Snert oftewel Erwtensoep

Omslagfoto Snert

Homemade: Moeders Erwtensoep

De dagen tot de lente worden afgeteld, maar soms lijkt het nog wel alsof de winter pas net van start is gegaan. Zo zit ik hier nu ook, achter mijn laptopje, te bloggen: met een kopje thee, een fleecedekentje en een geurkaarsje aan. Inspiratie voor een winters recept, waar je lekker van opwarmt. Kan volgens mij nog net, ookal zit ik met mijn hoofd al graag bij de lente, wanneer ik weer kan fietsen zonder jas, buiten op het gras kan picknicken en kan genieten van de groei van mijn eigen groentetuintje. Zie dit recept maar als afscheid voor de winter, afscheid nemen kan maar één keer.. So, make it nice, make it goood!

Snert oftewel erwtensoep voor 6 personen. Kan vegetarisch 🙂

Dit heb je nodig:

foto 1 (1)
– 1 pak of zak split erwten van circa 500 gram
– 2 Liter water
– 3 bouillonblokjes
– 1 kruidenbuiltje (rundvlees)
– 1 grote ui
Tip: Voor de vleesliefhebbers kan er nog een rookworst in stukjes in de soep toegevoegd worden

– 2 preien
– 2 winterwortelen
– 1/4 knolselderij

Tip: De wortelen, de prei en de knolselderij kunnen ook vooraf al gesneden, gewassen en daarna ingevroren worden. Dit scheelt een hele hoop tijd, wanneer je aan je soep begint, tover je ze zo uit de vriezer. Super makkelijk wat voorraad, maar alles vers wint het natuurlijk!

– Fornuis, pan.
Aan te raden: een sudderplaatje/vlamverdeler

Zo ga je aan de slag:
Stap 1: Breng in een grote kookpan  2 liter water aan de kook.
Stap 2: Voeg bij het kokende water de 500 gram spliterwten. Laat dit alles 30 minuten koken.
Stap 3: Snij (mits dit nog niet gedaan is), de prei, de wortel, de ui en de knolselderij in kleine blokjes en stukjes.Voeg na het 30 minuten koken aan de pan met spliterwten toe.

foto 2 (1)
Stap 4: Kook de soep nog 1 uur en roer regelmatig door de soep heen.
Tip: Zet de soep op een vlamverdeler oftewel een sudderplaat, om aanbranden te voorkomen.

Stap 5: Als de soep gaat indikken is hij bijna klaar. Doe er nu de 3 bouillonblokjes bij en blijf goed roeren. Roeren is essentieel!
Stap 6: Ten slotte hang je het kruidenbuiltje nog 5 minuten in de soep. Daarna verwijder je het kruidenbuiltje en is de vegetarische erwtensoep klaar!
Tip: Vind je de soep te dik? Voeg dan nog wat water toe.

foto 2

Voor de vleesliefhebbers is nu het moment daar om de rookworst te bereiden, in stukjes te snijden en in de soep te gooien (of lekker naast de soep op te smikkelen). Doe dit volgens de aanwijzingen op de verpakking. (vaak moet je hem voor 20 à 25 minuten in heet water leggen of iets dergelijks.)
Let op: De soep mag niet meer koken als de rookworst erin zit, want rookworst mag niet gekookt worden anders krijg je een opengebarste worst.

Serveertip! Serveer de soep met donkerbruin roggebrood met boter, of geroosterd wit brood met boter.

Moeders tip: Voor de échte ouderwetse smaak

Dit recept is geheel te danken aan mijn moeder Jeanne. Ik kan van haar erwtensoep dromen.. Vooral met carnaval is er de traditie om erwtensoep te eten, dan wordt er een grote pan klaargemaakt. Vaak kan ik het niet laten om een dag van tevoren al een kopje te pakken. De tip om de soep écht naar vroeger te laten smaken aldus mijn moeder:

“Voor een ouderwetse smaak van snert kan men een speklap of hamlap  mee laten koken en daarna verwijderen of in stukjes snijden en weer  terug in de soep doen.”

Ook namens mijn moeder: Veel succes met het bereiden van de soep en smakelijk eten! Ben jij een erwtensoepliefhebber of juist helemaal niet? Zijn er in jouw familie ook tradities waarbij erwtensoep niet te missen is? 

Liefs Jeanne en Bo

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.