Pompoensoep, omdat Halloween niet helemaal aan me voorbij kan gaan.
Zelf ben ik altijd al slecht geweest met datums/data, kijk daar heb je het al.. Is het data of datums??
Vroeger wist ik nooit wanneer dat eerste en tweede kerstdag vielen.. Mijn moeder lag helemaal in een deuk toen ik vroeg op welke datum nieuwjaar was.. En als je het me nu zou vragen zou ik nog steeds niet precies kunnen zeggen wanneer het Pasen is.. Kortom: Halloween was ook helemaal aan me voorbij gegaan als ik niet overal pompoenen, verkleden mensen en halloweengrappen zag.. Maarja, daar kwam ik dus pas gisterenavond achter en dat is een beetje laat om met iets knallends voor Halloween te komen voor op min blog.
Dus zie hier het recept voor de “Ik was bijna Halloween vergeten maar kwam toevallig een pompoen tegen” soep voor ca. 6 koppen.
Wat heb je nodig:
– Staafmixer
– Gasfornuis
– Soeppan
Voor de pompoensoep: (Ca 6 koppen)
– 750 gram Pompoen
– 2 kleine uien of 1 grote ui
– boter om in te bakken
– 1 prei
– 2 bouillonblokjes
– 2 liter water
– 1 eetlepel maïzena
– 1/2 kopje melk
– 4 eetlepels koffiemelk (of room)
– Peterselie
Zo ga je aan de slag:
Stap 1: Schil de pompoen en snijd hem daarna in stukjes.
Tip: Schillen gaat makkelijker nadat je de pompoen eventjes 10 minuten in een pan met kokend water hebt gelegd.
Bron rechter afbeelding: http://blog.goudengids.be/
Halloweentip: Wil je de pompoen uithollen/heel houden voor een Halloweenlampion, gebruik een ijsschep om hem uit te hollen en laat de schil aan de buitenkant zitten.
Stap 2: Snijd de ui en de prei in stukjes. Zet ondertussen de waterkoker met 2 liter water op.
Stap 3: Laat de boter smelten in een soeppan, fruit hierna de stukjes ui op een kleine vlam in 10 minuutjes glazig.
Stap 4: Voeg twee liter water, de blokjes pompoen en de prei aan de pan met uitjes toe.
Laat het geheel 15 minuten op het vuur koken.
Stap 5: Zodra de pompoen gaar is, voeg de twee bouillonblokjes toe.
Tip: De pompoen is gaar als hij zacht aanvoelt wanneer je er met een vork in prikt.
Stap 6: Vul een half kopje met melk en voeg daar een eetlepel maïzena bij. Roer net zo lang tot de maïzena is opgelost in de melk. En voeg dit mengsel al roerende aan de soep in de pan op het vuur toe.
Stap 7: Laat nogmaals 5 minuten zachtjes koken.
Stap 8: Neem de pan van het vuur en zet hem op een onderzetter. Pureer met de staafmixer de pompoenblokjes in de pan tot een smeuïge pompoenmoes.
Stap 8: Roer de 4 eetlepels room door de soep. LET OP: de soep mag hierbij niet koken, want anders gaat de room schiften.
Tip: Room kan gemakkelijk vervangen worden door koffiemelk, dit is gezonder!
Stap 9: Werk de soep af met een toefje peterselie.
Klaar is je basispompoensoep. Natuurlijk zijn er nog veel varianten, met winterwortel, zoete aardappel, gebakken pompoenpitjes, spekjes etc. etc. Maak hem zo lekker en gevuld als je wilt!
Happy Halloween!
Liefs, Bo