“Overnight Oats” of “Overnight Oatmeal”, ik zag het tegenwoordig op veel blogs voorbij komen. Het is niet meer dan havermout wat je de avond van tevoren klaarmaakt en in de koelkast zacht laat worden. Ik dacht: dit zal wel niet zo spectaculair zijn, het leek me eigenlijk helemaal niet zo lekker…
Daar vergiste ik me in, het schijnt best wel lekker te zijn! Het bevalt me zelfs zo goed dat het voortaan iedere week in mijn ontbijtritueel terugkeert. Deze variant vind ik ideaal voor “on-the-go”. Ik ben een voorstander van rustig ontbijten, maar aangezien ik af en toe ook om half 8 de bus moet hebben schiet dat er soms bij in.
Als ik weet dat ik vroeg op moet staan, prepareer ik onderstaand recept de avond van tevoren in een afsluitbaar bakje dat ik handig mee kan nemen. De volgende ochtend grijp ik het bakje snel mee en eet ik mijn ontbijtje in alle rust in de bus of op kantoor.
Doordat het gedroogde fruit een nacht mee weekt wordt het lekker zacht. Ga je het ontbijtje ook voor onderweg maken, vergeet dan je lepel niet! Ik laat jullie nu zien hoe ik deze variant maak, lees je mee?
Gezond ontbijt: Simpele overnight oatmeal met gedroogd fruit
Gezond ontbijt
Eindeloos veel variaties
’s Ochtends tijdbesparend
Dit heb je nodig
Verhouding havermout / melk
De verhouding melk / havermout is voor iedereen verschillend.
Meestal wordt er 20% havermout en 80% melk aangehouden.
Bijvoorbeeld:
40 gram havermout, 200 gram melk
60 gram havermout, 300 gram melk
Zelf doe ik er wat meer havermout in, ik vind het lekker als het papje wat dikker is.
Voor deze variant:
Snufje kaneel
Handje gedroogd fruit (bijvoorbeeld abrikozen, pruimen en appel)
Koelkast
Kommetje of glaasje of af te sluiten bakje
Zo maak je het:
Stap 1: Doe de melk en de havermout in een kommetje, glaasje of af te sluiten bakje.
Stap 2: Voeg het gedroogde fruit toe.
Stap 3: Werk af met een flinke snuf kaneel.
Stap 4: Roer goed door elkaar.
Stap 5: Laat een nacht (afgedekt!) in de koelkast staan.
Tip: Dek het bakje of schaaltje altijd af met bijvoorbeeld wat aluminiumfolie. Dit voorkomt dat andere ingrediënten in de koelkast je havermout anders laten smaken (bijvoorbeeld naar komkommer).
Wat is jouw favoriete variatie op overnight oatmeal?