No, my friend, this is Irish Coffee!

omslagfoto

 “No, my friend, this is Irish coffee.”

Een keer wat anders dan zwarte koffie, of koffie met melk óf koffie met melk én suiker. Mijn ouders maken dit drankje vaak op een koude middag na het wandelen of als toetje wanneer het hoofdgerecht toch groter was dan ze hadden verwacht. Ze zijn liefhebbers van zowel Schotland, Engeland als Ierland. Niet gek, dus dat ze liefhebbers zijn van dit drankje. Ik moet zeggen.. mij beviel het drankje niet zo, maar liefhebbers van koffie én van wiskey die maak je hier zeker wel blij mee. In een restaurant betaal je voor dit drankje al gauw €6,50, maar je kunt hem net zo makkelijk zelf maken! We hebben thuis speciale irish coffee glazen, hoewel de eerste Irish coffees in bekers werden geserveerd kwam rond de jaren 70 dit glas op de markt met een speciale maatverdeling! Maar niet getreurd als je geen irish coffee glas in je kast hebt staan, ook een ander glas of mok kan je gewoon gebruiken. Dus, ga jij met je gedachten mee richting Ierland

Klik hier om een Irish Coffee glas aan te schaffen. Leuk als cadeautje voor iemand die van wiskey en koffie houdt.

Dit heb je nodig voor 2 Irish Coffees:
– Bruine basterdsuiker
– Ierse wiskey (bijv. Jameson, Bushmills of Paddy’s)
– Sterke koffie
– Een pakje slagroom

Ook leuk als cadeautje, bijvoorbeeld voor bij de Irish Wiskey glazen: Proefset World’s Favourite Wiskies.

Zo maak je het:
Stap 1: Schep de eetlepel bruine basterdsuiker in de glazen.
Stap 2: Voeg de Wiskey toe (tot aan de eerste maatlijn van je glazen) ongeveer 2,5 cl, oftewel een half borrelglaasje per glas.
Stap 3: Zet twee kopjes hele sterke koffie. Klop ondertussen de (ongezoete) slagroom half stijf.
Stap 4: Schenk de hete sterke koffie bij het Wiskey suiker mengsel, roer goed door totdat de suiker opgelost is.
Stap 5: Laat de half opgeklopt slagroom langzaam op de koffie glijden, totdat het glas gevuld is.

Zoals je op het bovenste plaatje ziet maakte wij het drankje (bij gebrek aan opklopslagroom) met spuitslagroom. Echter is dit niet helemaal de bedoeling. De niet helemaal stijfgeklopte room blijft namelijk op de koffie liggen, waardoor je twee lagen krijgt. De room vermengt zich niet met de koffie, terwijl slagroom uit een spuitbus dit wel doet.. Bij gebrek aan beter kun je dus wel gewoon slagroom uit een bus gebruiken, dit is alleen niet helemaal de traditie.

Wat is de traditie dan wel? Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?


“Volgens de verhalen is Irish coffee voor het eerst geschonken in 1942 door Joe Sheridan op het vliegveld in Foynes, wat de voorloper was van Shannon Airport in het westen van Ierland, in het graafschap Limerick. Sheridan zou enkele vermoeide passagiers koffie hebben geschonken met een scheutje whiskey erdoor en wat room erop, om ze wat op te peppen. Op de vraag of het Braziliaanse koffie was antwoordde Sheridan: “No, my friend, this is Irish coffee.”
Aldus Wikipedia.

Geniet van je Irish Coffee, hoe je hem ook maakt of hoe sterk je hem ook drinkt! En zeg dan tegen degene die aan je vraagt: Lekker bakje koffie? “No, my friend, this is Irish Coffee.” Ooit zal ik nog eens een blogpost schrijven over de reizen naar Engeland, Schotland en Ierland die ik vroeger met mijn ouders maakte. Maar voor nu, ga ik weer even lekker door met leren (tentamens BAH!) Helaas niet met een Irish Coffee in mijn hand, maar met een zielig kopje Senseo. 

Liefs, Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.