Deze chocolate moelleux of chocolate lava cakejes zijn het ideale toetje. Maximaal 10 minuten bereidingstijd na het hoofdgerecht, waardoor je zelf de tafel niet lang hoeft te verlaten. Het smaakte hohoho zo goed met kersen en kersenlikeur.
Zoals je ziet heb ik nog steeds geen afscheid genomen van kerst, we gaan gewoon door tot nieuwjaar haha! Na een derde kerstdag (gourmetten met een heerlijk dessert) nam ik eergisteren deel aan een 7-gangenmenu, inclusief kersttruien en gisteren kwam de pizzarette uit de kast. Bij dat 7-gangendiner maakte iedereen een gang. Warm & koud voorgerecht, soep met stokbrood en smeersels, hoofdgerecht, tussengerecht, en een warm & koud nagerecht.
Mijn rol hierin was, tatatataa: het warme nagerecht! Wat ik maakte waren kleine chocolade lava cakejes, oftewel chocolade moelleux. Je weet wel die goddelijke chocolade cakejes waar de binnenkant nog warm, zacht en vloeibaar van is (“de lava”). Deze stonden altijd al op mijn “must-bake” lijstje en gisteren was het dan eindelijk zo ver. Met succes, want ik ben verliefd op ze! Ik deel graag mijn recept met jullie, zodat jullie ook verliefd kunnen worden.
Mini warme lava cakejes met warme kersen
Circa 24 mini lava cakjes
Voorbereiding circa 20 minuten
Bereiding circa 10 minuten
Dit heb je nodig
Voor de cakejes
250 gram roomboter
+ boter om in te vetten
250 gram pure chocolade
2,5 eetlepel kersenlikeur
5 eieren
5 eidooiers
190 gram suiker
2 mespuntjes zout
150 gram bloem
Voor de opmaak
1 pot warme kersen
slagroom
cacao of poedersuiker
Verder
oven
garde
fornuis
steel of kookpan
koelkast
een muffinvorm met kleine muffingaten*
Eventueel ovenplaat, om het muffin blik makkelijk om te draaien.
Eventueel topwatch, heel makkelijk om de baktijd mee te timen.
Eventueel spuitzak met een ongekartelde spuitmond, handig om het beslag mee te spuiten.
*Natuurlijk kan dit recept ook met een grote muffinvorm of speciale bakringen,
gebruik dan de baktijd van het originele recept van Rugter.
Bereidingswijze
Voorbereiding
Stap 1: Smelt de boter in een steelpan op laag vuur.
Stap 2: Splits ondetussen 5 eieren.
Klop daarna in een kom: de eieren, eidooiers, suiker en het zout licht op met een garde.
Stap 3: Spatel de bloem door dit mengsel.
Stap 4: Haal de pan met het boter van het vuur en voeg de chocolade toe.
Stap 5: Roer tot de chocolade is gesmolten en voeg vervolgens de kersenlikeur toe.
Stap 6: Meng het chocolademengsel met het eiermengsel.
Stap 7: Doe het beslag in een spuitzak en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten
Tip: Heb je geen spuitzak dan kun je het beslag ook gewoon in de pan of kom laten opstijven
Bereiding:
Stap 8: Verwarm de oven voor op 210 °C.
Stap 9: Vet de kleine cupcakevormpjes in met boter, doe dit met de hand dit vind ik persoonlijk het makkelijkst. Neem de randen goed mee. Je wilt niet dat je lekkere cakejes blijven plakken! Zou zonde zijn, toch? Goed invetten dus!
Stap 10: Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag.
Stap 11: Bak de lava cakejes in 6 à 7 minuten, tot de bovenkant net gestold is. Even blijven checken dus!
Stap 12: Haal de cakejes uit de oven en laat ze nog een minuutje staan.
Stap 13: Nu komt het spannendste gedeelte het omkeren van de cakejes. Wat bij mij heel goed werkt is het gebruiken van een ovenplaat met bakpapier. Je legt de ovenplaat zachtjes bovenop het cupcakeblik en draai het geheel met twee handen om. Daarna snel met een spatel alle cakejes op de bordjes leggen en genieten.
Tip: Maak altijd een paar cakejes extra, voor als er een paar uit elkaar vallen.
Serveertip: serveer de cakejes warm met bijvoorbeeld warme kersen, een bolletje ijs en een toef slagroom.
Mijn inspiratie kwam van Rutger van heel Holland bakt. Hij maakte heerlijke chocolade moelleux met sinaasappelikeur. Ik heb het recept wat veranderd, want ik vond de cakejes te groot voor deze gelegenheid. Het roer werd dus omgegooid en ik ging aan het experimenteren met de baktijden. Het principe blijft natuurlijk hetzelfde, alleen de ingrediënten en de bereiding veranderden een klein beetje. Ben je visueel ingesteld en wil je toch eventjes alles in bewegend beeld volgen?
Dan is dit filmpje een aanrader:
Het originele recept van Rutger, wat ik als voorbeeld gebruikte, vind je hier.
Dit ziet er heel verslavingsgevoelig uit, haha. Super handig, de uitgebreide aanwijzingen!
Dag Mariska,
Haha dankjewel! Ik kan je zeggen: Ik heb ze sinds ik ze eergisteren voor het eerst heb gemaakt, nog twee keer gemaakt.
(ik had ook wat beslag over, iedereen wilde proeven.)
Dus inderdaad: als je er aan begint, dan wil je ze nog een keer bakken!
Geen dank 🙂 Veel bakplezier, ik ben benieuwd naar de resultaten!