Gevulde pompoen met rijst en gorgonzola

Deze gevulde pompoen met rijst en gorgonzola was een ware smaaksensatie voor mij. Mijn eerste keer gevulde pompoen én mijn eerste keer gorgonzola. Zeker voor herhaling vatbaar, het is hét lekkerste gerecht van mijn maand April geworden!

Het kan als hoofdgerecht voor 2 personen (dan zit je goed vol!). Het kan ook als bijgerecht. Het is erg lekker met brood of een salade. Als bijgerecht kun je er met 4 personen van eten.

Ik maakte het recept met een vriendin tijdens Koningsdag. Hoe toepasselijk, een oranje pompoen. Haha, dat was natuurlijke expres zo uitgekozen… We wilden namelijk per se “oranje koken”. Pompoen is dan wel niet echt een lente ingrediënt, maar het bleek een uitermate goede keus te zijn voor ons culinaire Koningsdinner. Mhhjam, wanneer eten we het weer?

Gevulde pompoen met rijst en gorgonzola - www.zo-ofzo.nl

Gevulde pompoen met rijst en gorgonzola

Vegetarisch
Hoofdgerecht
2 personen

Inspiratie van: Allerhande magazine 2009 nr. 11 – Hoera herfst!

Gevulde pompoen met rijst en gorgonzola - www.zo-ofzo.nl

Dit heb je nodig:

1 kleine pompoen circa 1 kilo
1 teentje knoflook
2 uien (mogen ook rode uien zijn)
klein bakje champignons van circa 250 gram
circa 150 gram zilvervliesrijst
50 gram rozijnen
150 gram gorgonzola kaas
1 blokje groente of paddenstoelen bouillon

Tip: Hou je niet van de sterke smaak van gorgonzola, dan kun je ook een ander soort kaas bijvoorbeeld een bakje roomkaas.

Olijfolie om in te bakken
Peper

Oven
Ovenschaal
Kookpan
Bakpan

Zo ga je aan de slag:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: Snij de champignons, de uien in stukjes. Pel het teentje knoflook en snij ook in stukjes.

Gevulde pompoen met rijst en gorgonzola - www.zo-ofzo.nl Gevulde pompoen met rijst en gorgonzola - www.zo-ofzo.nl
Stap 3: Doe wat olie in de bakpan. Bak de champignons de uien en de uien op middelhoog vuur bruin.
Stap 4: Zet ondertussen een pan met circa 1 liter water op en breng aan de kook. Voeg wanneer deze kookt het bouillonblokje toe en roer goed door.
Stap 5: Voeg wanneer het bouillonblokje is opgelost de rijst en de rozijnen toe. Kook volgens de instructies op de verpakking van de rijst. (circa 8-10 minuten). 
Stap 6:
 Snij ondertussen de bovenkant van de pompoen af (“het kapje van circa 10 cm”) en haal de pompoenpitten uit de pompoen door middel van een mesje en een lepel. Zorg ervoor dat de pompoen heel blijft.

Gevulde pompoen met rijst en gorgonzola - www.zo-ofzo.nl Gevulde pompoen met rijst en gorgonzola - www.zo-ofzo.nl Gevulde pompoen met rijst en gorgonzola - www.zo-ofzo.nl

Stap 7: Giet de rijst en de rozijnen af, bewaar een klein beetje bouillon, zodat het geheel smeuïg blijft. Meng deze met de uien, de champignons en de knoflook in de wok. Roer goed door.
Stap 8: Voeg de gorgonzola toe en roer goed door tot de kaas zich goed met de rijst heeft gemengd.
Stap 9: Zet de pompoen op een ovenplaat met bakpapier, het rooster of in een ovenschaal. Vul de pompoen voorzichtig met het rijstmengsel, het overgebleven vocht mag weggegooid worden. Zet het “kapje” weer op de pompoen.
Stap 10:  Bak de pompoen in circa 45 minuten gaar totdat deze heerlijk zacht is geworden.

Serveertip: Steek eerst voorzichtig met een vork een aantal gaatjes in de pompoen om het vocht dat eventueel nog in de pompoen zit er uit te laten lopen. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.