Wievinekes Brigadeiros

 omslagfoto

Valentijnsdag: Liefde gaat door de maag, maak daarom Wievinekes brigadeiros!

Over twee weken is het alweer zover: Valentijnsdag! Wat moet je je geliefde dit jaar toch weer geven? Juist ja, iets lekkers. Want liefde gaat immers door de maag! Ik ben op zoek gegaan naar leuke cadeautjes die je gemakkelijk zelf kunt maken/bakken/koken/brouwen. Zo werd mijn huisgenootje Wievineke dit maal ook weer ingeschakeld! Zij had een mooi recept voor brigadeiros, zelf bedacht samen met haar vriendin Luca.

Ik had er nog nooit van mijn leven van gehoord, van brigadeiros? Wievineke vertelde me dan ook wat het was: “een Braziliaanse lekkernij gemaakt van gecondenseerde melk, cacao en boter. een soort bonbon maar dan veeeeeeel lekkerder.” Wat Wievineke misschien ook niet wist (lang leven wikipedia) is hoe de brigadeiros aan zijn naam zijn gekomen. (Ik kan jullie deze anekdote niet onthouden)

“De brigadeiros zijn hoogstwaarschijnlijk vernoemd naar Eduardo Gomes, omdat hij een van zijn testikels verloor in een gewapend conflict in de stad. Brigadeiro heeft namelijk als een van de weinige lekkernijen geen eieren in het recept, en in het Portugees is ei een plat woord voor testikel.”(wikipedia, 2014)

Waar ze nu echt vandaan komen doet er natuurlijk niet toe, het punt is dat het idee voor deze nieuwe rubriek was geboren! Friends of Food. We zijn vrienden én we houden allebei van eten.. In deze rubriek presenteer ik jullie recepten van iemand anders, die ik samen met hem/haar heb gemaakt. Vandaag dus de eerste. En wat voor één! Wievinekes Brigadeiros. Ideaal om je vriend of vriendin mee te verrassen met Valentijnsdag! Aan de slag dus.
IMG_5858
Dit heb je nodig: (voor ongeveer 30 stuks)
1 blik gecondenseerde melk
80-100g pure chocolade
10-20g boter
2 eetlepels cacao
Hagelslag
Zo maak je het:IMG_5862
Stap 1: Doe de gecondenseerde melk in een pannetje op het fornuis, laat de boter er in smelten. Blijven roeren!! Anders brandt de melk aan..
Tip: Spoel het pannetje eerst uit met water, dan is de kans kleiner dat de melk aanbrandt. 

IMG_5873 IMG_5875
Stap 2: Zodra de boter goed gesmolten is roer je de gehakte chocolade of chocolade druppels door de gecondenseerde melk.

IMG_5879 IMG_5880
Stap 3:  Blijf goed roeren, voeg de cacao toe. Blijf het mengsel verwarmen tot het dikker wordt. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Het mengsel is goed als je er een streep door trekt met een lepel en je de streep blijft zien.
IMG_5884
Stap 4: Giet het mengsel in een ovenschaal en laat het 3 uur in de koelkast afkoelen. Het mengsel is goed als het redelijk gestold is. Dit is alleen het geval als je het lang genoeg hebt verwarmd bij stap 3!!IMG_5902 IMG_5903
Stap 5: Als het goed genoeg gestold is kan je er met twee lepels kleine bolletjes van maken. Dit is de basis van je brigadeiros. Rol vervolgens de kleine balletjes om in een schaaltje met hagelslag totdat ze bedekt zijn.

IMG_5889 IMG_5905
Stap 6: Doe ze in schattige kleine cupcakevormpjes.IMG_5909 IMG_5906
Stap 7,8,9, 10 en verder.. GENIETEN, genieten en nog eens genieten..

Mhhh. De bonbons kunnen het beste in de koelkast bewaard worden, dan heb je er langer plezier van!  Je kan zelf een beetje spelen met de hoeveel van de ingrediënten die je wilt gebruiken 🙂 oefening baart kunst! Vervang bijvoorbeeld de pure chocolade door witte chocolade en de hagelslag door kokos! Veel chocoladeplezier!

Liefs, Bo

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.