Valentijnsdag: Liefde gaat door de maag, maak daarom Wievinekes brigadeiros!
Ik had er nog nooit van mijn leven van gehoord, van brigadeiros? Wievineke vertelde me dan ook wat het was: “een Braziliaanse lekkernij gemaakt van gecondenseerde melk, cacao en boter. een soort bonbon maar dan veeeeeeel lekkerder.” Wat Wievineke misschien ook niet wist (lang leven wikipedia) is hoe de brigadeiros aan zijn naam zijn gekomen. (Ik kan jullie deze anekdote niet onthouden)
“De brigadeiros zijn hoogstwaarschijnlijk vernoemd naar Eduardo Gomes, omdat hij een van zijn testikels verloor in een gewapend conflict in de stad. Brigadeiro heeft namelijk als een van de weinige lekkernijen geen eieren in het recept, en in het Portugees is ei een plat woord voor testikel.”(wikipedia, 2014)
2 eetlepels cacao
Hagelslag
Stap 1: Doe de gecondenseerde melk in een pannetje op het fornuis, laat de boter er in smelten. Blijven roeren!! Anders brandt de melk aan..
Tip: Spoel het pannetje eerst uit met water, dan is de kans kleiner dat de melk aanbrandt.
Stap 2: Zodra de boter goed gesmolten is roer je de gehakte chocolade of chocolade druppels door de gecondenseerde melk.
Stap 3: Blijf goed roeren, voeg de cacao toe. Blijf het mengsel verwarmen tot het dikker wordt. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Het mengsel is goed als je er een streep door trekt met een lepel en je de streep blijft zien.
Stap 4: Giet het mengsel in een ovenschaal en laat het 3 uur in de koelkast afkoelen. Het mengsel is goed als het redelijk gestold is. Dit is alleen het geval als je het lang genoeg hebt verwarmd bij stap 3!!
Stap 5: Als het goed genoeg gestold is kan je er met twee lepels kleine bolletjes van maken. Dit is de basis van je brigadeiros. Rol vervolgens de kleine balletjes om in een schaaltje met hagelslag totdat ze bedekt zijn.
Stap 6: Doe ze in schattige kleine cupcakevormpjes.
Stap 7,8,9, 10 en verder.. GENIETEN, genieten en nog eens genieten..
Mhhh. De bonbons kunnen het beste in de koelkast bewaard worden, dan heb je er langer plezier van! Je kan zelf een beetje spelen met de hoeveel van de ingrediënten die je wilt gebruiken 🙂 oefening baart kunst! Vervang bijvoorbeeld de pure chocolade door witte chocolade en de hagelslag door kokos! Veel chocoladeplezier!
Liefs, Bo