Als kind kampeerde ik ieder jaar. Heerlijk vond ik dat, mijn eigen tentje opzetten, buiten koken, voetballen, spelen en snel contact maken met de andere campinggasten. Tegenwoordig heeft kamperen in mijn leven plaats moeten maken voor andere soorten vakanties: stedentrips, strandvakanties en vliegreizen. Afgelopen weekend ging ik weer even een weekendje back 2 campinglife. Ik ging bij mijn ouders op bezoek op camping Victoria Station in Altenahr, Duitsland. Ik zette mijn tentje op en was weer even helemaal één met de natuur. Zo kwam ik op het idee jullie te voorzien van 10 kampeertips, gebaseerd op mijn kampeerervaring van afgelopen weekend.
10 Kampeertips
1. Zoek een mooie kampeerplek.
Het was alweer een tijd geleden dat ik mijn tentje had opgezet.. Maar ik wist nog precies hoe het moest! Van tevoren even checken hoe de campingplek eruit ziet en beslissen waar je het beste je tentje neer kunt gaan zetten. De grond liep wat schuin, maar er lagen gelukkig geen vervelende ingegraven stenen op de kampeerplek. Altijd dus even goed kijken wat de meest tactische positie van je tentje is.
2. Neem een zaklamp mee.
Geen zaklamp = ’s avonds geen licht, met uitzondering van het maanlicht als je geluk hebt.. Geen zaklamp betekent ook dat je ’s nachts de weg naar de wc zult moeten zoeken.. Met al die scheerlijnen en haringen kan dat nog een mooi avontuur worden. Dus.. wat pakken we het eerste in? Juist! Een zaklamp met een extra paar batterijen.
3. Neem kleding mee voor ieder weertype.
Afgelopen weekend, het leek mooi weer te worden.. Het was droog dat was sowieso een pluspunt.. Maar wat was het koud ’s avonds! Een dun vestje had ik bij.. die trui die mistte ik toch, hoewel ik dacht hem niet nodig te hebben. De sleutel tot succes voor modieus kamperen is: laagjes. Zo ben je voorbereid op koud, warm, vochtig en nat weer. Vergeet je extra paar sokken niet!
4. Vergeet je slippers niet.
Je kent het wel, het fenomeen waar je altijd aan denkt als je aan kamperen denkt: dat je met je wc-rolletje over de camping naar het toilet moet lopen. Beetje ouderwets is het wel, in Nederland en Duitsland kom je het ook bijna nooit meer tegen. Vaak is het campingtoilet al van wc-papier voorzien. Echter is het wel zo dat je met meerdere mensen een badkamer of toilet deelt. Handig en wel zo hygiënisch dus om je eigen slippertjes mee te nemen. Trouwens ook fijn als je ’s ochtends uit je tentje komt en het geregend heeft.
Met je wc-rolletje over de camping lopen, ja of nee?
5. Neem dobbelstenen en kaartspelletjes mee.
Bij kamperen horen spelletjes, ouderwets kaarten, yahtzee of een potje schaken. ’s Avonds brak bij ons de strijd los tussen de heren en de dames. We hebben een nieuw dobbelspelletje ontdekt!
Dit heb je nodig: 3 dobbelstenen, fiches (of voorwerpen waarvan je er meerdere hebt, damstenen, snoepjes, grassprietjes etc.)
Spelregels:
– Ieder gooit drie keer achter elkaar met 3 dobbelstenen.
– Wie het hoogste gegooid heeft na de ronde heeft gewonnen! (en krijgt een fiche)
– De gooier mag beslissen of hij 1, 2 of 3x gooit. (Hij mag dus na 1x al stoppen.)
Degene die hierna gooit mag maximaal het aantal keren gooien als de gooier voor hem.
Persoon A gooit 2x, Persoon B mag dus 1 of 2x gooien. Kies persoon B ervoor om 1x te gooien dan mag persoon C ook nog maar 1x gooien.
Puntentelling:
– 1 staat voor 100
– 6 staat voor 60
– De rest van de getallen telt normaal (2=2, 3=3, 4=4, 5=5)
Voorbeeld:
je gooit een 1 , 1 en 6 dit is dan 100 + 100 + 60 = 260
je gooit een 1 en 3 en een 5 dit is dan 100 + 5 + 3 = 108
Enkele bijzondere worpen:
4 5 6 = het hoogst, dit kan niemand overtreffen.
Na 456 komt 111, hierna 666 , 555 , 444 , 333 en 222.
Hierna komt 123. Tenslotte komen alle andere worden bijvoorbeel 263, 8 en 103
6. Muggenkaarsen / anti-muggenspray is een must..
Insecten, praat me er niet van. Ik ben altijd de eerste die gestoken wordt. Een muggenkaars is onmisbaar. (trouwens ook heel romantisch en handig vanwege het licht). Ook “prikweg” en een tekenpen mogen niet in je survivalkit ontbreken.
7. Neem eten mee.
Koken op de camping.. Tja, je kunt moeilijk heel je keuken meenemen.. Een 1-pit gasstelletje of een BBQ is vaak het enige gereedschap wat je hebt. Mijn moeder maakte vroeger daarom thuis al vaak een pan soep of een bak macaroni zodat ze de eerste avond alleen het eten maar op hoefde te warmen na een zware dag opbouwen/reizen. Handig! Wat ook handig is, is ingeblikt eten meenemen. Zo heb je altijd wat op voorraad om een snel en makkelijk 1-pansgerecht in elkaar te toveren.
Klik hier voor meer tips en recepten voor koken op de camping.
8. Vergeet je waterkokertje niet!
Een lekker kopje warme thee, een soepje of een bakje koffie. De waterkoker moet zeker mee. Hopelijk heb je stroom bij je campingplek en anders ga je toch even naar de receptie of het toiletgebouw!? Dat ultieme rustmomentje met je kopje thee en een boek mogen ze je zeker op vakantie niet afnemen. Bovendien ook erg handig als je aardappelen wilt koken, anders duurt het zo lang voordat het water kookt.
9. Wasknijpers ingepakt?
Regen gehad? Wellicht niet besteld, maar wel gekregen helaas.. Natte sokken en een klamme pyjama is geen pretje, neem daarom wat wasknijpers en eventueel een touw mee, zodat je je natte kleding aan de scheerlijnen of aan je zelfgemaakte waslijn kunt laten drogen.
10. Probeer je tent droog in te pakken
Het vervelendste wat er is is je tent nat te moeten inpakken.. Dan moet je hem thuis nogmaals een keer opzetten en laten drogen.. Wat een gedoe. Wat wij deze vakantie hebben gedaan is de tent ’s ochtends al ingepakt, omdat we wisten dat het ’s middags ging regenen. ’s Middags zaten we heerlijk met een kopje koffie en een taartje in het campingrestaurantje te genieten, zonder stress omdat onze tent al droog en wel in de auto lag!
Op deze site vind je nog 101 kampeer tips van de échte experts.
Ben jij een kampeerliefhebber of niet? Ik ben benieuwd!
Fijne (kampeer) vakantie! Liefs, Bo
Eindelijk even tijd om op je blog te lezen. Leuke mooie beschrijving van één nachtje Altenahr weliswaar niet onder de beste weersomstandigheden. Leuke,nuttige tips voor mensen, die van niets weten. Ook wij pakken allang niet zoveel meer uit: dus geen tapijt in de voortent, de voorkant er niet in. Kortom: we maken het ons gemakkelijker maar bovenal het gevoel dat we 14 dagen echt buiten leven en niets hoeven. Dit (vakantie)gevoel willen we nog vasthouden zolang het ons gegeven is.
Kusjes Pap en Mam
Hee Pap,
Erg leuk om te lezen dat jullie ook op mijn blog vertoeven!
Jullie kunnen het weten, het ultieme campinggevoel! (echte experts)
Jullie zijn ook de inspiratiebron voor deze tips haha!