High Tea: Lovely Scones Recept

Scones omslag

Scones: warme Engelse broodjes met krenten en jam

Mhh mijn eerste zelfgemaakte scones, lekkere broodjes, oorspronkelijk uit Engeland en de befaamde tweede “tussengang” in de afternoon tea. Wat mij betreft de lekkerste gang, zeker met een laagje jam en een laagje clotted cream tussen ieder broodje. Ik heb voor mijn High Tea een variant gemaakt met krenten! Zelf scones maken voor jouw High Tea? Of om je lunch net iets lekkerder te maken? Kijk dan mee naar het recept voor ongeveer 16 mini scones.

Inspiratie: Samen High Tea maken: Scones met Rozijnen. (aangepast recept)

IMG_4732

Dit heb je nodig:
– 100 gram krenten
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 2,5 theelepel bakpoeder
– 0,5 theelepel zout
– 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
– 2 eetlepels suiker
– 50 gram boter
– 75 ml melk
– 1 ei

– Oven, bakplaat, bakpapier
– Garde
– Deegroller

Zo maak je het:
Stap 1: Kook de krenten ongeveer 15 minuten in een pan met water, de krenten moeten volledig onder het water staan.
Stap 2: Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Tip: Het is me al zo vaak overkomen, dat ik de bakplaat nog in de oven heb staan terwijl ik de oven aan het voorverwarmen ben! De gouden tip dus, om je handen niet te verbranden, zet de bakplaat buiten de oven, voordat je hem gaat voorverwarmen!

Stap 3: Meng het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder en het zout.

IMG_4735
Stap 4: Snijd de boter in kleine stukjes en voeg dit bij het bakmeelmengsel,  kneed al een beetje door elkaar.
Stap 5: Klop het ei los met een garde in een kom en voeg de melk toe, zorg dat alles goed door elkaar gemengd is. Voeg het daarna ongeveer 3/4 bij het bakmeelbotermengsel. Bewaar een 1/4 om de scones op een later moment nog mee te bestrijken.
Stap 6: Giet de krenten af, nadat ze 15 minuten gekookt hebben, en voeg ze bij het bakmeelbotereimelkmengsel. (haha wat een naam zeg, hopelijk snap je wat ik bedoel;) )
Stap 7: Kneed alles goed doorelkaar tot een mooie deegbal.

Tip: Blijft het deeg teveel plakken? Voeg dan nog wat bakmeel toe. Bestrijk voordat je de bal uit gaat rollen ook de deegroller en het aanrecht met wat bloem of bakmeel, dan gaat het uitrollen veel makkelijk én zonder geplak.

IMG_4738 IMG_4742IMG_4736 IMG_4741

Stap 8: Rol de bal uit tot een deegplaat (zie foto), steek hier met een rond vormpje rondjes uit. Maak de rondjes zo groot als je de scones wilt hebben.

Tip: Geen rond vormpje, gebruik een kopje op z’n kop!

Stap 9: Rol van de rondjes deeg mooie balletjes en leg ze op de bakplaat. Bestrijk deze balletjes met het overgebleven ei/melk mengsel. (Het mooiste is natuurlijk als je dit met een kwastje doet, maar je kunt het er ook een beetje overheen gieten of met je (gewassen) handen eroverheen wrijven.)

IMG_4745 IMG_4744

Stap 10: Bak de scones midden in de oven op 250 graden in ongeveer 10 minuten licht bruin.

IMG_4779 IMG_4749

Garneer tip: Strooi wat poedersuiker over de scones
Besmeer tip: Besmeer de scones met jam en/of engelse clotted cream.
Consumeer tip: Eet de scones het liefst warm of half warm, dan zijn ze het lekkerst!

mhh jam jam jam, scones! Onmisbaar bij een high tea of afternoon tea!
Goed gelukt?

Foto foto foto foto!!

Liefs, Bo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.