes vanuit hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.