Deze garnalencocktail met abrikozentopping is super simpel en daarmee ideaal voor de drukke kerstdagen! Met de abrikozentopping geef je een andere draai aan dit klassieke voorgerecht.
Ik ben verzot op kerstdiners, en gelukkig zijn ze dat hier in Denemarken ook! Het is traditie om met iedere vriendengroep, sportclub, werkvereniging noem maar op, een zogenaamd: “Julefrokost” of “Julemad” te organiseren. Zo had ik een kerstlunch met mijn klas, een kerstdiner met mijn vrienden en bijvoorbeeld ook een kerstavondje met mijn Deens klasje (die is vanavond). Alcohol kan bij zo’n avond niet ontbreken. (vooral glühwein, oftewel glögg is de traditie!) Heerlijk, om zo richting de échte kerstdagen te gaan, die ik traditioneel, zoals ieder jaar weer, gezellig met familie in Nederland vier.
Nu zitten we nog steeds in de voorpret-fase, wat betekent dat ik nog steeds lekker aan het freestylen ben met recepten voor kerst! Een voorbeeld is dus deze garnalencocktail met abrikozenjam, een keer iets heel anders! Hoe kom ik erop? Een verzoek van mijn vriend: garnalencocktail. Nog in de koelkast: een grapefruit. Ik googelde: garnalencocktail met grapefruit. Waarom dan nu garnalencocktail met abrikozen? Nou.. eerlijk gezegd, was ik de grapefruit een beetje vergeten (misschien ook omdat ik er gewoon niet zo’n liefhebber van ben.) Niet getreurd, want er kwam dus een heerlijke, vooral bijzondere, garnalencocktail uit voort. Smakelijk!
Garnalen met abrikozentopping
Voor 4 personen
Klassiek voorgerecht
met een andere draai
Dit heb je nodig:
Garnalencocktail:
4 mooie schaaltjes
Circa 200 gram garnalen,
gepeld en gekookt (zijn ze meestal al)
Tip: Gebruik een combinatie van kleine en grote garnalen voor de beste structuur en smaak.
Voor de topping:
Sap van een halve limoen
1 el mayonaise
1 el crème fraîche
1,5 eetlepel abrikozenjam
1 kleine teen knoflook (geperst)
Garnering:
4 el abrikozenjam
Verse bieslook, peterselie of koriander.
(ligt eraan wat groens je in huis hebt!)
Tip: Wat ook leuk is ter garnering is wat gedroogde abrikozen.
Zo ga je aan de slag:
Stap 1: Pers de knoflook fijn met een knoflook pers.
Stap 2: Doe de knoflook samen met de mayonaise, crème fraîche, abrikozenjam en het limoensap in een schaaltje en meng goed door elkaar.
Stap 3: Maak de serveerschaaltjes mooi op: eerst garnalen, daarna de dressing, top daarna af met een schepje abrikozenjam en wat groen.
Tip: Voor de echte culinaire smaakbom: voeg wat stukjes grapefruit toe.
Echter ben ik zelf geen liefhebber van de bittere smaak van grapefruit, vandaar dat ik het niet heb verwerkt in mijn recept!