Mijn avontuur in Denemarken en Zweden zit er weer op. Ik ging met Pasen richting Kopenhagen en Malmö om wat oude schoolvrienden op te zoeken. Dit keer ging ik alleen, mijn eerste reis alleen. Dat was in het begin wel even wennen. Alleen in een lunchroom een broodje eten, alleen door de stad wandelen. Ik vond het spannend, zou ik me wel vermaken? Achteraf gezien was het best wel lekker een keer met niemand rekening te hoeven houden, even echt tot rust komen.
Natuurlijk was ik niet helemaal alleen, want ik ging op bezoek bij een aantal studievrienden. Zo had ik iedere dag toch weer dingen te doen met oude bekenden. Brunchen, bijkletsen, bordspellen spelen, een biertje drinken. Iedere dag was anders, maar wat wel iedere dag terug kwam was: fika. Een heerlijke Zweedse gewoonte: Koffie met wat lekkers, als extra ingelaste pauze om tot rust te komen. Een prachtgewoonte!
Mijn favoriete fika lekkernij is niet Zweeds, maar Deens. De Deense Snegls (vrijvertaald slak, vanwege de vorm). Oftewel: zoete broodjes die in Denemarken op elke hoek van de straat te verkrijgen zijn. Na veel van deze broodjes geproefd te hebben en een aantal gesprekken gevoerd te hebben met Denen, bakkers en andere liefhebbers, stelde ik het volgende recept samen. Een recept voor 25 broodjes, om lekker samen te delen.
Misschien een beetje gek om met Koningsdag te delen, omdat ze geen Nederlandse roots hebben, maar wellicht wel onderscheidend tussen alle oranje cupcakes en tompoezen. Smakelijk!
Mini zoete Deense broodjes met rozijnen
Voor 25 mini Deense broodjes
Dit heb je nodig:
Danerolles extra large 340 gram (voor circa 6 grote croissants)
75 gram boter
75 gram suiker
2 tl kaneel
50 gram marsepein
2 handjes rozijnen
Bloem om te bestrooien
Oven, ovenplaat en ovenpapier.
Zo maak je de mini zoete Deense broodjes met rozijnen
Stap 1: Verwarm de oven voor op 150 graden.
Stap 2: Snij de boter en de marsepein in stukjes.
Step 3: Mix / blend deze tot een smeuïg geheel. Gebruik hiervoor een staafmixer of blender/keukenmachine.
Stap 4: Voeg de suiker en kaneel toe en mix totdat deze twee ingrediënten ook goed zijn opgenomen. Het geheel is nu een smeuïge pasta.
Stap 5: Bestuif je werkblad of aanrecht met wat bloem. Rol vervolgens het deeg van Danerolles uit.
Stap 6: Smeer het mengsel van kaneel, suiker, boter en marsepein gelijkmatig uit over het deeg van Danerolles.
Stap 7: Rol de Danerolles voorzichtig op via de breedste kant (zie foto). Doe dit voor 1/3.
Stap 8: Verdeel 1/2 van de rozijntjes over het deeg (zie foto).
Stap 9: Rol het deeg verder op tot 3/4. Verdeel vervolgens de tweede helft van de rozijnen over het deeg.
Stap 10: Rol het deeg vervoglens helemaal op.
Stap 11: Snij 25 gelijke rolletjes uit het deeg.
Stap 12: Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg deze rolletjes op een bakplaat.
Stap 13: Bak de mini zoete Deense broodjes met rozijnen circa 8 mninuten op 150 graden.
Stap 14: Zet na circa 8 minuten de oven op 200 graden bak de zoete Deense broodjes in 5 minuten mooi bruin.
Ha Bo
Wij hebben al mogen proeven van deze overheerlijk Deense Snegls. Zelf gemaakte, echt lekker!!
Knap dat je dit reisje in je eentje hebt ondernomen!!!
xx Pap Mam