Nieuwjaarshapje: gevulde eieren

omslagfoto

Nieuwjaarshapje: gevulde eieren

Kerstmis ligt achter ons, het nieuwe jaar is nabij. Wat betekent dat er weer een avondje met lekkere hapjes aan zit te komen. Oliebollen, appelbeignets maar ook is er zeker plek voor andere lekkernijen zoals: gevulde eieren! Zelf ga ik op oudjaarsdag oliebollen bakken, dus dat recept komt helaas niet vóór nieuwjaar online.. maaaar dit recept voor gevulde eieren wel. Want deze eitjes heb ik met kerstavond gemaakt. Mhh ze verraste me, normaal vind ik gevulde eieren mwa, wel prima, maar deze vond ik écht lekker. Hieronder zien jullie het recept!

Dit heb je nodig voor 10 gevulde eieren:
– 5 eieren
– 0,5 theelepel mosterd
– ongeveer 1 eetlepel tomatenketchup
– ongeveer 1,5 eetlepel frietsaus
– snufje paprikapoeder
– snufje peper
– snufje zout
– snufje chilipoeder
– een half sjalotje
– een halve augurk
– bieslook ter garnering

Zo ga je aan de slag:
Stap 1: Kook de eieren goed hard (meer dan 10 minuten) laat ze daarna afkoelen (ECHT GOED!).
Tip: Laat de eieren schrikken onder koud water, dan koelen ze sneller af.
Stap 2: Als de eieren echt helemaal koud zijn kun je ze door midden snijden.

IMG_6077
Stap 3: Lepel het eigeel voorzichtig uit de eieren zonder ze kapot te maken. Bewaar de eigelen!

IMG_6079
Stap 4: Doe bij de eigelen de snuf zout, de peper, de paprikapoeder en de chilipoeder. 1x tikken op het potje is voor 10 gevulde eieren genoeg. Later kun je altijd nog wat meer kruiden toevoegen als je gaat proeven.

IMG_6083  IMG_6080
Stap 5: Prak de eigelen en de kruiden fijn, voeg hier de frietsaus en de ketchup aan toe. Roer tot een mooi papje, is het nog geen glad geheel? Voeg dan nog wat extra frietsaus toe. Roer goed door elkaar.
Tip: Je kunt beter eerst te weinig toevoegen dan teveel, je kunt altijd nog bijvoegen. Dit geldt eigenlijk voor alles, zowel voor de kruiden als voor de frietsaus en ketchup.

IMG_6081
Stap 6: Snipper de sjalot super fijn, het makkelijkst is hiervoor een uiensnijder te gebruiken. Heb je die niet? Snijd dan de sjalot in super kleine stukjes met een mesje.
Stap 7: Snijd de halve augurk fijn.
Stap 8: Voeg het sjalotje en de ui aan het eigeel mengsel toe. Roer alles goed door elkaar.

IMG_6085 IMG_6086
Stap 9: Pak een spuitzak met een grote, wijd open, spuitmond met kartels. Gebruik een groot genoege spuitmond, anders kan het mengsel er niet door heen. Doe het eigeelmengsel in de spuitzak en spuit een mooi hoopje vulling in ieder half eiwit. Doe dit door rustig druk te zetten op de spuitzak en een rondje te maken.
Stap 10: Maak af met een paar sprietjes bieslook.
Tip: De bieslook kun je ook vervangen door bijvoorbeeld peterselie of wat paprikapoeder.

IMG_6088

Ten slotte, wat ik zo leuk vind aan eieren is dat ze zo veelzijdig zijn. Je hebt ze in het klein en in het groot. Ze kunnen bij iedere maaltijd, denk aan een gekookt ei maar ook aan een omelet. Ze kunnen in een cake of in een quiche maar ook gebakken op je brood. Je kunt er zoveel mee!  Je kunt ze: koken, bakken, frituren, pocheren, scrumbelen, verven, vullen, zoeken en opeten. Net zoals aardappelen, onmisbaar in je voorraad.

Op het moment nu ik dit schrijf zit ik oprecht te overwegen om later een kip aan te schaffen. Ik heb trouwens al twee keer eerder een échte eierpost geschreven! Die van de eiersalade en het eieren splitsen, er zullen er nog veel volgen! Hoe je je ei ook bereidt, geniet ervan!

Liefs, Bo

2 thoughts on “Nieuwjaarshapje: gevulde eieren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.