Speculoos/Witte chocolade blondies

omslag foto

Speculoos & Witte chocolade Blondies

In de herfst heb ik rood/bruinachtige haren, maar nu de lente en zomer eraan komen verkleuren mijn haren al snel naar een wat blonder kapsel. Mijn baksels veranderen, heel grappig eigenlijk, ook mee. Van brownies in de winter, naar blondies in de zomer. Blondies zijn de zusjes van brownies als het ware. Brownies bevatten cacao, daar waar blondies witte chocolade (en vaak ook licht bruine suiker) bevatten. Ze zijn minder bekend, maar even leuk om te bakken en lekker om op te peuzelen.
Ik moet wel melden dat dit keer mijn inspiratie niet geheel mijn eigen inspiratie was! Het was het idee van mijn huisgenootje om blondies te gaan bakken! 🙂 Zij haalde haar inspiratie van (ja duhuuh!) Pinterest. (waar anders?!) We hebben het recept iets naar onze zin aangepast, jij kunt hem zelf natuurlijk ook aanpassen! Hou je niet van speculoospasta? Probeer het dan eens met jam of pindakaas. Wie weet wat eruit komt, ik ben benieuwd! Dit is een recept voor 16 blondies. (ligt er natuurlijk wel aan hoe groot je ze snijdt whuahaha). Veel bakplezier!

Dit heb je nodig:
IMG_6945
– 125 gram bloem
– 0,5 theelepel bakpoeder
75 gram ongezoute boter + klein beetje om in te vetten
– 200 gram licht bruine suiker
– 2 eieren
– 1 zakje vanille suiker
– 225 gram witte chocolade
– 75 gram speculoospasta

Rechthoekige of vierkante ovenschaal
Bakpapier
Mixer
Oven
2 schalen
Eventueel: Een magnetron

Zo ga je aan de slag:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: Smeer je ovenschaal in met boter en bekleed hem daarna met bakpapier.
Tip: In plaats van de ovenschaal te bekleden met bakpapier kun je ook olie gebruiken om hem mee in te vetten.
Stap 3: Roer met een lepel de bloem en het bakpoeder door elkaar.
Stap 4: Laat de boter een klein beetje smelten in de magnetron.
Tip: Geen magnetron? Haal de boter een halve dag van tevoren uit de koelkast.

IMG_6947
Stap 5: Mix in een andere schaal de gesmolten boter en de licht bruine suiker door elkaar.

IMG_6949
Stap 6: Splits 1 ei, houdt het eigeel apart, dit heb je nog nodig.
Stap 7: Voeg het ei en het eigeel toe aan de boter en de suiker. Mix zachtjes totdat het ei en het eigeel in het geheel zijn opgenomen.

IMG_6952
Stap 8: Voeg de vanillesuiker, de speculoospasta en het bloem/bakpoeder mengsel aan het ei/boter/suiker mengsel toe.
Tip: wil je je blondies extra luchtig? Zeef dan het bloem/bakpoeder mengsel!

IMG_6953
Stap 9: Roer het geheel nog even kort goed door. Let op! Mixen is hier beter op een hoge stand voor een korte tijd, anders (als je te lang mixt) krijg je kruimelige harde blondies. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! 😉

IMG_6948
Stap 10: Breek of hak de witte chocolade in stukjes. Verdeel ze over het deeg en roer het deeg nog één keer goed door, zodat de chocolade stukjes goed over het deeg zijn verdeeld.
Tip: Het deeg is best dik, lukt het doorroeren niet? Je kunt de witte chocolade stukjes er ook gewoon met je hand induwen, één voor één!

IMG_6955
Stap 11: Verdeel het deeg over de ovenschaal en bak het op 180 graden voor 30 minuten. Controleer na 30 minuten of de blondies gaar zijn. Komt de satéprikker er schoon uit? Dan zijn ze ready to eat. Nog niet? Laat ze dan nog eventjes 10 minuutjes doorbakken. Iedere oven is natuurlijk anders, houd daarom je oven goed in de gaten!
Stap 12: Je blondies zijn klaar! Het beste kun je ze even af laten koelen voordat je ze snijdt. Kun je nu echt niet wachten? Dan zijn ze warm of lauw ook hartstikke lekker!

IMG_6957 IMG_6959

Kun je de blondies niet allemaal in één dag op? (wat ik me eigenlijk niet kan voorstellen, maargoed.) Je kunt ze 1 week bewaren op kamertemperatuur. Na die tijd worden ze minder lekker. Ik wens jullie veel plezier met dit bakfestijn.

Liefs, Bo

PS. Zoek je een recept dat ietsje gezonder is, maar wel witte chocolade bevat? Dan kun je misschien de witte chocolade cruesli pindarotsjes proberen! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.