Deze heerlijke pompoentaart kan gemaakt worden met twee verschillende bodems: een basisbodem en een heerlijke bodem met pecannoten! De combinatie met noten en pompoen is heerlijk. De taart is erg machtig en dus kunnen er veel mensen van genieten. Pompoentaart met pecannotenbodem, ik zeg doen!
Wat leuk is het toch als mensen de recepten van je blog maken! Ik kreeg laatst een berichtje van Rian, die had de pompoentaart van mijn blog gemaakt en er zelf een heerlijke draai aangegeven. Ik weet nog dat ik dit recept op mijn blog postte (25 november 2014), het was mijn eerste pompoentaart en vooral gebaseerd op het recept van Chicks love food. Extra leuk is het dus, dat ik nu een variatie op de bodem kan delen. Het recept voor de bodem kreeg ik dus van Rian, de bodemvariatie is gebaseerd op dit recept. Zo zie je maar weer dat wanneer je recepten combineert je een heerlijk resultaat krijgt. Dank Rian, voor de lekkere variatie op de bodem!
Pompoentaart à la Rian
Voor dit recept gaan ten eerste credits naar Rian, ChicksloveFood en MFDay van Allrecipes.
Dit heb je nodig:
Voor de basisbodem
– 250 gram bloem
– 125 gram boter
– 2 eidooiers
– 125 gram suiker
– snufje zout
– Eventueel een beetje water
Extra voor de bodemvariatie met pecannoten
– 30 gr gemalen pecannoten (eventueel nog wat gemalen noten.)
– 75 gr bruine suiker
– 30 gr zachte boter
Voor de vulling
– 500 gram oranje pompoen
– 3 eieren
– 150 gram basterdsuiker
– 1 blik gecondenseerde melk
– 3 theelepels speculaaskruiden
Andere benodigdheden:
– Oven
– Taartvorm
Zo ga je aan de slag:
Stap 1: Doe de bloem, suiker en zout in een kom en meng het door elkaar.
Stap 2: Voeg de boter, de eieren toe en kneed dit vervolgens door het bloemmengsel, totdat er een bal ontstaat.
Tip: Wordt het geen bal doordat het deeg te droog is, voeg dan nog een beetje water toe totdat het een smeuïg geheel wordt. Beter te smeuïg dan dat de bal uit elkaar valt.
Stap 3: Maak de bal plat en laat dit in de koelkast rusten totdat je het gaat gebruiken.
Stap 4: Beboter de taartvorm met wat boter zodat je de taart er makkelijk uit kunt halen, nadat hij gebakken is.
Stap 5: Druk het deeg stevig in de beboterde taartvorm.
Tip: Zorg dat het deeg overal even dik is en dat er geen gaten ontstaan. Verder moet de rand zo ver mogelijk naar boven staan, deze kan met het bakken zelfs iets naar beneden trekken.
Voor de extra lekkere taartbodem met pecannoten
Stap 5.1 Verwarm de oven voor op 230 C.
Stap 5.2 Meng 30 gram pecannoten met de 75 gram bruine suiker en de 30 gram zachte boter.
Stap 5.3 Verdeel dit notenmengsel over de bereide ongebakken taartbodem en druk goed aan.
Stap 5.4 Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal daarna de bodem uit de oven en zet de temperatuur lager naar 180 graden.
Tip: De rand zakt af en toe wat naar beneden bij het voorbakken in de eerste 10 minuten. Om dit op te lossen kan na 10 minuten de bodem wat aangevuld worden met nog wat deeg. Waarschijnlijk heb je nog wat deeg over, wat je daar perfect voor kunt gebruiken.
Voor de vulling:
Stap 6: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 7: Kook de pompoen gaar.
Stap 8: Prak de pompoen fijn en laat dit afkoelen.
Stap 9: Als het pompoenmengsel is afgekoeld, voeg je de eieren en de suiker toe en meng je dit tot een glad mengsel. Giet vervolgens de gecondenseerde melk erbij, voeg zout en de specerijen erbij en meng dit tot een vloeibaar en glad mengsel.
Stap 10: Giet het pompoenmengsel over het deeg.
Stap 11: Bak de taart ongeveer 60 tot 75 minuten in het midden van de oven gaar, totdat de pompoenvulling goed gestold is.
Tip: controleer af en toe of de pompoenvulling goed gestold is door de taartvorm zachtjes te bewegen.
Mhh, zeker het werk waard! Ik heb nog nooit een taart op met z’n bijzondere smaak.
Sowieso, heb ik een paar weken geleden pas voor het eerst pompoen geproefd in mams zelfgemaakte pompoensoep! Zie hier het recept. Nu ik toch helemaal into pompoen ben heb ik een vraagje. Wat is jouw best gelukte pompoen gerecht?
Liefs, Bo