Deens Dagboek #1 – eerste indruk van Kopenhagen

20150814_081429 20150814_105314

Deens Dagboek #1 14 t/m 21 Augustus 2015

Vlucht vanaf Düsseldorf – CPR-registratie, Borgerservice 

Om 08:42u stegen we op vanuit Düsseldorf om na een korte vlucht van ongeveer een uurtje te landen op Københavns Lufthavne Kastrup. Hoewel Denemarken veel op Nederland lijkt, ben je meteen “op vakantie”. Het eerste wat we deden, na het ophalen van onze koffers, was een metro kaartje kopen. Het eerste verschil met Nederland is dan direct te merken, er moet met Deense kronen betaald worden. Een dagkaart voor trein, metro en bus kostte ongeveer 10 euro, 80 ddk per persoon. Met de metro M2 gingen we (met al onze koffers) richting Amagerbro station en vanuit daar lopend richting ons appartement op de derde verdieping. (zonder lift!) Ik heb er een aantal spierballen bij!

De rest van de dag stond in het teken van CPR-registratie, het aanvragen van de Deense nationaliteit en het inschrijven bij de gemeente Kopenhagen. Hiervoor moesten we richting het “local Citizens Service office” oftewel “Borgerservice” in het Deens. Rond de middag kwamen we aan en trokken we het nummertje 128. Het eerste nummertje wat na aankomst werd omgeroepen was 82.. het is nu ongeveer en week later en ik heb vandaag zojuist mijn CPR-registratie afgerond!

Er ging dus heel wat mis bij het aanvragen van mijn CPR-registratie, vandaar dat ik degene die het nog moeten doen graag wat tips mee wil geven! Je leest hieronder ook onze “bloopers”. 

Tips voor aanvragen van CPR-registratie:

Tip 1:  Bereid je goed voor, zie o.a. tip 2!
Dit kun je doen via de volgende sites; Deense versie, Versie voor studenten in het Engels.
Tip 2: Neem twee pasfoto’s mee!!
( wij hadden ze natuurlijk niet bij, slecht voorbereid, dit kostte ons 15 euro p.p. voor 2 pasfoto’s! )
Tip 3: Zorg dat je naam op het huurcontract staat.
( mijn naam stond op het huurcontract, mijn vriend’s naam niet… De huurbaas moest komen om dat aan te passen en het contract moest opnieuw ondertekend worden. )
Tip 4: Zorg als student zijnde dat je éérst een residence permit aanvraagt!
( dit moet bij een ander kantoor, je raadt het al, na uren gewacht te hebben bij het éne kantoor.. bleek dat ik bij het verkeerde kantoor stond. Echt weer wat voor mij! )
Tip 5: Check de openingstijden én kom op tijd!
( voorkom lang wachten, ’s middags is het enorm druk. Om 10.00uur gaat het kantoor “open”, maar om half 10 kun je vaak al je nummertje trekken. Bovendien sluit het kantoor vroeg (soms zelfs rond 14:00uur! !)
Tip 6: Check of de baliemedewerker alles goed heeft begrepen!
( Ik had écht het geluk van de wereld niet, toen ik mijn residence permit thuisgestuurd kreeg hadden ze mijn achternaam gespeld. Gaaal met 3x een a in plaats van Gaal.. Tja, toen moest ik dus wéér terug.)

Nog vragen over CPR-registratie in Denemarken/Copenhagen? Ik ben op dit moment een ervaringsdeskundige, dus wees niet bang om iets te vragen! Chez-bo@outlook.com

uiteten bij Riz Raz

Na een lange dag met veel wachten en uiteindelijk nergens komen, gingen we ’s avonds heerlijk uiteten bij een restaurantje in het centrum van Kopenhagen, genaamd: Riz Raz. Leuke combinatie tussen steaks & vegetarisch eten, perfect voor ons. De vrouwen een vega BUFFET (heel leuk&lekker!), de mannen namen (ofcourse) vlees, een burger of steak. Hieronder een kleine impressie.

Kopenhagen 15082015 179

 Kopenhagen 15082015 168 Kopenhagen 15082015 170  Kopenhagen 15082015 171  Kopenhagen 15082015 172  Kopenhagen 15082015 174  Kopenhagen 15082015 178      

Stagedag 1 – Uiteten bij Italy

We zijn hier natuurlijk niet alleen om vakantie te vieren (was het maar zo’n feest!) . Er moet natuurlijk ook gewerkt worden. Mijn vriend moest al snel na aankomst beginnen met zijn stage bij Copenhagen Cutlery. Ik ben op dit moment “the lucky one”, want ik heb nog tot en met 27 augustus vakantie! =) Daarna zal ik ook aan de bak moeten, op de Copenhagen Business Academy als student welteverstaan.

Na de eerste stage dag zijn we samen met de ouders van m’n vriend uiteten geweest bij “Italy”, een klein stukje Italië in Kopenhagen. Na het zien van de krant/menukaart (in het Deens!!) besloten we voor een Italiaans drie gangenmenu te gaan om te vieren dat de eerste stagedag goed bevallen was. Dit restaurant viel in een wat hoger segment (duurder dan Riz Raz en Café A.) Het was typisch Deens ingericht (denk ik?! in ieder geval niet Italiaans) Veel hout, best wel kaal, maar wel stijlvol. (zie foto’s)

IMG_8817 IMG_8818 IMG_8819 IMG_8820   IMG_8824 IMG_8825 IMG_8826 IMG_8827  IMG-20150816-WA0013 (2)

Deense Supermarkt Jungle – Uiteten bij Café A

Hilarisch hoeveel supermarkten er hier in de omgeving zitten. De Irma, Fakta, Netto en de Lidl (en dan van alles twee) in een straal van nog geen 5 km. Het is bizar! Maar dat zal wel bij een grote stad horen. Als echte Hollanders (Wat een boer niet kent, dat eet hij niet) gingen we als eerste naar de Lidl. Wat we daar vonden was verrassend! Pindakaas én stroopwafels… We hebben voorraden, ik denk wel 7 pottenpindakaas en 15 pakken stroopwafels, meegenomen vanuit thuis. Het meeste gekregen van familie en vrienden die een “overlevingspakket” hadden gemaakt met alles wat ze in Denemarken niet hadden haha. Maar ze hebben het hier dus wel xD. Wat ze niet hebben (ik heb het overal gezocht) is Satésaus én Rundvleessalade… Gelukkig weet ik hoe ik zelf satésaus moet maken (thanks mam!) , want ik kan geen half jaar zonder hihi.

Verder heb ik (omdat ik toch vrij weinig te doen heb) de prijzen een beetje vergeleken Netto en Lidl zijn toch wel het goedkoopst, zeker als je op de aanbiedingen afgaat. Over het algemeen is alles wel duurder dan in Nederland, alcohol staat met stipt op 1! Je kunt de Nederlandse prijs gerust 2x doen.. (gelukkig hebben we ook daarvan een voorraadje vanuit thuis aangelegd haha). Verder hebben ze hier in Kopenhagen hele coole wisselautomaten bij de kassa staan. Als je met muntjes betaalt, mag je het daar in gooien en krijg je automatisch wisselgeld terug. Nog een verschil (je ik begin echt een expert te worden in het onderzoeken van Deense supermarkten) is de datum op de producten. Er staat bijvoorbeeld op yoghurt en melk een datum op de verpakking wanneer het product is verpakt/geproduceerd én een datum tot wanneer het product goed is.. Ik moest eerst even goed kijken en dacht dat alles allang over de datum was.

Kopenhagen 15082015 180 Kopenhagen 15082015 183

Kopenhagen 15082015 182 Kopenhagen 15082015 181

Het uiteten en uitgaan is hier ook een stuk duurder dan in Nederland. Het is een uitdaging voor een foodie als ik om hier goedkoop (én goed en lekker) wat te gaan drinken of uit te gaan eten. Maar voor de laatste avond dat de ouders van mijn vriend er waren is dat toch gelukt! Bij ons in de buurt in het Amager Centret, een winkelcentrum vonden we Café A. (deze zit door heel Kopenhagen trouwens.) Het was een barretje (waar het blijkbaar storm liep), geen wonder want na 17:00uur waren alle gerechten 50% korting. Hier hebben we met z’n 4 voor 350 kronen gegeten dit is ongeveer 45 euro totaal en dit is inclusief drinken, hoofdgerecht en salade bar. Geen geld voor Kopenhagen, het was ook nog best lekker ook nog! (vooral veel, zie foto’s).

20150817_182157  IMG_8844 IMG_8845 IMG_8846 IMG_8847 IMG_8848

Ontmoeting met Berlijn – Verkennen van de buurt

Via Facebook deed ik een week geleden (de dag voordat we gingen) een oproep aan mijn toekomstige studiegenootjes met de vraag: Is er al iemand in Kopenhagen die zin heeft om af te spreken? Niet allemaal tegelijk.. (blijkbaar komt iedereen pas een dag van tevoren aan) Maar ik had gelukkig dit keer wél geluk, een meisje uit Berlijn wilde me wel wegwijs maken in Kopenhagen. Voordat ik je hier en nu al alle “hotspots” en “sightsee” plekken ga vertellen, bewaar ik mijn geduld en hou ik dit achter voor een andere uitgebreidere blogpost over Kopenhagen. Wat ik wel alvast wil zeggen: het was erg gezellig. Grappig trouwens, het meisje wist soms een woord wel in het Duits en niet in het Engels (lift – elevator) en dan kon ik haar toch verstaan! De verdere sightseeing houden jullie tegoed.
Kopenhagen 2 002 Kopenhagen 2 004

Deens les 1  – Internationaal Kopenhagen

In de eerste week heb ik al veel verschillende talen gesproken, Nederlands, Engels, Duits en natuurlijk (geprobeerd) Deens te spreken. Zo heb ik geprobeerd mijn eten in het Deens te bestellen (het klinkt als: Jaj wiel gern hè) Wat lastig is aan Deens is dat je het heel anders schrijft dan je uitspreekt… Onze straat Alandsgade spreek je op het einde uit als iets van gale.. De uitspraak is enorm lastig, maar lezen gaat eigenlijk al best goed. Ik probeer iedere dag een stukje uit de (gratis!) krant te lezen. Bovendien oefen ik mijn uitspraak met Deense tv en Netflix (Op Netflix zijn de Nederlandse subtitels verdwenen, dus ik moet wel in het Deens lezen.) Later in dit half jaar, als ik het (HOPELIJK!) een beetje beter onder de knie heb, zal ik jullie eens een (Deens) lesje leren!;)

Verder hebben we deze week al veel mensen uit andere landen ontmoet. Onze huisbaas is Indisch, hij heeft een aantal keren voor ons gekookt (zie ook mijn blogpost Bhel Puri, Indian Snack) Dit is als foodie natuurlijk helemaal super! Verder hebben we een jongen ontmoet uit New York, een jongen uit de UK, twee Denen en een meisje uit Berlijn. So far so good! Erg leuk allemaal. Hopelijk ontmoeten we nog veel meer leuke, interessante en gezellig mensen en kan ik jullie nog veel internationale gerechten laten zien op mijn blog. Voor nu, vind ik het wel weer mooi geweest en ga ik weer genieten van het mooie Kopenhaagse weer. Spreek jullie snel weer!

Ps. Deze cake hieronder had ik gemaakt voordat ik naar Kopenhagen vertrok. Het recept en de werkwijze zal ik zeker nog delen op mijn blog! We keep in touch!

Kopenhagen 15082015 053

 

 

8 thoughts on “Deens Dagboek #1 – eerste indruk van Kopenhagen

 1. Hey Bo en Robert

  Helaas niet persoonlijk afscheid kunnen nemen maar dat mag de pret niet drukken,
  Hilarisch, voor mij dan, om je bericht te lezen. wat je zoal mee kunt maken als je Nederland verlaat om stage te lopen cq te studeren. Aldoende leert men en jullie komen er wel.Pa en Ma zijn ook gearriveerd heb ik begrepen misschien ook wel met pindakaas. En ja de Lidl kom je overal tegen wij ook in Curacao. Wel zo gemakkelijk.
  Geniet ervan dat je ouders er zijn en voor je het weet sta ik weer bij jullie op de stoep in de Soeterstraat
  Een fijne leerzame tijd en we houden contact via de mail.
  Liefs Corry en Jiske xxx

  1. Hee Corry en Jiske,

   Wat een leuke reactie! Dank jullie wel. Ons mam en pap zijn inderdaad aangekomen met de bergen Stroopwafels en kilo’s Pindakaas 🙂
   (dat vinden wij niet erg haha!) Ik zal mijn ouders de groetjes doen van jullie! Daar ook alles goed?

   Yes, we houden contact.

   Lieve groetjes, Robert en Bo

 2. Hey Bo!
  Wat leuk om te lezen allemaal! Wel bizar dat er gewoon stroopwafels te koop zijn daar, had ik écht niet verwacht. Maar dat gedoe met die CPR registratie, verschrikkelijk… Sowieso wat overdreven dat je meteen de Deense nationaliteit moet aanvragen als je als student een poosje blijft?! Ieder land zo zijn eigen regels, pfff;-)
  Trouwens (ook je ouders) hartstikke bedankt voor het toesturen van de dierenplaatjes voor Annely en Esmee! Esmee heeft een hele verzameling over elkaar heen geplakt en Annely en ik hebben van de andere helft een dierentuinposter geknutseld. Annely zegt trouwens om de haverklap ‘Toedeledoki’:-)))))
  Heel veel plezier en succes daar! Nog een paar dagen vrij en dan aan de bak: zet m op!
  Groetjes,
  Tineke

  1. Dag Tineke,

   Wat leuk om te horen allemaal zeg! Die Annely en Esmee toch, creatievelingen haha!
   Toedeledoki hahaha, we hebben ze wat bijgeleerd hoor.. Dat moeten we “onthouden”!
   Dankjewel! Groetjes aan iedereen daar!

 3. Hey Kanjers

  We zijn weer thuis en moeten weer wennen aan het Nederlandse. 750 km in een auto zitten is toch wel lang hoor, maar we hebben een mooie tijd gehad in Denemarken met jullie en daarna in Noord-Oost-Duitsland.
  Kopenhagen is prachtig!!!!

  Maar als we zo jullie verslag lezen, erg erg leuk!!!! We zijn natuurlijk apetrots op jullie en hopen dat jullie daar een hele mooie tijd zullen hebben. Maar dat gaat zeker lukken!!!!!!
  Robert zijn stage zal wel wennen zijn 5 dagen full time in de race.
  En de school is denken wij ook even wennen.
  Fijn dat we jullie op verschillende manieren kunnen volgen.

  We kijken al uit naar het volgende verslag.
  Hele dikke knuffels van ons pap en mam en natuurlijk snoes onze poes!!!!

  1. Dag Mapa,

   Was erg leuk in Kopenhagen met jullie! Wat leuk dat jullie een berichtje op mijn blog zetten.
   Er komt snel weer een nieuw verslag aan. Hij is in de maak!

   xx

 4. Ha Bo en Robbert,

  Leuk om te lezen allemaal!
  Jullie genieten er wel van, zo te zien. Allemaal lekkere dingen……
  Super.
  veel succes verder,
  Lieve groetjes, Willemien en Wil.

  1. Dag Wil en Willemien,
   Wat leuk dat jullie ons een berichtje sturen via mijn blog!
   Haha ja, we genieten er erg van. Ik ben op dit moment verder aan het werken aan de volgende “Deense Post’
   Hoe is het daar?

   Groetjes, Robert en Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.