Winterse Courgettesoep met Zalm
De winter doet zijn intrede en het wordt weer ijskoud. Erwtensoep en wortelstamp worden weer de standaard winterse maaltijden. Totdat.. ik bij mijn vriendinnetje Fenna ging koken, want zij had een andere lekkere winterse soep! Het lijkt dan wel op erwtensoep, maar het is het niet. Mhh jam jam, een erg lekkere soep waar je lekker warm van wordt. Naar het recept van Fenna’s moeder: zie hier Courgettesoep met gerookte zalm. Lekker voor als het buiten koud is.
Dit heb je nodig: (voor 3 grote of 4 kleine porties.)
– 1 bouillonblokje (mag groente of rund zijn)
– 5 grote courgettes
– 2 uien
– 1 flesje kookroom (ongeveer 100 ml)
– 1 à 2 pakjes gerookte zalm
– Olie of boter om in te bakken.
– Water
– Braadpan
– Kaasschaaf of dunschiller
– Staafmixer
Eventueel croutons, ook lekker met een stokbroodje erbij.
Zo maak je het:
Stap 1: Snijd de uien in halve of kwart ringen en fruit ze in wat olie of boter in een grote braadpan.
Stap 2: Schil de courgettes met een kaasschaaf of dunschiller en snijd ze in blokjes.
Tip: Schil je de courgettes niet dan krijg je een donkerdere soep. De schil ik wel super gezond!
Stap 3: Gooi de courgetteblokjes bij de ui in de braadpan en voeg een laagje water toe. Zet het vuur zo hoog dat de courgettes gaan koken. Laat dit mengsel 15-20 minuutjes rustig pruttelen.
Stap 4: Snijd, ondertussen dat het courgettemengsel staat te pruttelen, de gerookte zalm in kleine stukjes.
Tip: Je kunt vanwege de hygiëne beter de zalm niet met je handen aanraken, snijd daarom de zalm met mes en vork. (Op een schone snijplank!)
Stap 5: Na een kwartiertje koken pureer je de courgettes met een staafmixer tot een gladde massa.
Stap 6: Voeg de room toe en meng goed door met een lepel. Is de soep volgens jou te dik? Dan is dit het moment om nog wat extra water toe te voegen. Sluit deze stap af met het bijvoegen van het bouillonblokje. Roer nog even goed door.
Stap 7: Voeg op het allerlaatste moment de zalmreepjes toe. Verwarm de soep nog even goed, zodat je hem goed heet kan opdienen.
Tip: Lekker stokbroodje erbij en een dipsoep is geboren.
Simpele soep toch? Dankjewel Fenna voor het recept, zeker voor herhaling vatbaar.
Een goed begin van deze nieuwe (ijsssskoudee brrr brr) week! Enjoy your soup.
Liefs, Bo