Litouws knoflookbrood met kaassaus

In de maanden dat ik niet actief was op deze website is er wel een heleboel gebeurd. Vorig jaar zomer werd ik gevraagd of ik wilde participeren in het organiseren van een bierbeleving in Reek. In oktober vorig jaar vond deze bijzondere gebeurtenis plaats. Een aantal doorgewinterde bierkenners en ik, beginnend bierdrinker, maakte een avondprogramma van speciale bieren, hun verhalen én bijpassende hapjes.

Één van de hapjes was Kepta Duona, wat letterlijk gefrituurd brood betekent. Ik leerde dit hapje in de Litouwse hoofdstad Vilnius kennen. In iedere kroeg waar bier te krijgen was, stond dit hapje bovenaan op de kaart. Het recept was in Nederland nergens te vinden (sowieso niet in de kroeg), maar ook niet op internet!  Via een Engels recept en heel veel uitproberen, ontwikkelde ik een recept dat in de buurt kwam van wat ik in Litouwen heb geproefd. In plaats van het brood te frituren, gebruikte ik de oven om het brood een knappertje mee te geven. Dit gaat prima en maakt het hapje iets minder vettig. Zie hier de Nederlandse variatie op het Litouwse knoflookbrood, uiteraard inclusief een kaassaus want die maakt dit hapje helemaal af. Smakelijk!

“Kepta Duona”: Litouws knoflookbrood met kaassaus

“Kepta Duona”: Litouws knoflookbrood met kaassaus

Hapje voor 4-6 personen

Dit heb je nodig:

8 sneetjes wit casino brood
2 kleine teentjes knoflook
olijfolie
1 eetlepel knoflookpoeder
200 gram kaas
1 eetlepel water
4 eetlepels mayonaise
magnetron
oven + ovenplaat en bakpapier

Zo ga je aan de slag:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2: Snij 8 sneetjes wit casino brood in vier.

Stap 3: Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de broodstengels op de bakplaat, zorg dat ze elkaar niet overlappen.

Stap 4: Snij 2 teentjes knoflook klein en verdeel over de broodstengels.

Stap 5: Hou je duim op de opening van een fles olijfolie en besprenkel de broodstengels met de olijfolie totdat deze allemaal een beetje bedekt zijn.

Stap 6: Voeg tenslotte nog 1 eetlepel knoflookpoeder toe.

Stap 7: Bak de broodstengels voor 8 minuten in het midden van de oven op 200 graden.

Stap 8: Draai de broodstengels één voor één om en bak daarna nog 5 minuten totdat ze mooi bruin en knapperig zijn.

Stap 9: Roer 200 gram geraspte kaas samen met 1 eetlepel water en 4 eetlepels mayonaise door elkaar en doe dit in een warmtebestendige kom.

Stap 10: Zet de kom in de magnetron voor 30 seconden. Roer het mengsel door en zet het weer in de magnetron voor 30 seconden. Herhaal bovenstaande, totdat je kaassaus van goede dikte is.

Tip: Wil je alles in één keer warm opdienen? Je kunt de kaassaus over het brood gieten en het daarna tegelijk in de magnetron of oven even opwarmen.

“Kepta Duona”: Litouws knoflookbrood met kaassaus

 

 

3 thoughts on “Litouws knoflookbrood met kaassaus

  1. Je kunt ook anders doen… Op Litouwse manier bakt je brood (bijv. oberlander brood of iets vergelijkbaars) in koekenpan met olie. Je mag zelf kiezen welke olie je liefst gebruikt. Tweekanten bakken en op de keukenpapier leggen. Nog warme brood gelijk insmeren met knoflook en op smaak toevoegen zout. Eet smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.