Friet over? Maak frittata!

Heb je friet over van gisteren? Dit hoef je niet weg te gooien. Maak er een nieuw gerecht van. Bijvoorbeeld deze lekkere kapsalon. Geen zin in fastfood? Deze frittata of ‘friettata’ biedt een goed en groenterijk alternatief. Enjoy life, but don’t waste!

Af en toe is een frietje halen een guilty pleasure van ons, we hebben zelf namelijk geen frietpan. Meestal bestellen we een kleine gezinszak friet voor twee personen en doen we de sausjes er thuis bij. Dan hou je af en toe wat friet over. Tot voor kort ging de overgebleven friet de prullenbak in, want de tweede dag is het toch wat minder “vers”. Slappe koude friet, daar houdt niemand van.

Heb je een frietpan? Maak dan zelf frietjes met deze handige frietsnijders. Koop je aardappelen (zonder plastic) bij een boer of groenteman. Dat is de meest duurzame no-waste optie, volgens mij.

Sinds ik bezig ben met het verminderen van afval, moest deze gewoonte er aan geloven. Ik zocht naar een oplossing voor het niet weg hoeven gooien van overgebleven frietjes, uiteraard met als voorwaarde: een smaakvol, niet al te moeilijk, gerecht. Na wat proberen ontstond deze friettata, hij is vast niet perfect, maar wel perfect genoeg om je friet voortaan niet meer in de prullenbak te kieperen.

Recept Afdrukken
Frittata van overgebleven friet
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
 1. Snij de knoflook en de uien in kleine stukjes. Snij de groente indien nodig.
 2. Was de aardappelen en borstel ze goed af. Zelf schil ik ze niet, de schil is eetbaar, gezond en weggooien is zonde. Snij de aardappelen in kleine blokjes.
 3. Snij de frietjes ook in kleine stukjes.
 4. Doe wat olijf olie in een bakpan met hoge rand. Als je deze niet hebt gebruik dan een wok, dat kan ook.
 5. Doe wat olijfolie in de pan en zet het vuur op middelhoog. Bak de ui, de knoflook, de kleine blokjes aardappel en de frietjes, samen met de groente voor 5 minuten. Bestrooi met een snuf peper, zout en Italiaanse kruiden.
 6. Klop ondertussen in een grote kom de eieren met de slagroom. Doe dit met een garde. Geen garde in huis? Gebruik een vork.
 7. Strooi een snuf zout, peper en een snuf van de Italiaanse kruiden in het eimengsel. We zijn in dit recept niet zuinig met kruiden, zout en peper, omdat anders de frittata smaakloos wordt. Als dit langer dan 5 minuten duurt is dat prima, je hoeft het vuur niet tussentijds uit te zetten.
 8. Voeg 50 gram (de helft) van de Parmezaanse kaas toe en roer kort door.
 9. Wanneer je klaar bent met het kloppen, giet je het eimengsel bij de groente en de aardappelen.
 10. Laat de frittata rustig gaar en bruin worden met de deksel op de pan, op middelhoog vuur.
 11. Kijk na 20 minuten of de frittata overal gaar is, het ei moet dan gestold zijn. Indien nodig: draai de frittata om door hem op een bord te laten glijden en daarna weer terug in de pan.
 12. Tip: heb je een pan die in de oven kan? Dan kun je de frittata ook laten garen in de oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten. De frittata wordt in dat geval mooier bruin aan de bovenkant.
 13. Strooi tenslotte het laatste beetje Parmezaanse kaas over de frittata en eventueel nog wat verse kruiden voor de mooie groene kleur en voilà, aan tafel.

Op zo-ofzo.nl vind je inspiratie hoe je minder eten weg hoeft te gooien. Eten weggooien is niet alleen zonde, omdat het energie, water en geld heeft gekost om het eten te produceren. Het scheelt je bovendien ook geld, wanneer je het eten verwerkt in overheerlijke gerechten, zoals deze friettata.

Heb je dit gerecht geprobeerd? Laat me dan weten wat je ervan vond via een reactie onder dit bericht of via info@zo-ofzo.nl. Ik sta altijd open voor suggesties en feedback.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.