Kruidige cupcakes met speculaassmaak

Deze cupcakes zijn een combinatie van kruidkoek/peperkoek en speculaasjes. De textuur is harder dan peperkoek, maar ze smaken ook niet echt naar speculaasjes. Ik vind het een enorm goede uitvinding voor bij mijn ontbijt. Het is zoeter dan brood, maar heeft ongeveer dezelfde textuur. Met een beetje boter erop, is mijn ochtend helemaal compleet.

Ook is het een fijn meeneemtussendoortje voor rond 10-11 uur, als ik altijd alweer honger krijg. Ik had ze individueel (ieder in een apart diepvrieszakje) ingevroren en dat ging prima. Je hoeft ze alleen, in alle ochtendglorie, even uit de vriezer te trekken. Ze ontdooien in je tas als je onderweg bent naar werk/school/schoonmoeder/oma/winkel etc. Wel even een zakje eromheen doen natuurlijk, ander zit je dalijk met een natte tas.. Niet ideaal.. Wél een ideaal meeneemtussendoortje dus, voor de haastige hendrikken onder ons (waar ik er zeker ook één van ben). Dat is trouwens vast geen correct Nederlands spreekwoord. Maakt niet uit, je weet wat ik bedoel toch? De mensen die graag nog een keer omdraaien, wat ten koste gaat van het meenemen van een zelfgemaakte lunch of tussendoortje. (duur grapje op den duur, minder gezond, minder lekker). Ik prefereer dit soort oplossingen en hou mijn geld graag in de zak om uit te gaan eten, zo vaak als kan. Haha, kortom: bak ze! Je huis gaat er heerlijk van ruiken. Mhhzz..

Kruidige cupcakes met speculaassmaak

Kruidige cupcakes met speculaassmaak - Chez Bo

 5 cupcakes
Ontbijt of tussendoortje
15 minuten bereidingstijd, circa 40 uur oventijd

Ingrediënten

125 gram bruine basterdsuiker
50 ml water
1 ei
1 eetlepel speculaaskruiden
1 eetlepel honing
125 gram zelfrijzend bakmeel

Cupcake vorm
5 cupcakevormpjes
Vork of mixer
Zeef
Ijsschep of eetlepel
Aluminiumfolie
Satéprikker

DSCN2005DSCN2007

Zo ga je aan de slag:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: Meng de basterdsuiker met het water, het ei, de speculaaskruiden en de honing.
Stap 3: Roer het geheel goed door elkaar met een vork of mixer.
Stap 4: Zeef het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje door het beslag heen.
Stap 5: Zet de cupcakevormpjes in de bakvorm/cupcakevorm en vul ze met een bolletje beslag. Circa 2/3 van het cupcakevormpje zit nu vol.

Tip: Gebruik een ijsschep het beslag evenredig over de cupcakevormpjes te verdelen.

Stap 6: Bak de cupcakes 30 minuten in de oven op 180 graden.
Stap 7: Switch daarna je oven naar 130 graden en bak de cupcakjes nog 10 minuutjes.
Stap 8: Wanneer ze klaar, gaar, zijn. (even controleren met een satéprikker) haal ze dan uit de oven en wikkel ze in aluminiumfolie om het hard worden van de cupcakes te voorkomen.

Tip: Worden de cupcakes te bruin aan de bovenkant maar zijn ze nog niet gaar?
Leg dan even een aluminiumfolietje over de cupcakes heen.

Inspiratie kwam van Smulweb! Dankjewel RuthBrock!
Heb je nog tips? Zijn ze bij jou, goed of niet goed gelukt?
Ik hoor het graag! Ik ben altijd in de weer om mijn blog en recepten te verbeteren 🙂

Liefs, Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.