Out of the Blue: witlofsalade

Omslag foto

Out of the Blue: Witlofsalade

Vaak heb ik een idee.. zomaar, gewoon Out of the Blue, je weet wel een impulsief idee.. Tja, dat hoort er hier en daar bij in je leven vind ik! Als je over alles heeeeel lang nadenkt dan is er nooit meer iets spontaans, dan wordt het leven maar saai lijkt me..

Ik kreeg z’n spontaan idee vrijdag in mijn pauze. We liepen met een aantal collega’s naar de markt, vijf minuutjes lopen vanaf ons kantoor. Ik had gehoord dat een andere collega weleens tegen de groenteboer zegt: “Hier heb je €4,-, zoek maar wat uit.” Dat leek me leuk! Eigenlijk had ik niks nodig, maar het zonnetje dwong me er op de één of andere manier toe om dit idee, wat al de hele weg door mijn hoofd spookte, toch uit te voeren.

Heel zelfverzekerd was ik niet, ik zei tegen de groenteboer: “Hier heeft u 3 euro, pak maar in waar u vanaf wilt.” In eerste instantie had de man geen idee of ik een grapje maakte en hij vroeg dan ook: “Wil je fruit of groente?” Ik antwoordde: “Maakt niet uit, van allebei wat is goed”. Waarop hij vroeg: “Wil je appels?”. Ik besloot mijn handen voor mijn ogen te doen en te zeggen: “Ik kijk niet, pakt u maar in wat u weg wilt hebben, of wat u denkt dat ik lust.” Stiekem opende ik een oog en ik zag hem appels afwegen. Toen hij zag dat ik stiekem keek vroeg hij: “Wil je er ook nog wat lofjes bij?” Ik had nog nooit met witlof gekookt. Ik besloot te knikken en nog één maal mijn plan aan hem uit te leggen. “Ik ga morgen koken en ik wil graag koken met ingrediënten die ik niet zelf heb uitgekozen, ingrediënten die nieuw voor me zijn. Dus kiest u alstublieft uit wat u wilt, het is altijd goed.” “Is het echt altijd goed? Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, gaf de man toe. Waarop ik antwoorde: “Nee ik ook niet”. Er verscheen een glimlach op zijn gezicht. Ik gaf hem de drie euro en hij zei: “Ik doe er nog twee extra tomaten bij, kom je dan volgende week weer?”

Ik heb genoten van het feit dat de groenteman verrast was door mijn actie, maar ook van het feit dat hij mij verraste met zijn groente. Met een glimlach op mijn gezicht en een wit plastictasje vol met groente en fruit liep ik terug naar kantoor.. Bedenkend wat ik met de ingrediënten zou gaan maken.

Het is een witlofsalade geworden, met de ingrediënten die ik op de markt heb gekocht. De salade zelf is zoet en de saus is wat zuurder om de salade in balans te houden. Voor de échte zoetekauwen kan de saus vervangen worden door Honing Mosterd Saus. Klik hier voor het recept. Niet alle appels gingen op, dus mijn moeder heeft er nog appelflappen van gebakken. In mijn perceptie heb ik echt veel gekregen voor die €3,-! Maar waarschijnlijk is het alleen in mijn gedachte zo en krijg je als je dit bij de groenteboer vraagt, het ook voor €3,-

IMG_7249

Een aantal extra ingrediënten die we nog in de kast hadden staan heb ik ook gebruikt.

IMG_7257

Dit heb je nodig voor een maaltijdsalade voor 4 personen

 

– 2 Witlofs
– 2 Appels
– 1 krop sla
– 2 tomaten

– 100 gram druiven
– 50 gram pompoenpitten
– 200 gram rozijnen

 

Voor de Kerrie Crème fraîche saus
– 250 ml crème fraiche
– kerriepoeder
– 1 limoen

Zo ga je aan de slag:

IMG_7258 IMG_7260 IMG_7261 IMG_7262
Stap 1: Snijd het bittere gedeelte, de binnenkant, van de witlofs eruit en snijd ze in stukjes. Was de stukjes witlof goed, eventueel door middel van een zeef.
Stap 2: Snijd de druiven door de helft.

IMG_7263 IMG_7272
Stap 3: Wel de rozijnen in heet water voor ongeveer 10 minuutjes totdat ze zacht zijn.
Stap 4: Snijd de tomaten in kleine stukjes. Was de appel en snijd de appel in kleine stukjes.
Stap 5: Was en snijd de sla, dep goed droog.

IMG_7273  IMG_7274

Stap 5: Bak de pijnboompitjes ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur.
Stap 6: Meng alle ingrediënten in een grote slabak. Dit kan lastig gaan als er nog geen saus door heen zit. Wacht anders even totdat de saus klaar is en meng daarna pas door elkaar.

Kerrie-crème fraîche saus

IMG_7276 IMG_7277
Stap 1: Roer de crème fraîche los.
Stap 2: Knijp 1 limoen boven de crème fraîche uit en roer het sap door de crème fraîche.
Stap 3: Voeg het kerriepoeder toe naar smaak. (Begin met ongeveer een eetlepel, daarna lekker proeven en kijken of je nog meer kerrie wilt proeven! 😉 )

Tip: Voor een wat zoetere saus kun je eventueel nog wat ketchup of suiker toevoegen.

IMG_7278 IMG_7279

Voilà een gezonde, goed gevulde maaltijdsalade met een keer een ander sausje eroverheen! De saus kan natuurlijk vervangen worden, net zoals alle ingrediënten in de salade. Wat is jouw favoriete maaltijdsalade?

Geniet nog van jullie zondag! 🙂

Liefs, Bo  

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.