Amerigo een wortel, wij een wortelcake.
Hebben jullie al Sinterklaas gevierd? Ik wel! Gister onder het genot van een zelfgemaakte wortelcake. Want ik dacht bij mezelf: wat voor gezonds past er bij Sinterklaas? Toen kwam ik al snel uit bij wortels en mandarijnen. Dus vandaar de carrotcake. Ik heb hem zo gezond mogelijk gehouden, geen boter maar olie en géén topping van poedersuiker. Deze cake kan handig zonder topping, want hij is van zichzelf al smaakvol genoeg. Even genoeg van de pepernoten? Probeer dan deze carrotcake eens!
Dit heb je nodig: (voor 1 cake, oftewel ongeveer 12 plakken.)
– Ongeveer 20 minuten + 45 minuten oventijd.
– 175ml zonnebloemolie.
– 175ml bruine suiker
– 3 grote eieren
– 150 gram wortels of winterpenen
– 100 gram rozijnen
– 1 grote sinaasappel
– 175 gram zelfrijzend bakmeel
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel kaneel
– Oven
– Kom
– Mixer
– Cakevorm (van ca 20 cm.)
– Bakpapier
Zo maak je het:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de cakevorm met wat bakpapier.
Tip: Vet eerst de cakevorm in met een klein beetje boter of olie, zo blijft het bakpapier beter zitten.
Stap 2: Doe de bruine suiker samen met de olie en de eieren in een kom. Mix even kort met de mixer totdat de eieren goed zijn opgenomen.
Stap 3: Was de sinaasappel goed en rasp de schil. Was en schil de wortel/winterpenen, rasp ze daarna fijn met een rasp met grote gaten. Gooi de sinaasappelrasp, de wortelrasp en de gewelde rozijnen* bij het eiersuikermengsel en roer even goed door.
* Tip: Leg de rozijnen ongeveer 10 minuutjes in warm water, zo worden ze lekker zacht in de cake. (daarna wel goed droogdeppen, anders wordt de cake te nat.)
Stap 4: Meng het zelfrijzend bakmeel, de kaneel en het bakmeel in een andere kom. Zeef het over het wortelmengsel heen. Mix daarna alles nog even kort goed door.
Stap 5: Giet het cakebeslag in de cakevorm en bak in het midden van de oven op 180 graden in ongeveer 45 minuten gaar.
Mhhh, ik heb net stiekem nog een stukje op bij de thee. Lekkor!
Het was trouwens een Engels recept.. beetje lastig al die woorden.
Een mooie kans om mijn Engelse kookwoordenboek weer even up te daten.
Als je woorden mist, hoor ik het graag.
Geniet van jullie weekend!
Liefs, Bo