Antwerpen in Kerstsfeer

omslagfoto

 Een dagje Antwerpen in kerstsfeer.

Vorige week vrijdag gingen we met school naar Antwerpen. Een ouderwets schoolreisje, de bus stond om 08:30 uur klaar om ons met 16 man sterk naar Antwerpen te brengen. Broodjes in de tas, pakjes drinken en uitdeelsnoepjes mee en daar gingen we. SBN-D01, mijn klasje Small Business and Retail Management inclusief twee begeleiders. Rond 11:00 uur kwamen we aan en werden we in een pop-uplokaal ontvangen door belgische Studenten die ongeveer dezelfde opleiding volgen (Shopmanagement.) Wat vooraf een saaie uitwisseling leek te worden, werd een erg leuk dagje Antwerpen in volle kerstsferen! Lezen jullie mee? Natuurlijk richt ik me weer het meest op mijn passie: eten! (en een beetje op kerst, want tja dat is het bijna!)

Antwerpen
Een aantal jaren geleden ben ik zelf al een weekendje naar Antwerpen geweest. Ik heb toen eigenlijk slechts alleen de belangrijkste winkelstraat van Antwerpen “de Meir”, de stadsfeestzaal en de Onze-Lievevrouwekathedraal gezien. De Belgische studenten gaven ons een wat bredere kijk op Antwerpen.

IMG_5667 IMG_5668

IMG_5791 IMG_5792

Dit is de stadsfeestzaal, een super mooi winkelcentrum met een zwevende champagnebar in het midden. (zoals jullie hier op de foto zien)!

Kerstmarkt
Natuurlijk, het kon niet anders rond deze tijd! Er was een kerstmarkt in Antwerpen.
Helaas voor ons, was het niet z’n mooi weer om uitgebreid langs de kraampjes te flaneren. Een gluhwijntje en wat snaps konden er wel degelijk in! Er hing een hele gezellige sfeer, dus als je nog van plan bent een kerstmarkt te gaan bezoeken? De kerstmarkt in Antwerpen is ideaal te combineren met het bekijken van de oude binnenstad of te shoppen in de meest bekende winkelstraten van Vlaanderen.  De kerstmarkt duurt nog tot en met 4 januari 2015. Voor meer informatie en openingstijden kun je kijken op: http://www.kerstmarktinantwerpen.nl/

IMG_5846 IMG_5688

Chocolate Line
Je ziet in Antwerpen overal chocolatiers en bonbonzaakjes: Leonidas, Elisa’s pralines etc. etc. Maar er is er eigenlijk maar ééntje heel erg bekend. Daarom kon ik mijn geluk niet op toen onze rondleiding door Antwerpen langs deze winkel kwam. The Chocolate Line is een winkel van de bekende Belgische chocolatier Dominique Persoone die bekend staat om zijn innovatieve chocoladeconcepten.

IMG_5683 IMG_5672

Innovatief is hij zeker, dat wist ik meteen toen ik voor het eerst hoorde dat je chocolade ook kunt snuiven! Het chocolade snuiven gebeurt met een “shooter”. Door je neus ook als smaakzintuig te gebruiken wordt de smaak van chocolade extra intens. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar dit staat zeker op mijn “try before I die” lijstje!

chocolateshooter030 Facebook 6
Afbeeldingen van en meer informatie op: http://www.thechocolateline.be/

IMG_5783 IMG_5674

Ik stond versteld van de mooie kunstwerken van chocolade die tentoongesteld worden in de open keuken die zich achter de winkel bevindt.

IMG_5849  IMG_5787

Oke, dit was echt een “Dit kan niet waar zijn” momentje: een jurk van chocolade?

IMG_5671 IMG_5677

Als je de winkel binnentreedt dan word je al bedolven onder een intense chocoladegeur. Naast het de mooie kroonluchters en de schilderingen viel mijn oog meteen op de chocolade reep balie (zie de laatste foto hieronder). In die vitrine liggen de bonbons die je zelf samen kunt stellen.

IMG_5670  IMG_5788
IMG_5682 IMG_1225

Josephine, een klasgenootje van mij én ook een enorme kookliefhebber, kocht 11 bonbons.
Ze kocht alleen de “aanraders” en we proefde er eentje samen! De Yuzu, met witte chocolade ganache framboos en een karamel van yuzu (een citrusvrucht uit het verre oosten).
Heel bijzonder, van buiten de witte chocolade en van binnen de smeuïge vulling.
Leuk om als je de winkel bezoekt een raar bonbonnetje met een unieke smaak te proeven. (citroengras, tequila, passievrucht, munt, chili etc. etc.) Klik hier om nog meer smaken te ontdekken.

IMG_5697  IMG_5687

No. 1 friet.
Over nog meer eten gesproken, die gesmeerde boterhammetjes waar ik het net over had.. Nee, dat werd hem niet.. want bij een dagje Antwerpen hoort ook een vlaams frietje.

IMG_5686 IMG_5794 IMG_5793
Hier merkte ik voor het eerst dat Belgen en Nederlanders wel degelijk verschillen. Soms kon ik de Vlamingen erg moeilijk verstaan, dit had ik niet verwacht!  Een frietje speciaal bleek een extra groot frietje te zijn! Een broodje gezond blijkt in België een broodje smos te heten en ze kennen hier geen pistoletjes maar pistoleekes, ze noemen groente geen groentje maar: groentjes. Om zo maar even wat te noemen hè.

Da Giovanni
Als afsluiting van deze dag (maar ook van de jaren dat we bij elkaar in de klas zaten) gingen we Italiaans uiteten bij Da Giovanni. Echt Italiaans ingericht mét echte Italiaanse obers die van hot naar her rende, want het was er erg druk op de vrijdagavond!

IMG_5691 IMG_5808
Klik hier voor de site van Da Giovanni

IMG_5812 IMG_5693 IMG_5694 IMG_5695

Ondanks de drukte werden de pizza’s best snel geserveerd. Er was nog even wat verwarring over de pizza Scampi, maar toen dat uit de wereld was geholpen kon er aangevallen worden.
De linker pizza hierboven was de mijne, Quatro Fromaggi. Was natuurlijk te verwachten, als Nederlandse kaaskop zijnde!

IMG_5805  IMG_5814[1]
Mijn SBRM klasje. Ja je ziet het goed, de mannen zijn in de meerderheid. Het kon daarom ook niet anders dat we ook even tijd vrij maakte voor het proeven van een Belgisch biertje. We zijn naar één van de oudste bruine café geweest van heel Antwerpen: de Pelikaan.

Karel de Grote College
Allemaal leuk en aardig dat eten en drinken! Maar waar gingen we dan eigenlijk voor?
Juist ja, om de verschillen tussen Belgen en Nederlanders op het gebied van Retailmarketing, onlinemarketing en shoppen eens goed onder de loep te nemen!

Jullie weten vast wel dat de offline winkels flink onder druk staan vanwege de verkoop op internet. Onze Belgische medestudenten zijn op dit moment bezig met het onder de loep nemen van een aantal winkelstraten en winkels in Antwerpen, die met verschillende problemen kampen. Wij bezochten een aantal winkels die het online gebeuren proberen te combineren met een offline winkel. Een paar leuke weetjes..

IMG_5775 IMG_5778

– In Antwerpen bevindt zich de grootste Hunkemöller van de wereld. Uitgerust met touchscreens in de pashokjes die met verschillend licht en geluid de sfeer proberen te maken en zuilen die geurtjes rondspuiten, draagt dit zeker bij aan een vernieuwde en ultieme winkelbeleving.
– De Belgen kopen veel minder op internet dan dat wij doen. (Bij ons is de omzet van internetverkopen 8 – 10%, in belgië is dit slechts 2%)
– Een winkel in de binnenstad van Nijmegen kan algauw €16.000,- huur per maand moeten betalen.

IMG_5763 IMG_5835
IMG_5825[1] IMG_5838[1]

Na de stadwandeling was het tijd voor een discussie over de verschillen tussen Belgen en Nederlanders. Nederlanders zijn zuiniger, Belgen draaien vaak om zaken heen, Belgen zijn beleefder, Nederlanders zijn vlotter. Ben je het hier mee eens?

Kortom: Het was een dagje vol plezier, Belgen, eten, bier, verschillen, winkel, Retail en chocolade. Ik zie er naar uit om nogmaals naar Antwerpen te gaan om de stad beter te bekijken én om te winkelen natuurlijk. Ben jij ooit in Antwerpen geweest!

Liefs, Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.