Zelf champignonroomsaus maken

Zelf champignonroomsaus maken is helemaal niet zo moeilijk. Ik heb het van mijn moeder geleerd en had het na en paar keer proberen al onder de knie. Even opletten met aanbranden, gewoon goed blijven roeren! Heerlijk voor bij vlees, kip, schnitzel, rijst of bloemkool.

Het was wel weer eens tijd voor een receptje à la mama. Het is alweer best lang geleden dat er een receptje van ons moeke langskwam. Kunnen jullie je deze nog herinneren? En deze niet te vergeten! Altijd leuk om woensdagavond even terug naar huis te gaan en daar te genieten van de kookkunsten van zowel ons pap als ons mam.

Vanaf nu heb ik weer wat meer tijd om mijn kookkunsten te verbeteren en deze te delen op mijn blog. Jippie, dat betekent meer recepten, meer leuke restaurantreviews, meer verhaaltjes, meer win-acties en vooral: meer Chez Bo, meer genieten van lekker eten en drinken. Laten we nu dus beginnen met deze lekkere champignonroomsaus, 100% zelfgemaakt, 100% lekker.

Champignonsroomsaus - www.zo-ofzo.nl

 

Zelf champignonroomsaus maken

Vers sausje Voor circa 2 personen
Lekker voor over schnitzel

Ingrediënten

2 kleine uien
klein klontje boter om in te bakken
1 bakje verse champignons à circa 250 gram
2 eetlepels droge witte wijn
1 pakje slagroom à circa 250 ml
een half kopje koude melk
2 eetlepels maïzena of allesbinder
snufje zout en peper
beetje peterselie of bieslook. (voorkeur vers)

Benodigdheden

Koekenpan
Steelpan
Spatel
Mesje
Snijplank
Houten lepel om mee te roeren

Zo ga je aan de slag:

Stap 1: Pel de uien en snipper ze in kleine stukjes.
Stap 2: Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes.

Tip: Borstel de champingnons schoon met een (SCHOON!) nagelborsteltje.

Stap 3: Smelt een klontje boter in de koekenpan en bak de gesnipperde ui mooi glazig op middelhoog vuur. Dit duurt circa 5 minuten
Stap 4: Voeg hierna de plakjes champignons toe en bak deze een paar minuten mee
Stap 5: Voeg een beetje zout en peper toe en blijf goed roeren
Stap 6: Pak een steelpannetje en doe de gebakken ui en champignons in de steelpan

Tip: Spoel het steelpannetje eerst van binnen uit met koud water, vervolgens niet afdrogen. Dit voorkomt aanbranden!!  

Stap 7: Voeg het pakje slagroom toe blijf goed roeren.
Stap 8: Laat het geheel 3 minuten zachtjes koken.
Stap 9: Voeg twee eetlepels droge witte wijn.
Stap 10: Ten slotte gaan we de saus wat dikker maken. Pak een kopje met twee eetlepels melk, voeg 2 eetlepels bindmiddel of maïzena toe. Roer goed door totdat alle klontjes verdwenen zijn en er een glad papje is ontstaan. Voeg dit scheutje voor scheutje bij de saus toe en blijf de saus goed doorroeren. De saus dik beetje voor beetje in, let op dat je niet ineens teveel van het melkmaïzena papje toevoegt, dan wordt de saus misschien te dik.
Stap 11: Wanneer je de dikte van de saus prima vindt, voeg je nog wat bieslook of peterselie toe en roer je het nog één keer goed door.

Serveertip: Serveer de saus apart.

DSCN4783 DSCN4784

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.