Homemade: Kruidendip, de dip voor van de dag
Hoe kan het dat een simpele kruidendip je crackertje zo kan opfleuren? Dat komt vast door de goede invloed die kruiden hebben op van alles en nog wat! Neem bijvoorbeeld kruidenthee! Hartstikke gezond! Vroeger als kleine kleuter ging ik altijd al achter in de tuin kruidensoepjes maken. Een grote zwarte pan hing ik boven een stapeltje met hout en voilà een echte soep werd er “gekookt”. Gras, kruiden en hele struiken verdwenen in die grote pan. Ja, vroeger was ik al een echte foodie!
Nog een passie van me was alles wat met magie, toveren en heksen te maken had. Heksenfeestjes, waarbij ik als kleutertje met mijn vriendjes en vriendinnetjes het bos in ging en waarbij we heksensnoep en tovenarensoep maakten en aten. Allemaal verkleed als tovenaar of heks natuurlijk. Samen een Harry Potter film kijken en daarna zwerkballen (oftewel voetballen met een bezemsteel tussen onze benen). Fan ben ik eigenlijk nog steeds, films met een beetje magie kijk ik nog geregeld. Maar dan wel verhalen en mythes die wellicht écht gebeurd kunnen zijn. De serie Merlin staat nog steeds op mijn lijstje om als DVD-box aan te schaffen en gisteren keek ik nog een film genaamd “The season of the Witch”.
https://www.youtube.com/watch?v=YHR56TdWC44
Oké, ik dwaalde even af. Een lekkere kruidendip dus, een lekker smeersel voor op je toastje, bij wat komkommertjes of bij wat wortels. Makkelijk om zelf even in elkaar te flansen!
Dit heb je nodig:
– 5 cm prei
– 1 bakje kruidenboter/kruiden roomkaas à 125 gram (voorkeur van Aldi of Lidl)
– 3 theelepels mayonaise
– een halve citroen (kan ook vervangen worden door kant en klaar citroensap)
– 2 theelepels suiker
– Verse of gedroogde bieslook
– Verse of gedroogde peterselie
Zo ga je aan de slag:
Stap 1: Doe het bakje kruidenkaas in een kom en roer het goed los.
Stap 2: Snijd de prei of bosuitjes in kleine stukjes. Voeg ze bij de kruidenroomkaas.
Stap 3: Voeg de mayonaise toe.
Stap 4: Voeg de peterselie en de bieslook toe.
Stap 5: Voeg de suiker toe.
Stap 6: Voeg een scheutje citroensap toe, of knijp de halve citroen boven de kruidenkaas uit.
Stap 7: Roer alles even goed door elkaar en je hebt de lekkerste zelfgemaakte kruidendip ooit!
Lekker met rauwe tomaatjes, worteltjes, komkommer of als smeerdip op een toastje. Vindt je deze kruidendip niet pittig genoeg? Voeg dan nog een half teentje knoflook toe! Lekker dippen, iedere dag 🙂 Geniet ervan! Wat is jouw lievelings dip?
Liefs, Bo