Deze homemade gegratineerde uiensoep is een traditioneel recept dat al jarenlang bij ons thuis gemaakt wordt. Heerlijk uit de oven, gegratineerd met brood en kaas.
Leuk zo om te zien hoe mijn blog is begonnen als privékookboek, en dat er nu zoveel mensen geïnspireerd door raken en deel uit van maken. Als ik terug blader zie ik zoveel leuks en lekkers wat ik door de jaren heen heb gefabriceerd. Quiche met zoete aardappel bodem samen met Wievineke (opgegeten in de avondzon op ons dakterras met een lekkere zelfgemaakte Hugo erbij.) Dadels samen gemaakt met Pien, die nu tot mijn favoriete hapje behoren en natuurlijk de winterse courgettesoep samen met Fenna. Heerlijk voor tijdens dit koude seizoen! Sommige gerechten, zijn klassiekers die ik op deze manier nu eenmaal het lekkerst vind! Een voorbeeld daarvan is deze uiensoep gegratineerd met brood en kaas.
Homemade: Moeders gegratineerde uiensoep
4 Personen
Super simpel soepje!
Heerlijk uit de oven.
Dit heb je nodig:
Benodigdheden:
Kookpan
Koekenpan
Mes
Lepel
Snijplank
Fornuis
Oven + bakplaat + bakpapier
Soepkommen
Ingrediënten:
8 grote uien
2.5 liter water
2 bouillonblokjes
2 teentjes knoflook
2 sneetjes brood (of 1 broodje)
klontje boter of olie om in te bakken
scheutje whisky
geraspte kaas (het liefst belegen kaas)
bakje smeerkaas
Zo ga je aan de slag:
Stap 1: Snij de uien in wat grotere stukken en bak ze in een koekenpan met wat olijfolie mooi bruin.
Stap 2: Pel en snij de knoflook teentjes kort en voeg iets later aan de uien toe. Bak het geheel goudbruin / glazig. Dit duurt circa 10 minuten.
Stap 3: Zet ondertussen een pan op het vuur met ongeveer 2,5 liter water erin. Laat het water koken.
Tip: Wil je dat het water sneller gaat koken? Gebruik dan de waterkoker om het water “voor” te koken.
Stap 4: Voeg twee bouillonblokjes aan het water toe en roer goed door.
Stap 5: Voeg de uien en knoflook toe aan de soep.
Stap 6: Voeg het halve bakje smeerkaas en een flinke scheut whiskey toe. Proef of de smaak goed is.
Tip: geen whiskey in huis? De whiskey is ook te vervangen door een scheutje witte wijn!
Stap 7: Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 8: Doe de soep in soepkommen (deze moeten in de oven mogen!)
Stap 9: Halveer de sneetjes brood en bestrooi deze met geraspte kaas.
Stap 10: Zet de soep in de oven en leg de sneetjes brood langs de soep op de bakplaat.
Stap 11: Na circa 10 minuten is de kaas mooi gesmolten. Leg nu de broodjes met kaas in de soep en zet de grill even kort aan, zodat alles mooi bruin wordt en de broodjes de soep in zich opnemen. (circa 2 minuten.)
Deze soep blijft super lekker!!