6 dingen die je moet proeven
tijdens je stedentrip naar Wenen
Tijdens mijn tripje Wenen heb ik niet alleen de toerist uitgehangen door alle beroemde plekken in de stad te bezoeken. Nee, voor een foodie horen bij een geslaagde stedentrip natuurlijk ook een paar lokale lekkernijen. En wie kan je die nu beter aanbevelen dan een “halve-Ween”, oftewel een vriendinnetje dat al 6 maanden in Wenen woonde en er studeerde! Juist, advies van een insider is het beste advies. Bedankt voor het leuke stedentripje, Pauline.
1. Sachertorte
De bekendste taart van Wenen? Voor een doorsnee toerist misschien niet, maar voor de locals en de liefhebbers zeker wel. De “place-to-eat” is toch wel hotel Sacher, opgericht door de zoon van de uitvinder van deze taart. Zoals wellicht te verwachten is de taart vernoemd naar zijn uitvinder: Franz Sacher. De taart bestaat uit chocoladecake, abrikozenmarmelade en chocoladeglazuur. Conclusie: zeker proberen, maar je moet er van houden.
2. Kaiserschmarrn
Leker uit wezen eten in Wenen en toe aan je toetje? Dan moet je dit typisch Oostenrijks dessert eens proberen. Kaiserschmarrn komt het meest in de buurt van een combinatie van pannenkoek en omelet, al deed het me ook wel een beetje denken aan ons “wentelteefje”. Het wordt gegeten met “Zwetschenröster” een soort pruimencompot en poedersuiker. Ik vond het erg lekker!
3. Mozart Kügeln
De originele Mozart Kügeln bestaan uit een kern van pistachenoten en marsepein, daaromheen een noga en een buitenkantje van chocolade. Ze zijn bedacht door Paul Fürst in 1890 en genoemd naar Mozart, de beroemde Oostenrijkse componist. Niet alleen Mozart werd geïmiteerd (er lopen 100den neppe Mozarts door de stad) ook deze “ballen van Mozart” werden commercieel anders weggezet door de firma Reber. Zie hier boven het resultaat, geen pistache in het midden maar een zachte kern van chocolade met daaromheen marsepein en chocolade. (Bron: Wikipedia.) Een enorme hit in Wenen, je kunt er niet omheen!
4. Wiener Schnitzel
Welkom in “Die Heimat des Schnitzels”, oftewel Figlmüller waar in 1905 de Schnitzel werd geboren. Ben jij klaar voor de 30cm in doorsnee Schnitzels van Figlmüller, dan zou ik zeker even langsgaan op één van de vier locaties in de stad. Ook op andere locaties is de Wiener Schnitzel een hit, het gerecht is erg bekend in de Oostenrijkse keuken (ook al komt de bereidingswijze oorspronkelijk uit Milaan). De échte Wiener Schnitzel is gemaakt van mager kalfsvlees uit van de fricandeau van de achterpoot van een dier (Bron: Wikipedia). Zelf at ik een Wiener Schnitzel gemaakt van kip (ook erg lekker!).
5. Apfelstrudel
Deze kon natuurlijk niet ontbreken: de Apfelstrudel. Een typisch Oostenrijks gebakje, wederom enorm populair. Ik snap wel waarom, zeer zeer delicious is het! Je kunt het overal in de stad kopen. Het is gemaakt van een dun deegje, plakjes appel en rozijnen. Wat het helemaal afmaakt is een bolletje ijs of vanillesaus er naast. Een must-eat in Wenen.
6. Käsekrainer
De hele stad Wenen staat vol met Wiener Würstelstands, waar je zeker ook even langs moet wippen als je er bent. Voor mij als kaasliefhebber was de Käsekrainer een zeer groot succes. (let op een overdosis aan kaas en vet, maar oh zo lekker voor een keertje). In deze “Wurst” zit een laagje gesmolten kaas, mhhhh, nooit teveel kaas.
Ha Bo
Het ziet er allemaal lekker uit.
Wenen, ben er nog nooit geweest, maar wil er graag een keer naar toe.
De stad van opera en muziek en mooie gebouwen.
en zo te zien heerlijk food.
Grtz Mam en Pap
Haha ja voor Mozart moet je er zeker een keer heen! Opera’s zijn we genoeg te bewonderen. De gebouwen zijn super mooi en de sfeer is er prachtig.
Inmiddels in Wenen geweest!! Prachtige stad!!
Met inderdaad heerlijke gerechten zoals hierboven vernoemd.