Simpele Curry met mango en paprika

Taste of India; maar dan minder ingewikkeld. “Heet” en “spicy” eten is niet helemaal mijn ding; ik kan de intense en hete smaak vaak niet zo goed verdragen, waardoor mijn mond en keel snel in de fik staan en ik uiteindelijk snikkend met een loopneus het gerecht opeet. Toch heb ik vaak de neiging om, ondanks de gevolgen, deze gerechten met pit niet over te slaan. Gerechten uit andere, exotische landen hebben me altijd al geïnspireerd. De precisie en het geduld waarmee sommige gerechten (zoals Chicken Biryani uit India) worden gemaakt, verwondert me. Nu heb ik vaak het geduld en de tijd niet om 4 uur in de keuken te staan voor dit gerecht. Vandaar dat ik vaak niet verder kom dan een simpele curry met paprika en mango, om toch de bijzondere smaak van India af en toe in mijn eigen keuken te ervaren.

Simpele curry met paprika en mango

Voor circa 2 personen

Stap 1: Snijd 300 gram kipfilet in mooie stukjes, zorg dat ze even groot zijn zodat ze dezelfde gaartijd hebben.
Stap 2: Snijd 1 grote of 2 kleine uien in kleine stukjes. Maak 1 teentje knoflook schoon door de twee uiteindes en het velletje eraf halen. Snij 1 rode peper in kleine stukjes en verwijder de pitjes.

Tip: Hoe kleiner je de stukjes rode peper snijdt, hoe meer “spicy” de curry wordt.

Stap 3:
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit ui op laag vuur. Knijp de knoflook met een knoflook pers boven de pan uit en laat de knoflook mee bakken. Voeg tenslotte de rode peper toe.
Stap 4: Wanneer de ui glazig begint te kijken voeg je de kip toe. Zet het vuur wat hoger en voeg eventueel nog wat olie toe. Bak de kip op middelhoog vuur gaar.
Stap 5: Schil ondertussen 1 mango, verwijder de pit en snijd de mango in stukjes. Snij 3 paprika’s in kleine stukjes, verwijder hierbij ook de pitjes en het groene steeltje.
Stap 6: Bak de paprika en de mango even kort mee.
Stap 7: Voeg 300 ml kokosmelk (1 blik is vaak 400 ml) toe en roer goed door.
Stap 8: Voeg 1 groentje bouillonblokje toe en verwarm totdat deze goed is opgelost.
Stap 9: Vul een kopje met de overige 100 ml kokosmelk uit het blik en voeg daar 3 theelepels maïzena aan toe. Roer goed door zodat de klontjes verdwijnen. Giet dit mengsel vervolgens in de pan en blijf goed roeren totdat het mengsel in dikt.

Stap 10: Voeg tenslotte 1 eetlepel curry madras kruiden* toe. Proef de curry en voeg meer eetlepels van de kruiden toe naar smaak? Is de curry te heet voeg dan wat water toe.

*Dit is een mengsel van paprikapoeder, kurkuma, korianderzaad, witte peper, knoflook, komijn en fenegriekzaad en is kant-en-klaar te koop bij de supermarkt.

Serveertip: Serveer de curry met rijst of naanbrood uit de oven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.